Advertentie
sociaal / Nieuws

'Te weinig arbeidsgehandicapten voor baanafspraak'

Werkgevers kunnen op termijn onmogelijk voldoen aan de banenafspraak om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Er is simpelweg te weinig aanbod van mensen met een arbeidsbeperking. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon in een brief aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

28 juli 2017

Werkgevers kunnen op termijn onmogelijk voldoen aan de banenafspraak om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Er is simpelweg te weinig aanbod van mensen met een arbeidsbeperking. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon in een brief aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Boetes
De Wet Banenafspraak stelt dat er 125 duizend banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking. 100 duizend in het bedrijfsleven en 25 duizend bij de verschillende overheden. Tot nu toe lijkt het bedrijfsleven de gestelde aantallen te halen. Bij de overheid gaat het minder goed. Als de gestelde aantallen niet gehaald worden, treedt de Quotumwet in werking. Die voorziet erin dat werkgevers boetes krijgen als ze niet genoeg mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben.

In het doelgroepenregister wordt bijgehouden hoeveel personen onder de banenafspraak vallen. Uit een analyse die Aon heeft gedaan blijkt dat het register sinds eind 2015 snel slinkt. Als die trend doorzet, moeten eind 2018 alle mensen uit het doelgroepenregister een baan hebben om de Wet Banenafspraak te realiseren, voorziet het bedrijf. ‘In de praktijk betekent dit dat werkgevers onmogelijk aan de afspraken kunnen voldoen, omdat er paradoxaal genoeg te weinig arbeidsbeperkten zijn.’


Minder Wajongeren 

De daling van het aantal arbeidsbeperkten komt met name door het snel slinkende aantal Wajongeren. Daarvan zijn er steeds minder als gevolg van een grootschalige herkeuring tussen 2015 en 2017. Sinds het begin van die herkeuring krimpt het doelgroepenregister met gemiddeld vijf procent per kwartaal. Eind 2016 zaten nog ongeveer 210 duizend mensen in het doelgroepenregister. Een daling van ongeveer 60 duizend ten opzichte van het jaar ervoor.

Snelheid
Aon voorziet dat de daling van het aantal arbeidsbeperkten door natuurlijk verloop ook na de herkeuring doorzet. Daarmee komt de Wet Banenafspraak verder in het gedrang. De krimp van het doelgroepenregister is op zichzelf goed nieuws, vindt Daniel Rijnbeek van Aon Nederland. ‘Het probleem is dat de snelheid waarmee dit gebeurt niet was voorzien. Daardoor is de Wet Banenafspraak inmiddels ingehaald door de realiteit.’ Hij roept Klijnsma daarom op de banenafspraak en de Quotumwet opnieuw te bezien.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

L. Bakker / Communicatiemanager
Zie onze reactie op de uitspraken van Aon in het FD van 10 augustus: https://fd.nl/opinie/1213288/voor-helpen-van-men …

Annemieke Goudsmit / VN-ambassadeur
Vacatures voor mensen met een beperking/handicap zijn niet te vinden op internet en doelgroepenregister faalt. Een landelijke website met geschikte vacatures zou helpen; er zijn veel mensen met een handicap of beperking die graag (aangepast) willen en kunnen werken. Waar staan de vacatures voor Zaanstad? Het is de fout om deze vacatures alleen zichtbaar te maken via een doelgroepenregister, zo bereik je maar een klein deel van je doelgroep. Dit artikel is pijnlijk en onjuist.
Moeder / Moeder zoon met ernstige chronische psychiatrische stoornis
Gek, ik vind maar geen baan als ICT'r en junior PHP developer. Maar dit soort banen zijn in de Randstad en Eindhoven en niet in Zuid-Limburg. Verder valt mij op dat er alleen banen zijn voor laagopgeleide functies zoals autowasser, afwashulp, poetswerk, bediening. Ik heb autisme en ik zou prima kunnen functioneren in een ICTbedrijf in de backend. Maar naast de harde skills ( vakinhoudelijke kennis,ervaring) wordt veel gevraagd dat je gezellig bent. Communiceren op mijn vakgebied gaat mij prima af, maar ik houd niet van small talk en bedrijfsuitjes. Volgens mij is de bovenstaande klacht van werkgevers vooral gericht op het onderuit komen van het niet te hoeven voldoen aan de banenafspraak.
Hans de Vries / Bedrijfsarbeidsdeskundige Participatie, re-integratie en verzuimproblematiek
Ook dit is het gevolg van het denken in doelgroepen en hokjescultuur! Door het beperken van deelname aan de banenafspraak door strenge selectie aan de poort komt maar een klein aantal, heel specifieke groep personen met een grote achterstand op de arbeidsmarkt, in aanmerking voor de banenafspraak. Ook hier zal individueel onderzocht moeten worden welke ondersteuningsbehoefte personen met een achterstand op de arbeidsmarkt hebben om een baan te kunnen verwerven en te kunnen participeren in de maatschappij! Facilitering van de ondersteuningsnoodzaak zal voldoende banen genereren!
Natalie / Office manager
De krimp van de doelgroep is goed nieuws wordt er dan geschreven. Door de komst van de participatiewet en krijgen veel arbeidsgehandicapten geen Wajong meer. Dit is de reden van daling van het aantal arbeidsgehandicapten!! Ze zijn niet meer in zicht en moeten het maar uitzoeken!! Geweldige daling hoor!
Nanno Ymus / schrijver jeugdroman Bevriend met Bram of met een utist
Ik geloof dat er in de gemeente Oirschot maar drie gesubsidieerde banen( wet banenafspraak) voor arbeidsgehandicapten gepland zijn voor de komende jaren op een bevolking van 17.000 inwoners waar zo'n 25 % gehandicapten rondlopen.....De drempel is ook zo verdories hoog om in aanmerking te komen voor zo'n baan. De vraag is hoe dit aantal zich verhoudt met andere gemeentes en of het reëel is om de drempels zo hoog op te werpen. Hoeveel "Wajongers" of "Wia ers" die minder dan 80% arbeidsongeschikt zijn zitten nu thuis met een bijstandsuitkering en komen absoluut niet aan een baan?
joop
tja ik zit vanwege mijn ziekte ,beperking al vanaf 2001 thuis mijn vorige werkgever was een wsw bedrijf ,ik ben nu 46 ik wil graag aan het werk ,maar iets vinden wat bij me past is moeilijk , en werk waar je niet beter van word zoals zeer eentonig of saai lopende band werk ,daar word ik echt niet beter van dus blijf ik maar ongemotiveerd thuis zitten in de hoop dat ik ooit nog wer zal krijgen .
Marja / Casemanager
Werkgevers willen alleen een arbeidsgehandicapte als die precies díe vaardigheden heeft die nodig zijn voor een bepaalde functie. Zin om in hen te investeren door een functie aan te passen of te creëren, ontbreekt vaak. Voor een dubbeltje op de eerste rang is meestal het motto, en anders maar niet.
Louise van der Voort / Arbeidsdeskundige
Ik kan me erg opwinden over dit artikel. Door de strenge selectie komt vrijwel niemand meer in aanmerking voor een Wajong uitkering. Deze doelgroep zit nu thuis met bijstandsuitkering, maar zonder de juiste ondersteuning of vindt de weg naar de Gemeente helemaal niet meer en zit thuis zonder uitkering, met alle gevolgen van dien. Wie zou hier onderzoek naar willen doen ?
Advertentie