Advertentie
sociaal / Nieuws

Zorgverzekeraar laat indicatie aan wijkteam

Als het wijkteam een indicatie stelt, neemt de zorgverzekeraar die over. Doel is dat ‘de zorgvrager zo min mogelijk last zal ondervinden van de transitie’.

19 april 2014

Het wijkteam stelt een indicatie en de zorgverzekeraar betaalt. Dat kan in de nieuwe fusiegemeente De Friese Meren. Vanaf juni draaien in de nieuwe fusiegemeente ‘regelvrije zones’ waar zorgverzekeraars de regels van administratie loslaten. Doel is dat ‘de zorgvrager zo min mogelijk last zal ondervinden van de transitie’.

Persoonlijke verzorging
Het is een uniek project, aldus de gemeente. ‘Vrij onverwacht werd ineens de persoonlijke verzorging niet meegenomen in de transitie van de Awbz’, vertelt wethouder in het sociaal domein Janny Schouwerwou. ‘Dat was voor ons een extra drempel want die persoonlijke verzorging was natuurlijk onderdeel van de sociale wijkteams. Om toch de gezinsgerichte aanpak te kunnen regelen, moeten gemeenten dus in overleg met zorgverzekeraars. Maar die kunnen ook eisen stellen aan de financiën en aan welke zorg wel en niet geleverd kan worden.’
 
Papierwinkel 

Met zorgverzekeraar De Friesland – veruit de grootste in de Friese gemeente – zijn daarom afspraken gemaakt. Als het wijkteam een indicatie stelt, neemt de zorgverzekeraar die over. Schouwerwou: ‘Eigenlijk zegt de verzekeraar “als jullie het belangrijk vinden, vinden wij het ook”. Ze gaan dus niet opnieuw zelf een indicatie stellen en opnieuw de hele papierwinkel doorlopen.’ De bedoeling is dat daardoor de zorgvrager geen last ondervindt van het overdragen van taken en dat er bovendien geen kosten worden gemaakt door dingen dubbel te doen.


Stofzuiger

De verzekeraar heeft de garantie gekregen dat de gemeente er alles aan zal doen om op zoek te gaan naar eigen kracht van degene die hulp nodig heeft en het versterken van die eigen kracht. Schouwerwou: ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand de stofzuiger niet meer naar boven kan tillen. Maar dan hoeft er niet direct hulp te komen. We kunnen dan als gemeente vanuit de algemene voorzieningen op de bovenverdieping een stofzuiger zetten. Als het wijkteam goed naar dit soort zaken heeft gekeken en dan toch blijkt dat er nog wat nodig is vanuit de zorgverzekeraar,  dan sluit die zich daarbij aan.’

Ministerie VWS 

In de gemeente zijn al meerdere sociale wijkteams actief. Sommigen werken al ‘net alsof de Awbz al bij ons is’. In juni moeten dat er vier zijn, zodat de hele gemeente ‘gecovered’ is. Het is volgens de wethouder de bedoeling dat uiteindelijk de hele gemeente een regelvrije zone wordt. De gemeente is op dit onderdeel proeftuin voor het Ministerie van VWS. Na een half jaar wordt de pilot geëvalueerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie