Advertentie
sociaal / Nieuws

Ministerie dreigt Wmo-verordening te vernietigen

Gemeenten moeten snel de inkomensgrens verwijderen uit hun verordening voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), anders dreigt vernietiging.

12 september 2012

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten geeft gemeenten een laatste waarschuwing. Als zij niet snel de inkomensgrens verwijderen uit hun verordening voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zal de staatssecretaris de verordening vernietigen.

Driekwart gemeenten heeft nog een inkomensgrens

Veldhuijzen van Zanten reageert op het onderzoek van Stichting De Ombudsman, waaruit blijkt dat driekwart van alle Nederlandse gemeenten nog steeds een inkomensgrens heeft opgenomen in de Wmo-verordening. Dat leidt ertoe dat gemeenten aanvragen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en vervoersvoorzieningen afwijzen op onwettige gronden.

Centrale Raad van Beroep

In een bezwaarschrift tegen een dergelijk besluit bepaalde de Centrale Raad van Beroep eerder dit jaar dat er geen inkomensgrenzen mogen worden gesteld aan Wmo-regelingen. In een Kamerdebat in juni heeft de staatssecretaris die uitspraak nog eens bevestigd, aldus haar woordvoerster.

Verbaasd

‘De staatssecretaris is er in goed vertrouwen vanuit gegaan dat gemeenten hun verordening zouden aanpassen. Ze is dan ook verbaasd dat nu via Stichting De Ombudsman naar voren komt dat zoveel gemeenten dat nog niet hebben gedaan.’

Laatste waarschuwing

In reactie op het onderzoek stuurt de staatssecretaris de gemeenten een brief met een laatste waarschuwing. Ze moeten hun verordening onmiddellijk wijzigen en zich niet langer verschuilen achter het argument dat zij wachten op andere wetswijzigingen, zodat ze de verordening in een keer kunnen aanpassen. Anders dreigt vernietiging en zullen gemeenten een nieuwe verordening moeten opstellen. ‘Als laatste remedie kan de staatssecretaris de wet verder aanscherpen, zodat ze nog beter kan handhaven’, aldus de woordvoerster.

Gemeenten ontkennen

Volgens onderzoeker Paula Breedveld van de ombudsman stellen veel gemeenten dat ze weliswaar nog steeds een inkomensgrens in hun verordening hebben staan, maar daar bij aanvragen niet naar kijken. ‘Daar nemen wij geen genoegen mee. In de praktijk komen bij ons nog steeds zaken binnen van burgers die een afwijzing hebben gekregen op grond van de inkomensgrens.’

Echtpaar verhuist

Voor de aanvragers heeft dat soms vergaande gevolgen. Zo behandelde de ombudsman een zaak van een gehandicapt echtpaar uit Brunssum dat zelf een tweedehands auto had gekocht en bij de gemeente tevergeefs aanklopte voor een bijdrage in de benodigde aanpassingen. Het echtpaar besloot na veel gedoe met de gemeente uiteindelijk te verhuizen naar een andere gemeente.

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage

Gemeenten mogen overigens wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage vragen. Dat levert voor burgers soms verwarring op, zegt Breedveld.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

t. faber / gepensioneerd
Zo zie je maar weer wat er gebeurt als de rijksoverheid haar verantwoordelijkheid niet neemt en deze achteloos en op lompe wijze doorschuift naar de lagere overheden. Inderdaad op lompe wijze door het die lagere overheden maar zelf te laten uitzoeken hoe zij dit financieel rondbreien. Daarmee worden de betreffende burgers voor het verkrijgen van eenzelfde voorziening overgeleverd aan de luimen van de plaatselijke politiek en gelden over het gehele land verschillende criteria. Illustratief hiervoor is genoemde affaire Brunssum. Beschamend! Zo gaat politiek Den Haag dus met z’n burgers om.

En ik altijd maar denken dat iedere Nederlandse staatsburger voor de wet gelijk is.

M. van den Berg / persoonlijke titel
Opmerkelijke spierballentaal zo tijdens de verkiezingen.... Verordening zorgvuldig aanpassen kost toch echt wel tijd en in de zomermaanden staan dergelijke procedures nu eenmaal stil.

Boodschap VNG is helder: in de praktijk komt de inkomensgrens niet meer voor. En daar waar het nog wel gebeurt, dan is het simpel: name and shame. Maar zo'n dreigement de wereld in slingeren: drukte om niks.
Jan
@ T. Faber en M. van den Berg, helemaal met jullie eens. Goede wetgeving vanuit Den Haag is helaas de laatste jaren vrij schaars...



De staatssecretaris is altijd goed in roepen, dus ook naar gemeenten, maar doet verder helaas opvallend weinig inhoudelijk nuttigs.
Josta van der Wiele / coach/counselor
Willen de gemeenten dan meteen ook controleren of zij alleenstaanden niet méér laten bijdragen dan gehuwden (bij hetzelfde inkomen)?

Want ook dat komt voor...

(En niet alleen in de Wmo)
Advertentie