Ontevreden Kamer wil doorlichting JOGG
De tegenvallende resultaten vragen volgens een meerderheid van de Tweede Kamer om een grondige beleidsdoorlichting.
Het kabinet moet van de Tweede Kamer de JOGG-aanpak en andere preventieprogramma’s die financiering ontvangen van het Ministerie van VWS, grondig doorlichten. Dit na tegenvallende resultaten, die voornamelijk naar voren kwamen bij een onderzoek door het RIVM. Het demissionair kabinet wil doorzetten met de aanpak, maar volgens de Kamer is het na tien jaar tijd voor een herziening van de beschikbare middelen.
RIVM-onderzoek
Uit het onderzoek door het RIVM, waar Binnenlands Bestuur begin mei over schreef, blijkt dat de JOGG-aanpak sinds de oprichting in 2015 geen effect heeft gehad op de mate van overgewicht in wijken waar het is toegepast. Ruim 200 gemeenten maakten echter gebruik van de aanpak, die ook beweging onder kinderen en jongvolwassenen moest stimuleren. Ook op dat gebied kon het RIVM geen significante resultaten vinden.
Leefomgeving
In gesprek met Binnenlands Bestuur verdedigde JOGG-directeur bestuurder Marjon Bachra de aanpak. Ze benadrukte dat de problematiek veel te complex is om in één onderzoek te vatten. Het onderzoek van het RIVM vond daarnaast ook voor een gedeelte plaats tijdens de coronapandemie. Ook zijn er andere onderzoeken die laten zien dat de JOGG-aanpak de leefomgeving van kinderen wel gezonder maakt. Dat vertaalt zich dus alleen nog niet naar een gezonder gewicht.
Kamer ontevreden
Sinds de publicatie van het RIVM-rapport kaartten Kamerleden tijdens verschillende debatten de tegenvallende resultaten aan. Kamerlid Judith Tielen (VVD) wilde bijvoorbeeld van het kabinet weten op grond waarvan ze besluit om een aanpak te wijzigen of te stoppen, nadat er blijkbaar geen effect wordt gesorteerd. ‘Als het niet werkt, moet je ermee ophouden. Maar nu is Van Ooijen staatssecretaris, en hij wil doorgaan met de JOGG-aanpak! Sterker nog, hij wil hem intensiveren, en ik niet. De VVD wil dat middelen die we investeren in maatregelen ter verbetering van gezondheid, daadwerkelijk tot resultaat leiden’, aldus Tielen.
Subsidies
Het Kamerlid was daarbij ook kritisch over de 10 miljoen aan subsidie die JOGG ontvangt. Voor dat bedrag mag je wel resultaat verwachten, vindt de VVD. De PVV deelde dat sentiment en trok het breder. ‘Ik heb enkele voorbeelden opgezocht van bepaalde maatregelen die zijn ingevoerd en die eigenlijk nul komma nul effectief zijn geweest. Dat geldt bijvoorbeeld voor JOGG. Voor de invoering van de JOGG-aanpak was het percentage van kinderen met overgewicht in JOGG-buurten vrijwel even hoog als in niet-JOGG-buurten’, aldus Kamerlid Patrick Crijns.
Samen met NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen dienden Crijns en Tielen dinsdag de betreffende motie in. Die werd ondanks het ontraden door Van Ooijen met een flinke meerderheid aangenomen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.