Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Verkennend gesprek’ komt in het basispakket

Het gesprek voorkomt dat mensen op de wachtlijst voor GGZ komen, terwijl ondersteuning via het sociaal domein voor hen passender is.

12 april 2024
ANP Zorginstituut Nederland
ANP/Bart Maat

Vanaf 2025 wordt het ‘verkennend gesprek’, waarmee mensen met psychische klachten via de huisarts worden doorverwezen naar hulpverlening via het sociaal domein, vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat maakt Zorginstituut Nederland vrijdagochtend bekend. Meerdere regio’s hebben al ervaring opgedaan met het verkennend gesprek en zij melden een afname van de GGZ-wachtlijsten tot wel 40 procent.

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

JS Consultancy
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Gemeente Nunspeet
Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Niet altijd GGZ nodig

Het verkennend gesprek kan door de huisarts worden ingezet wanneer die twijfelt over een doorverwijzing naar de GGZ. Aan psychische klachten ligt namelijk lang niet altijd een stoornis ten grondslag die in de GGZ behandeld moet worden. Regelmatig is er sprake van bijvoorbeeld eenzaamheid of schuldenproblematiek. En dat zijn problemen die niet via de GGZ, maar veel beter via het sociaal domein kunnen worden verholpen.

Sociaal domein

In een verkennend gesprek komen daarom een GGZ-behandelaar, een professional uit het sociaal domein en zo vaak mogelijk een ervaringsdeskundige samen om de hulpvraag van een cliënt te doorgronden. ‘Voor veel mensen is de meest passende ondersteuning direct beschikbaar in het sociaal domein’, aldus Zorginstituut Nederland. ‘Bijvoorbeeld door schuldhulpverlening of dagbesteding. Als blijkt dat iemand meer zorg of een combinatie van zorg en ondersteuning nodig heeft, kan een behandeling plaatsvinden in de huisartsenpraktijk of kan iemand worden doorverwezen naar de GGZ.’

Zorgakkoord

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben zorgpartijen al de afspraak gemaakt om het verkennend gesprek breed toegankelijk te maken. Het past binnen het streven om meer integraal te werken in het zorgdomein, met meer samenwerking tussen de verschillende partijen die daarbinnen actief zijn. Het Zorginstituut heeft beoordeeld of het verkennend gesprek vergoed kan worden uit het basispakket en oordeelt positief. Zo blijkt uit het rapport dat de instantie vrijdagochtend openbaar heeft gemaakt.

Resultaten

In de praktijk is er in meerdere regio’s reeds ervaring opgedaan met het verkennend gesprek. Bij GGA Breburg in Brabant heeft het inzetten van het verkennend gesprek geleid tot 30 tot 40 procent minder toestroom op de wachtlijst. Huisartsen in Rotterdam-Zuid hebben met de Parnassia Groep alle mensen die in dat stadsdeel op de wachtlijst stonden een verkennend gesprek aangeboden. Dat resulteerde in 10 tot 20 procent minder mensen op de wachtlijst. Het Zorginstituut is blij dat nu tot opschaling kan worden overgegaan.

Opschaling

Vanaf 2025 moeten alle huisartsen het middel kunnen inzetten. Uitgangspunt daarbij is ook dat patiënten geen eigen risico hoeven te betalen. Hiervoor is wel nog een aanpassing van de Zorgverzekeringswet voor nodig. Naar verwachting zal dit door middel van een algemene maatregel van bestuur vanaf 2026 zijn geregeld door het ministerie van VWS. Met zorgverzekeraars worden momenteel afspraken gemaakt dat zij de kosten van het eigen risico in 2025 voor hun rekening nemen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie