Strenge voorwaarden bijstandsuitkering in zicht
Regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV kijken reikhalzend uit naar maatregelen van het kabinet voor strengere eisen aan het ontvangen van bijstand. Zo wil Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD zo snel mogelijk wettelijk regelen dat bij het ontvangen van een bijstandsuitkering een tegenprestatie kan worden geëist van mensen; bijvoorbeeld koffie schenken in een bejaardentehuis of het plantsoen schoffelen.
Azmani kondigde dinsdag aan daartoe aan te dringen bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken deze week. PVV-Kamerlid Léon de Jong wees erop dat in het regeer- en gedoogakkoord ook is afgesproken misbruik van uitkeringen hard aan te pakken.
Tijdsdruk
De Jong wil graag weten hoeveel prioriteit staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) aan de strengere bijstand geeft. Maar de PVV'er benadrukte wel dat hij De Krom de ruimte wil geven om eerst zelf ,,handen en voeten te geven" aan de plannen, voordat hij er tijdsdruk opzet.
Gekort
Volgens De Jong is het voor zijn partij belangrijk dat mensen in de bijstand beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. ,,Als iemand door zijn gedrag of kleding het solliciteren hindert, moet er gekort worden op de uitkering", aldus de PVV'er. Verder stelt hij dat nu 44 procent van de bijstandsgelden naar niet-westerse allochtonen gaat. Hij wil van de staatssecretaris weten wat hij daarvan vindt en hoe Nederland met Marokko en Turkije samenwerkt in de controle op uitkeringsfraude.
Selectiever
Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil ook bezuinigen op de re-integratiemiddelen. VVD, PVV en D66 zullen bij de begrotingsbehandeling aandringen op nader onderzoek naar de effectiviteit van de hulp aan werklozen om een baan te vinden, omdat hieraan al jaren wordt getwijfeld. Het plan is om selectiever te zijn met het bieden van begeleiding en scholing aan mensen in de bijstand en WW.
Effectiviteitsonderzoek
Azmani overweegt met D66-collega Fatma Koser Kaya een motie in te dienen over het doen van effectiviteitsonderzoek onder een groep uitkeringsgerechtigden, waarvan het ene deel wel hulp krijgt bij het vinden van een baan en het ander deel niet.
Maar verder zou het principe van 'bijstand' dezelfde uitgangspunten moeten hebben als werk in dienstverband. Simpelweg door aan de verstrekking van 'bijstand' automatische arbeids verplichtingen te koppelen. M.a.w. ; iedereen die om bijstand verzoekt verplicht zich daarmee automatisch tot een wederdienst aan de maatschappij. Wie dat weigert; verliest ook het recht op bijstand. Nu zal dit in het begin het nodige kosten om eea te stroomlijnen en te handhaven, maar als je dat maar lang genoeg en consequent uitvoert zal dit uiteindelijk duurzame vruchten afwerpen. En wie zich door gedrag , kleding e.a. factoren buiten de gangbare plaatsingsmogelijkheden begeeft verliest ook automatisch het recht op bijstand. Wie door beperkingen agv ziekte of handicap niet in staat is een wederdienst te leveren zal alles in het werk moeten stellen om die ziekte aan te pakken of de beperkingen te compenseren. Alleen bij volledige langdurige ongeschiktheid voor arbeids matige activiteiten agv oorzaken die buiten de persoon gelegen zijn kan ontheffing worden verleend, maar dient wel te worden onderzocht of men anderszins geactiveerd kan worden.
@Ricus Tiekstra
"Maar waar we bijna nooit iemand over horen is het bestraffen van belastingontduiking."
Het onrechtmatig en onwederkerig trekken van een uitkering is van een totaal andere orde dan belastingontduiking. Per definitie is belasting heffing als doel voor inkomensherverdeling niets anders dan een gelegaliseerde vorm van staatsdiefstal. En dus is het alleszins te verdedigen om weerstand te bieden aan deze diefstal.
Het onrechtmatig trekken van een uitkering of daar niets tegen over te stellen in de vorm van arbeid is echter niets anders dan een diefstal van gelijke soort als de staatsdiefstal.