Veenendaal kampt met loverboys
Middelbare scholen in Veenendaal blijken te kampen met zogeheten loverboyproblematiek. Aanpak van deze gedwongen prostitutie is voor de gemeente één van de prioriteiten in haar nieuwste Veiligheidsplan.
Daarnaast geeft de gemeente, die behoort tot de groep van 22 zogeheten Marokkanengemeenten, voorrang aan het terugdringen van de overlast door Marokkaanse jongeren. Of het bij de loverboys ook vooral gaat om jongens van Marokkaanse afkomst, is nog niet helder. ‘Dat willen we juist beter in beeld krijgen’, aldus gemeentelijk woordvoerder Krijn Weeda.
‘Op verschillende scholen kennen we de loverboy-problematiek, waarbij sprake is van onderdrukking en uitbuiting. Jonge meisjes werken onder invloed van een loverboy in de prostitutie en verrichten illegale activiteiten als drugstransport’, zo meldt de gemeente in haar deze week uitgebrachte Veiligheidsplan. Op scholen moet ‘verdacht gedrag’ als spijbelen, het hebben van dure spullen en het rijden in grote auto’s voortaan worden gesignaleerd. Daarnaast moet jongeren worden geleerd verantwoord om te gaan met drugs en alcohol.
Volgens de gemeente betreft het de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal en het Rembrandt College, beide vmbo-scholen. ‘We hebben uit informele wegen vernomen dat hier loverboys actief zijn. Hoe groot het probleem is weten we niet, bij de politie zijn momenteel geen cijfers bekend’, aldus de gemeentelijke zegsman. Woordvoerders van beide scholen waren niet bereikbaar voor commentaar vanwege de schoolvakantie.
Weerbaar
‘Om grip te krijgen op het loverboy-circuit gaan we inzetten op preventie en jongeren weerbaar maken voor deze bedreigingen’, zegt gemeentewoordvoerder Weeda. Via meidengroepen en andere projecten zullen welzijnswerkers proberen het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van de schoolmeisjes op te krikken, hen te leren ‘nee’ te zeggen en om te gaan met groepsdruk.
‘Dit geldt niet alleen voor loverboys, maar ook voor bijvoorbeeld alcohol en drugs’, aldus Weeda. ‘Daarnaast moedigen we aan tot het doen van aangifte, zodat we eerder in beeld hebben wanneer er een probleem is, beter zicht hebben op de omvang en sneller maatregelen kunnen nemen’.
De overlast- en criminaliteitsproblemen met de Marokkaanse jongeren heeft Veenendaal wel al goed op het netvlies. In de periode 2005-2009 is 42,6 procent van de Marokkaans- Nederlandse jongeren tussen de 12 en de 24 jaar minimaal één keer in aanraking geweest met de politie. Dat cijfer moet voor de jaren 2011- 2014 worden gehalveerd, kondigt de gemeente aan. In absolute aantallen kwamen in 2009 zeventig Marokkaanse mannen tussen 12 en 24 jaar in aanraking met de politie. Dat is 10,1 procent van het totale aantal Marokkaanse mannen in dat leeftijdscohort.
Marokkanengemeente
Veenendaal wil uiteindelijk van de lijst Marokkanengemeenten af, meldt de gemeente in het Veiligheidsplan. Het aantal overlastgevende jeugdgroepen moet dalen naar nul, het aantal hinderlijke groepen moet omlaag van zeven naar vier. Het aantal meldingen van jeugdoverlast moet eveneens met 30 procent omlaag, zo is het streven.
Tussen 2002 en 2009 blijkt het aantal meldingen van jeugdoverlast met 73 procent gestegen: van 373 naar 645. Enerzijds wijst dat op toename van de overlast, maar anderzijds is ook de meldingsbereidheid gestegen, legt de gemeentelijk woordvoerder uit.
Begin vorig jaar kwam Veenendaal landelijk zeer negatief in het nieuws vanwege een aantal incidenten met volgens de politie ‘licht getinte’ jongeren. Zo vond een aantal gewelddadige berovingen plaats. In één geval werd het slachtoffer naakt op de spoorbaan gelegd. ‘We willen dat Veenendaal veiliger wordt. Bovendien willen we voorkomen dat Veenendaal opnieuw in de schijnwerpers komt te staan in de landelijke media’, schrijft de gemeente nu in haar meest recente plannen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Of de problemen door PVV worden opgelost zal moeten blijken. Maar problemen ontkennen, is sinds Fortuyn gelukkig steeds minder aan de orde.