Toch btw-vrijstelling voor schuldhulp met winstoogmerk
Gemeenten die schuldhulp aanbesteden zouden in één keer 21 procent duurder uit zijn
Winstbeogende instellingen voor schuldhulp en maatschappelijk werk blijven toch vrijgesteld van de btw. Eerder oordeelde de Hoge Raad dat deze vrijstelling uitsluitend geldt voor instellingen zonder winstoogmerk. Het kabinet wil dit voorkomen en bepaalt daarom bij beleidsbesluit dat ook commerciële organisaties geen omzetbelasting hoeven te betalen.
Hoge Raad
Bepaalde diensten van sociale of culturele aard zijn vrijgesteld van omzetbelasting, mits de aanbieder van deze diensten geen winstoogmerk heeft. Maatschappelijk werk en schuldhulpverlening vallen hieronder, maar voor instellingen die deze diensten aanbieden geldt het non-profit-criterium niet. Volgens de Hoge Raad is deze vrijstelling echter te ruim geformuleerd en in strijd met de wet.
21 procent duurder
‘Het arrest van de Hoge Raad had met name grote gevolgen voor schuldhulpverlening’, schrijft jurist en schuldenexpert André Moerman op zijn website SchuldInfo. ‘Gemeenten die de schuldhulpverlening aanbesteden zouden in één keer 21 procent duurder uit zijn wanneer ze zouden kiezen voor een commerciële schuldhulporganisatie.’
Onwenselijk
Het kabinet vindt dit ‘niet wenselijk’ en komt daarom met een beleidsbesluit dat regelt dat winstbeogende instellingen wel vrijgesteld blijven van btw. Daarin is ook geregeld dat op het verleden niet wordt teruggekomen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil kijken of de Wet op de omzetbelasting 1968 hierop moet worden aangepast. Tot die tijd blijft het beleidsbesluit van kracht.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.