Succes: Burgemeester spreekt probleemjongere
Leontien Kompier, burgemeester van Vlagtwedde gaat zelf met probleemjongeren om de tafel. En dat helpt. De succesvolle aanpak van de gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal krijgt nationaal vervolg, als het aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ligt.
De gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde hebben een zeer succesvolle aanpak van jeugdbendes ontwikkeld. Een persoonlijke benadering, waarbij de burgemeester zelf met de jongeren aan tafel zit. De methode is zo succesvol dat Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie andere gemeenten adviseert om de aanpak over te nemen.
Positieve aandacht
Bij zo’n gesprek met de jongeren zit de burgemeester, samen met een jongerenwerker en de politie. Ook sociale zaken en scholen zijn nauw betrokken met het proces. ‘Het werkt zo goed omdat er veel persoonlijke aandacht is’, vertelt Leontien Kompier, burgemeester van Vlagtwedde. ‘Het is ook positieve aandacht.’ Ze merkt dat jongeren het prettig vinden dat de burgemeester erbij zit, omdat ze dan zien dat iemand die er in hun ogen echt toe doet bij betrokken is.
Langdurig in de gaten houden
Een ander belangrijk deel van de aanpak is het op de hoogte blijven van de jongeren. ‘Ik zeg tegen die jongeren: jullie denken natuurlijk dat jullie van me af zijn, maar dat is niet zo!’ Zo worden er vervolggesprekken gehouden en van afspraken controleert men of ze nageleefd worden. Pas als duidelijk is dat de jongere op het goede spoor is, worden ze losgelaten. Bij een bende in Ter Apel bijvoorbeeld heeft Kompier gesprekken gehad van maart 2011 tot december dat jaar. Deze aanpak voorkomt volgens haar ook dat jongeren opnieuw de fout in gaan.
Blauwdruk
Nu hebben Kompier en haar collega Baukje Galama van de naburige gemeente Stadskanaal hun aanpak omgezet in een blauwdruk. ‘We deden het eerst uit de losse pols’, bekent Kompier, ‘maar het werkte zo goed dat we het opgeschreven hebben.’ Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beveelt andere gemeenten aan om deze aanpak te volgen. Kompier denkt dat het voor andere gemeenten geen probleem zal zijn om de aanpak over te nemen: ‘Misschien kan in grotere steden de burgemeester niet zelf aan tafel gaan zitten, maar wel een andere gemeentefunctionaris.’ Ze noemt jongeren ‘de toekomst en het kapitaal van de gemeente’, en vindt het best logisch om daarin te investeren.
Wat is de volgende stap, dat minister Opstelten zelf met de jeugdbendes aan tafel gaat zitten? Of moet de MP aansluiten? En daarna?