Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht moet student eenmalige energietoeslag uitkeren

Voor de derde keer oordeelt een rechter in het voordeel van studenten

17 april 2023
Groningse studenten protesteren op de grote markt voor de energietoeslag.
Groningse studenten protesteren op de grote markt voor de energietoeslag.Siese Veenstra / ANP

De gemeente Utrecht mag uitwonende studenten niet uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Na rechtszaken in Nijmegen en Amsterdam is dit de derde rechter die zich uitspreekt in het voordeel van studenten. Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft inmiddels laten weten de drie uitspraken mee te laten wegen bij het maken van een wetsvoorstel voor een energietoeslag over 2023. Dat wetsvoorstel gaat binnenkort naar de Tweede Kamer.

Projectleider Uitvoeringsagenda onderwijskwaliteit

JS Consultancy
Projectleider Uitvoeringsagenda onderwijskwaliteit

Adviseur HR

Gemeente Oirschot via Geerts & Partners
Adviseur HR

Sinds vorig jaar hebben huishoudens met een laag inkomen recht op een energietoeslag. Met deze eenmalige uitkering poogt het kabinet te voorkomen dat deze huishoudens als gevolg van de hogere energieprijzen in financiële problemen komen.

Discriminatieverbod

Een Utrechtse student met een laag inkomen en een zelfstandige studio voldeed aan de voorwaarden voor deze toeslag, maar werd door de gemeente Utrecht geweigerd. De student was het hier niet mee eens. Hij vindt dat het uitsluiten van studenten als groep in strijd is met het discriminatieverbod en stapte naar de bestuursrechter, die hem gelijk gaf: de gemeente Utrecht sluit ten onrechte studenten als groep uit en moet deze student alsnog de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro toekennen.

Bijzondere bijstand

Volgens de rechtbank Midden-Nederland heeft de gemeente onvoldoende onderbouwd dat de woonsituatie van studenten vaak anders is dan die van huishoudens die onder het minimabeleid vallen. Er zijn evenmin aanwijzingen dat studenten minder hard worden getroffen dan andere groepen minima. Tot slot vindt de rechter individuele bijzondere bijstand, waar studenten volgens de gemeente Utrecht aanspraak op kunnen maken, geen redelijk alternatief. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor die bijzondere bijstand zijn namelijk een stuk strenger.

Bezwaarschriften studenten

Studenten uit Nijmegen en Amsterdam gingen de Utrechtse student voor. De rechtbanken Amsterdam en Gelderland oordeelden dat de gemeenten Amsterdam en Nijmegen studenten niet ‘als gehele groep’ mogen uitsluiten van de eenmalige toeslag van huishoudens met een laag inkomen. Dat verbaast jurist Willy Heesen niets. Hij heeft als bijstandsexpert meer dan 30 jaar ervaring in het sociaal domein. Heesen vraagt zich af hoe universiteitssteden als Amsterdam, Groningen en Utrecht nu denken om te gaan met de duizenden bezwaarschriften van studenten die (ten onrechte) zijn afgewezen.

Jongerentak FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) riepen eerder studenten op om massaal rechtszaken aan te spannen tegen deze uitsluiting. Beide bonden verwachten dat er komende tijd nog veel meer rechtszaken zullen volgen.

Wetsvoorstel Energietoeslag 2023

Volgens ANP heeft minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) inmiddels laten weten de drie uitspraken mee te laten wegen bij het maken van een wetsvoorstel voor een energietoeslag over 2023. 'De uitspraak is nog vers, voor een zorgvuldige inhoudelijke reactie heb ik enige tijd nodig', zegt minister Schouten. Ze houdt 'goed contact' met de gemeente Utrecht 'over de betekenis van deze uitspraak en mogelijke vervolgstappen. Ook bekijken we wat dit betekent voor het wetsvoorstel Energietoeslag 2023, dat binnenkort naar de Kamer gaat.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie