Advertentie
sociaal / Column

Maak jeugdzorg overbodig; tip 4. Slimmer samenwerken met kinderopvang

Mijn vierde tip aan de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers om jeugdzorg zoveel mogelijk overbodig te maken gaat over slim samenwerken met de kinderopvang.

29 juni 2011

In het kader van het project “Alert4you” is in verschillende pilotprojecten al veel positieve ervaring opgedaan met samenwerking tussen jeugdzorg en kinderopvang. Zo werken in de regio Amsterdam MOC ’t Kabouterhuis (een gespecialiseerde Jeugd- en Opvoedhulp instelling voor jonge kinderen) samen met kinderopvanginstelling Partou. Medewerkers van het MOC trainen medewerkers van Partou “on the job” in opvoedondersteuning van ouders en vroegsignalering van problemen en “vroegstimulering” van oplossingen en dragen zo bij aan de professionalisering van de kinderopvang. Indien specialistische behandeling nodig is vindt die zo veel mogelijk plaats op de kinderopvang in plaats van dat de kinderen daarvoor naar het MOC moeten gaan.

 

Deze professionalisering van de kinderopvang is op zich zelf natuurlijk al een groot goed. Het is een plek waar veel jonge kinderen een aanzienlijk deel van hun tijd doorbrengen. Daarnaast zal “vroegstimulering” een bijdrage leveren aan het voorkomen van onnodige verergering van problemen en onnodig beroep op dure jeugdzorg. We moeten niet vergeten dat we het hier over jonge kinderen hebben in de leeftijdscategorie dat veel onherstelbare schade kan worden aangericht maar dus ook kan worden voorkomen of kan worden hersteld. Juist jonge kinderen zijn ongelooflijk veerkrachtig en kunnen complexe problematiek te boven komen. Tegelijkertijd is het signaleren en behandelen van problemen bij jonge kinderen extra ingewikkeld. Samenwerking met gespecialiseerde instellingen voor Jeugd en Opvoedhulp is dan ook noodzakelijk.

 

Maar de samenwerking tussen kinderopvang en jeugdzorg biedt nog veel meer potentie. Een professionele kinderopvang met goede samenwerkingsrelaties met in jonge kinderen gespecialiseerde jeugd- en opvoedhulp organisaties kan in bepaalde gevallen een aantrekkelijk perspectief zijn voor uithuisplaatsing van in hun veilige ontwikkeling bedreigde kinderen. Ouders kan, als alternatief voor het zware middel van Ondertoezichtstelling of zelfs uithuisplaatsing, worden aangeboden om hun kinderen verplicht een x aantal dagen op de kinderopvang te plaatsen, zodat er intensief zicht op hun ontwikkeling kan worden gehouden. Natuurlijk brengt dat kosten met zich mee, maar dat geldt ook voor een uithuisplaatsing waar een eigen bijdrage van ouders voor geldt. Bijkomend voordeel is dat een bijdrage wordt geleverd aan het verminderen van de wachtlijsten bij de instellingen voor Jeugd- en Opvoedhulp.

 

Als klap op de vuurpijl zal deze professionalisering van de kinderopvang de kans op nieuwe zedenzaken ook aanzienlijk verminderen. Alle reden dus voor gemeenten om deze samenwerking tussen kinderopvang en jeugdzorg te stimuleren. Vandaar dat ik Burgemeester van der Laan en wethouder Asscher al heb geadviseerd om de samenwerking tussen het Kabouterhuis en Partou uit te breiden naar samenwerking met alle kinderopvanginstellingen in Amsterdam in de hoop dat de andere gemeenten in de stadsregio Amsterdam snel zullen volgen. Zo wordt het werk van mijn Bureau Jeugdzorg op termijn weer een beetje meer overbodig. Wie wil dat nou niet?

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / 65 jarige vader van dochter van 10
Kinderopvang. Kan aardig in de papieren lopen. Is niet erg, er bestaat de kinderopvangtoeslag.
Alleen kom ik daar niet voor in aanmerking.
Ik werk n.l. niet, heb geen uitkering enz..
Niet erg. Kan het zelf wel betalen, anders dan u, kom ik nooit geld te kort.
ditta / jeugdzorgdeskundige
Beste Erik,

Je snapt mijn kritiek niet omdat je onvoldoende deskundig bent. Ik refereer aan standaardwerk in wetenschappelijk psychiatrisch onderzoek maar kennelijk weet je niet waar ik het over heb. Vreemd omdat bijna elke hulpverlener in de Jeugdzorg bekend is met het werk van Bruce Perry, maar jij kennelijk niet. Ook ken je kennelijk het onderzoek en werk van professor Baartman niet, notabe dé deskundige in Nederland op het gebied van kindermishandeling. De klapper is dat je het werk en de voorlopige conclusies van de commissie Samson niet kent. Dat is volkomen onbegrijpelijk voor een jeugdzorgbaas en eigenlijk kan ik me dat echt niet voorstellen. Al ben je nog zo ongeïnteresseerd in de inhoudelijke kant van de jeugdzorg, ik mag aannemen dat je de krantenkoppen leest. Kortom, je bent heel erg onwetend of je gedraagt je dom omdat dat beter uit komt.

Vriendelijke groeten,
Ditta
Ditta / jeugdzorgdeskundige
Alle 'tips' van Erik Gerritsen komen er telkens weer op neer dat de Bureau's Jeugdzorg meer klandizie krijgen en de Jeugdzorg dus duurder wordt.

Daarnaast blijkt telkens weer dat Gerritsen inhoudelijk niet weet wat er speelt. Want hoezo minder kans op zedenschandalen als Bureau Jeugdzorg bij de kinderopvang betrokken is? Volgens de commissie Samson is het seksueel misbruik in de Jeugdzorg schrikbarend. Dus dat argument slaat nergens op, er is minstens net zo veel misbruik in de Jeugdzorg als in de kinderopvang.

Daarnaast geeft Gerritsen blijk geen verstand te hebben van kindermishandeling. Want ouders die hun kinderen mishandelen, recidiveren bijna altijd. DAa is uitgebreid beschreven door professor Baartman. Dus het is onzin dat je dat kunt stoppen door mishandelde kinderen verplicht in de kinderopvang onder te brengen.

Ten derde is het onbegrijpelijk dat een jeugdzorgbaas spreek van de veerkracht van jonge kinderen. Want iedereen in de jeugdpsychiatrie weet dat juist jonge kinderen onherstelbaar beschadigd worden: de hechtingsproblematiek. De veerkracht van jonge kinderen is een fabeltje dat al heel lang is achterhaald in de wetenschap. Kennelijk heeft Gerritsen zelfs het wereldberoemde werk van Bruce Perry niet eens gelezen. Notabene de standaardwerken als het gaat om beschadigde kinderen.

Kortom, totale flauwekul deze column. Duidelijk geschreven door een jeugdzorgbaas die maar één belang heeft: meer kladizie, geld, invloed en macht in het nieuwe stelsel. En dat probeert hij te bereiken onder het motto: 'Maak de jeugdzorg overbodig.'
Alexander
Hoezo 'Maak de Jeugdzorg overbodig?' Alsof je onder de kop 'Drink nooit meer', reclame maakt voor Jenever. Want deze columns gaan alleen maar over dat de Bureau's Jeugdzorg bij steeds meer instanties betrokken raakt. Zo wordt de instroom nog groter en de jeugdzorg nog duurder. Precies wat de maatschappij nou juist niet wil. Het is daarom wel heel brutaal om dat te verkopen onder de kop 'Maak de Jeugdzorg overbodig'
erik gerritsen / wollige blogger
Beste Ditta, mijn tips zijn er juist op gericht om het werk van de Bureaus Jeugdzorg substantieel te verminderen door er vroegtijdiger bij te zijn, dus ik snap je kritiek echt niet, tenzij je op de automatische piloot alles wat door een vertegenwoordige van een Bureau Jeugdzorg naar voren wordt gebracht per definitie niet vertrouwt en dan wordt het moeilijk discussiëren. En ja mishandeling op jonge leeftijd is afschuwelijk en draag je je hele leven met je mee, maar hoe jonger je intervenieert hoe meer er nog te herstellen valt en dat is echt meer dan je denkt.
Beste Alexander voor jouw commentaar geldt een beetje hetzelfde, je zult me denk ik nooit geloven maar ik ben er echt van overtuigd dat het werk van BJZ's aanzienlijk minder kan worden als we de jeugdzorg anders laten werken. Ik pleit dus niet voor eigen parochie ik pleit voor de kwetsbare kinderen in de knel. Het zal nooit volledig te realiseren zijn maar ik zal tot aan het gaatje blijven streven naar het overbodig maken van de BJZ's.
Beste Jan, het probleem dat jij aanroert heeft te maken met je persoonlijke financiële situatie en die is lastig dat begrijp ik. Maar een uithuisplaatsing is vele malen duurder dan de hier bepleitte optie en een uithuisplaatsing kent ook een eigen bijdrage van de ouders. Het moet dus mogelijk zijn om een financieringsconstructie te bedenken waarbij de kinderopvang optie ten minste niet financieel ongunstiger is voor de ouders dan de uithuisplaatingsoptie
Advertentie