Maak jeugdzorg overbodig; tip 4. Slimmer samenwerken met kinderopvang
Mijn vierde tip aan de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers om jeugdzorg zoveel mogelijk overbodig te maken gaat over slim samenwerken met de kinderopvang.
In het kader van het project “Alert4you” is in verschillende pilotprojecten al veel positieve ervaring opgedaan met samenwerking tussen jeugdzorg en kinderopvang. Zo werken in de regio Amsterdam MOC ’t Kabouterhuis (een gespecialiseerde Jeugd- en Opvoedhulp instelling voor jonge kinderen) samen met kinderopvanginstelling Partou. Medewerkers van het MOC trainen medewerkers van Partou “on the job” in opvoedondersteuning van ouders en vroegsignalering van problemen en “vroegstimulering” van oplossingen en dragen zo bij aan de professionalisering van de kinderopvang. Indien specialistische behandeling nodig is vindt die zo veel mogelijk plaats op de kinderopvang in plaats van dat de kinderen daarvoor naar het MOC moeten gaan.
Deze professionalisering van de kinderopvang is op zich zelf natuurlijk al een groot goed. Het is een plek waar veel jonge kinderen een aanzienlijk deel van hun tijd doorbrengen. Daarnaast zal “vroegstimulering” een bijdrage leveren aan het voorkomen van onnodige verergering van problemen en onnodig beroep op dure jeugdzorg. We moeten niet vergeten dat we het hier over jonge kinderen hebben in de leeftijdscategorie dat veel onherstelbare schade kan worden aangericht maar dus ook kan worden voorkomen of kan worden hersteld. Juist jonge kinderen zijn ongelooflijk veerkrachtig en kunnen complexe problematiek te boven komen. Tegelijkertijd is het signaleren en behandelen van problemen bij jonge kinderen extra ingewikkeld. Samenwerking met gespecialiseerde instellingen voor Jeugd en Opvoedhulp is dan ook noodzakelijk.
Maar de samenwerking tussen kinderopvang en jeugdzorg biedt nog veel meer potentie. Een professionele kinderopvang met goede samenwerkingsrelaties met in jonge kinderen gespecialiseerde jeugd- en opvoedhulp organisaties kan in bepaalde gevallen een aantrekkelijk perspectief zijn voor uithuisplaatsing van in hun veilige ontwikkeling bedreigde kinderen. Ouders kan, als alternatief voor het zware middel van Ondertoezichtstelling of zelfs uithuisplaatsing, worden aangeboden om hun kinderen verplicht een x aantal dagen op de kinderopvang te plaatsen, zodat er intensief zicht op hun ontwikkeling kan worden gehouden. Natuurlijk brengt dat kosten met zich mee, maar dat geldt ook voor een uithuisplaatsing waar een eigen bijdrage van ouders voor geldt. Bijkomend voordeel is dat een bijdrage wordt geleverd aan het verminderen van de wachtlijsten bij de instellingen voor Jeugd- en Opvoedhulp.
Als klap op de vuurpijl zal deze professionalisering van de kinderopvang de kans op nieuwe zedenzaken ook aanzienlijk verminderen. Alle reden dus voor gemeenten om deze samenwerking tussen kinderopvang en jeugdzorg te stimuleren. Vandaar dat ik Burgemeester van der Laan en wethouder Asscher al heb geadviseerd om de samenwerking tussen het Kabouterhuis en Partou uit te breiden naar samenwerking met alle kinderopvanginstellingen in Amsterdam in de hoop dat de andere gemeenten in de stadsregio Amsterdam snel zullen volgen. Zo wordt het werk van mijn Bureau Jeugdzorg op termijn weer een beetje meer overbodig. Wie wil dat nou niet?
Alleen kom ik daar niet voor in aanmerking.
Ik werk n.l. niet, heb geen uitkering enz..
Niet erg. Kan het zelf wel betalen, anders dan u, kom ik nooit geld te kort.