Teleurstelling over doorzetten plannen loondispensatie
Het kabinet wil de plannen voor loondispensatie in de Participatiewet doorzetten, bleek dinsdag uit de hoofdlijnennotitie die staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark naar de Tweede Kamer stuurt. Divosa en Cedris zijn teleurgesteld.
Het kabinet wil de plannen voor loondispensatie in de Participatiewet doorzetten, bleek dinsdag uit de hoofdlijnennotitie die staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark naar de Tweede Kamer stuurt. Divosa en Cedris zijn teleurgesteld.
‘Bezwaren gemeenten onvoldoende meegewogen’
Volgens Divosa-voorzitter Erik Dannenberg heeft het kabinet de bezwaren van gemeenten onvoldoende laten meewegen. Hij wijst erop dat de bijstandsprikkels, die bedoeld zijn om mensen meer te laten werken, onder de loondispensatie van kracht worden voor mensen met een arbeidsbeperking die al maximaal aan het werk zijn. Ook wijst hij erop dat bijstandsregels zoals de vermogenstoets en de kostendelersnorm op de doelgroep zullen worden toegepast, waardoor een groep werkende mensen met een arbeidsbeperking aanzienlijk zal inleveren. Volgens Dannenberg zal de invoering van de loondispensatie in de participatiewet ook leiden tot een ongelijke beloning voor mensen die hetzelfde werk doen. Tot slot wijst de Divosa-voorzitter er ook op dat de aankomende regeling onnodig veel vraagt van gemeenten en vooral van de mensen met een arbeidsbeperking. Zij moeten zelf een aanvraag indienen voor aanvulling van hun inkomen tot bijstandsniveau. Een aantal mensen uit de doelgroep zal om die reden ook in de financiële problemen komen, denkt Dannenberg.
‘Zeer nadelig voor kwetsbare groep’
Cedris greep de gelegenheid aan om nogmaals te pleiten voor behoud en verbetering van het huidige systeem van loonkostensubsidie en waarschuwt dat de invoering van loondispensatie ‘zeer nadelig uitpakt voor een kwetsbare groep mensen’. De koepelorganisatie voor de sociale werkvoorziening wijst nogmaals op de uitkomsten van een onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat de meerderheid van de werkgevers die nu loonkostensubsidie krijgen, tevreden is met de loonkostensubsidie en niet zit te wachten op de loondispensatie. Volgens Cedris zullen op termijn 20.000 werknemers met een arbeidsbeperking erop achteruit gaan als gevolg van de loondispensatie, bijvoorbeeld doordat zij een partner met een inkomen hebben. In een verklaring benadrukt Cedris-voorzitter Job Cohen dat de invoering van de loondispensatie ook voor werknemers die wel een aanvulling krijgen, betekent dat zij nooit een volwaardig werknemer worden. ‘Bovendien wordt de uitvoering verlegd van de werkgever naar de kwetsbare werknemer, met een groot risico op schulden.’ Cedris wijst er ook op dat werknemers die onder de loondispensatie komen te vallen, geen pensioen en slechts karige Ww-rechten zullen opbouwen onder die regeling.
Vakbonden hopen op overleg met werkgevers
Vakbonden FNV en CNV hopen in overleg met werkgevers tot een andere oplossing te komen. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat het dankzij de loondispensatie gemakkelijker wordt voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en wijzen erop dat de meerderheid van hen nog werkloos thuis zit. Redactie / ANP
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe dan ook, buitengewoon triest.
Ik heb 2x zoveel kans om weer uit te vallen, maar geen
recht op arbeidsongeschiktheid of ww. Ik heb 2x zoveel kans in armoede te raken, maar geen recht op pensioenopbouw.
Ik geloof niet dat ik, ondanks mijn buitengewone inzet,
mee tel....
Ik doe mijn best, maar ik ben kwetsbaar. Doen jullie ook zoals ik elke dag je best? Zorg voor kwetsbare mensen kost nu eenmaal geld, maar als ik mee MAG doen, scheelt het ook geld op andere vlakken. ( Over geluk spreek ik niet, dat zal niemand hier interesseren)