Gemeenten bereiken amper gedupeerde ouders
Gemeenten bereiken nog veel te weinig gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Dat komt onder meer omdat de Belastingdienst nu geen gegevens met gemeenten mag uitwisselen over gedupeerde ouders. Hiervoor moet snel een oplossing komen, stelt de VNG.
De Belastingdienst moet zo snel mogelijk gegevens uitwisselen met gemeenten over gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Dat mag nu niet. Gemeenten bereiken daardoor te weinig ouders die dringend hulp nodig hebben.
AVG
De Belastingdienst heeft alle gegevens, maar deelt ze vanwege AVG-wetgeving niet met gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept staatssecretaris Van Huffelen (financiën) om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om de gegevensuitwisseling wel mogelijk te maken. Dit moet wat de VNG betreft uiterlijk eind van dit jaar zijn geregeld.
Lukt amper
Gemeenten proberen op allerlei manieren gedupeerde ouders te bereiken. Sommige gemeenten hebben speciale meldpunten of teams ingericht, en/of proberen via mediacampagnes gedupeerde ouders op te roepen zich voor hulp en ondersteuning bij hun gemeente te melden. Het lukt gemeenten echter amper om met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire in contact te komen, stelt de VNG. De Belastingdienst wijst gedupeerde ouders om de mogelijkheid van aanvullende hulp van gemeenten, maar gemeenten willen rechtstreeks in contact met de ouders komen. Er moet een structurele oplossing komen voor een ‘snelle, effectieve en verantwoorde gegevensuitwisseling tussen Belastingdienst en gemeenten', aldus de VNG. ‘Dit is een essentiële randvoorwaarde voor succesvolle samenwerking met als doel een effectieve ondersteuning van de gedupeerde ouders.’
Machteloos
‘Wij staan naast onze inwoners die door de problemen met de kinderopvangtoeslag gedupeerd zijn, maar we voelen ons machteloos omdat we onze gedupeerde inwoners niet kunnen bereiken’, stelt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop en VNG-commissievoorzitter Participatie, Schuldhulpverlening & Integratie (PSI). ‘Het is belangrijk dat er snel een oplossing komt voor gegevensuitwisseling zodat wij snel in contact komen met de getroffen ouders en de benodigde ondersteuning kunnen bieden. Die oplossing zien we liever vandaag dan morgen.’
Niet van leien dakje
De hulp die gemeenten aan getroffen ouders willen geven, gaat vanaf begin af aan niet van een leien dakje. Sinds juni is daarover overleg gevoerd met staatssecretaris Van Uffelen. Aanvankelijk weigerde de Belastingdienst de kosten die gemeenten daarvoor moeten maken te vergoeden. Gemeenten hebben naar eigen zeggen tot 100 miljoen euro nodig om gedupeerden goed te kunnen helpen. Daarover werd eind september wel een akkoord bereikt. Gemeenten kregen per direct 11 miljoen euro. Een onafhankelijk bureau onderzoekt de komende maanden welk bedrag er nodig is om alle gedupeerden die hulp vragen aan gemeenten te ondersteunen. Nu loopt het spaak op gegevensuitwisseling.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.