Advertentie
sociaal / Nieuws

Oude IJsselstreek betaalt 2,4 miljoen voor uitstap Laborijn

De rechtbank hielp de gemeente en de gemeenschappelijke regeling tot een schikking te komen.

26 augustus 2022
deal, handdruk
Shutterstock

Ruim drie jaar nadat de gemeente Oude IJsselstreek besloot om uit de gemeenschappelijke sociale dienst Laborijn te stappen, is er een afspraak gekomen over het bedrag dat de gemeente moet betalen voor de uittreding. Daar moest wel een rechter aan te pas komen.

Beleidsadviseur Milieu

Yacht
Beleidsadviseur Milieu

Sr. beleidsadviseur Mobiliteit / Verkeerskundige

Met Fred strategie en selectie
Sr. beleidsadviseur Mobiliteit / Verkeerskundige

2,4 miljoen

De twee partijen zijn het uiteindelijk eens geworden over een bedrag van 2,4 miljoen euro, meldt De Gelderlander. In eerste instantie ging het om 2,9 miljoen, maar daarmee ging de gemeente niet akkoord. Uit een eigen berekening zou blijken dat Oude IJsselstreek slechts 1,6 miljoen verschuldigd was aan Laborijn. Na tussenkomst van de rechtbank kwamen beide partijen samen uit op een bedrag van 2,4 miljoen euro.

Vertrouwen

Oude IJsselstreek blijft wel samenwerken met de gemeenschappelijke regeling op het gebied van de sociale werkvoorziening. Maar sinds 2021 voert de gemeente de Participatiewet (waar onder andere de bijstandsuitkering onder valt) zelf uit. Daarvoor werd participatiebedrijf STOER in het leven geroepen. Oude IJsselstreek wil de dienstverlening aan bijstandsgerechtigden anders aanpakken dan Laborijn voorheen deed.

‘Beschamend’

Laborijn was oorspronkelijk de gezamenlijke uitvoerder van de Participatiewet voor de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. In 2019 besloot Oude IJsselstreek uit te stappen. Het besluit kwam daags nadat er een kritisch rapport was verschenen over de werkwijze bij Laborijn. ‘Heftig, schokkend en beschamend’, noemde wethouder Peter van de Wardt (Participatiewet, CDA) van Oude IJsselstreek de bevindingen destijds. Maar het rapport was niet de enige reden voor uittreding. Er heerste al langer ontevredenheid over de resultaten van Laborijn.

Ontevreden

Uit het eerdergenoemde rapport bleek dat bijna de helft van de Laborijn-cliënten ontevreden was over de dienstverlening. Ruim een derde zei onprettig te zijn behandeld door Laborijn-medewerkers. De houding van medewerkers werd door de helft van de klanten als onbehulpzaam getypeerd. Ook gaf de helft van hen aan bang te zijn de uitkering te verliezen door het handelen van medewerkers.

Geen uitkering

Met STOER, het nieuwe participatiebedrijf, wil Oude IJsselstreek het anders aanpakken. Dat begint al bij de inrichting van de ruimte waar klanten worden ontvangen. Met een open ruimte met veel groen en verse koffie hoopt de sociale dienst haar klanten op hun gemak te stellen. 'STOER treedt inwoners tegemoet vanuit vertrouwen en niet vanuit controle en handhaving', beloofde de gemeente bij de opening van de nieuwe sociale dienst. De uiteindelijke droom van de gemeente is dat bijstandsgerechtigden geen uitkering, maar direct een baan krijgen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie