Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote golven aan coronaschulden verwacht

De NVVK verwacht na de zomer grote golven aan hulpvragen van mensen die door de coronacrisis in de schulden zijn geraakt. Ook start de vereniging een meldpunt voor deurwaarders die afspraken over beslagleggingen aan hun laars lappen.

11 mei 2020
stuwmeer-schulden.jpg

Na de zomer komt er een golf van hulpvragen van mensen die door de coronacrisis in de schulden zijn geraakt. Dat verwachten schuldhulpvereniging NVVK en sociaal domein-koepel Divosa op basis van een enquête. Ook constateert de NVVK dat deurwaarders zich niet altijd aan de gemaakte afspraken houden om gedurende de coronacrisis geen beslagen te leggen.

Meldpunt
Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners, maakt zich zorgen om de deurwaarders die doorgaan met incasseren, vertelt hij in een interview met BNR. Daarom richt de NVVK maandag een meldpunt op voor 'ongewenste activiteiten' van schuldeisers of deurwaarders.

Laars
Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland hebben onder andere waterbedrijven, woningcorporaties, deurwaarders, gemeenten en provincies al aangegeven coulanter om te gaan met invorderingen. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders raadt deurwaarders al sinds 23 maart aan om 'ontruimingen en beslagleggingen op inboedel op te schorten waar mogelijk.' Maar 'er zijn natuurlijk altijd een aantal deurwaarders die dat aan hun laars lappen', zegt Florijn.

Krom
Als dat deurwaarders van de overheid zijn, is dat ‘natuurlijk helemaal krom’, vindt Florijn. Toch zijn er signalen dat ook overheidsorganisaties nog steeds beslagen leggen, in sommige gevallen zelfs op het inkomen dat via corona-steunmaatregelen binnenkomt. Florijn: 'De bedoeling van de steunmaatregelen van de overheid is om ondernemers en particulieren te helpen. Dat doel wordt niet bereikt als een deurwaarder of een incassobureau er beslag op legt.'

Overbelasting
Uit de enquête onder NVVK-leden, uitgevoerd door de NVVK in samenwerking met Divosa, blijkt dat sommige hulpinstanties nu al een stijging in hulpvragen constateren. Maar de grote golven moeten nog komen, die worden vooral na de zomer verwacht, bij zowel particulieren als ondernemers. Een derde van de ondervraagde organisaties en gemeenten voorziet overbelasting van de medewerkers. De NVVK is met gemeenten in gesprek om te kijken of er extra capaciteit vrijgemaakt kan worden om de hulpvragen op te vangen, licht Florijn toe.

Nieuwe groep
De verwachte golf betreft bovendien een hele nieuwe groep mensen, benadrukt Florijn. Het zijn mensen die tot de corona-uitbraak inkomen uit werk hadden en niet eerder met schulden te maken hebben gehad. 'En die zijn helemaal niet gewend om die hulpvraag te stellen. Daar maken wij ons zeer veel zorgen over', aldus Florijn.

Stuwmeer
Onlangs tekende zes overheidsorganisaties een convenant met de NVVK om schuldregelingen te versnellen. Daarmee zouden ook administratieve lasten voor schuldhulpverleners verlaagd worden. Ook toen werd er al een 'stuwmeer' aan aanvragen voor schuldhulpverlening verwacht.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Koos / Beleidsadviseur
Laten we die miljarden die we nu weggeven aan energiebedrijven voor vogelhakselaars (ook wel windmolens genoemd) en voor het met zonnepanelen afdekken van hectares grond (en dus lokale opwarming stimuleren en bodemleven vernietigen) uitgeven aan het helpen van deze corona-slachtoffers. Dan kunnen wij in elk geval voor een voldoende welvaart zorgen zodat duurzaam ontwikkelen tenminste betaalbaar blijft. Uitkeringen zijn kostbaar tenslotte....
Advertentie