Hoe scoort mijn wijk?
Van de vier grote steden scoort Utrecht in sociaal-economisch opzicht het minst slecht. Rotterdam bivakkeert in de staartgroep.
Op basis van gegevens over elk huishouden heeft het CBS voor het eerst cijfers over welvaart, opleidingsniveau en arbeidsmarktdeelname in onderlinge samenhang op gemeente-, wijk- en buurtniveau in kaart gebracht. Wat opvalt, is dat de vier grote gemeenten relatief laag scoren op de drie elementen van sociaal-economische status. Van alle 355 gemeenten, gebruikt zijn de data uit 2019, is Rotterdam terug te vinden op plek 351, gevolgd door Den Haag (337), Amsterdam (317) en Utrecht (287).
Opleidingsniveau
Qua welvaart en arbeid hebben de vier grote gemeenten een vergelijkbare rang. Het verschil zit met name in opleidingsniveau: de scores van Amsterdam behoren tot de hoogste van het land. Van alle Amsterdamse wijken scoort de wijk Nieuwendammerdijk/Buiksloterdijk het hoogst. De wijk staat op de 6e plaats van alle 2.948 wijken in Nederland met voldoende huishoudens om een betrouwbare score te berekenen.
Rotterdam
De wijken Pernis, Hillegersberg-Schiebroek en Hoek van Holland vormen in Rotterdam de top-drie qua totaalscore. Hillegersberg-Schiebroek scoort voor opleidingsniveau het hoogst met de 2e plek van alle Rotterdamse wijken, gevolgd door Hoek van Holland op de 5e plek en Pernis op de 8e plek. Qua arbeid staat Pernis weer op één, nu gevolgd door Hoek van Holland (2e plek) en Hillegersberg-Schiebroek (4e plek). Van alle wijken in Den Haag scoort de Schildersbuurt het laagst en de Vogelwijk het hoogst.
Van alle wijken in Den Haag scoort de Schildersbuurt het laagst en de Vogelwijk het hoogst.
Spreiding
Naast score is er ook gekeken naar spreiding. De spreiding geeft aan in welke mate huishoudens van elkaar verschillen binnen de drie elementen welvaart, opleidingsniveau en arbeidsmarktdeelname. Hoe hoger de score, hoe meer spreiding. In Utrecht is de spreiding tussen de huishoudens in de wijk Overvecht het grootst en in de wijk Vleuten-de Meern het kleinst. De spreiding in de wijken Zuid en Oost is voor de totaalscore nagenoeg hetzelfde. Maar in Oost is de spreiding in welvaart en arbeid groter en de spreiding in opleidingsniveau juist kleiner dan in Zuid.
Databank
In de databank StatLine zijn de cijfers voor alle gemeenten, wijken en buurten terug te vinden voor de jaren 2014 tot en met 2019. In dat jaar waren er 355 gemeenten. Voor deze jaren is dezelfde wijk- en buurtindeling gehanteerd, namelijk die van 2021. Zo kunnen de scores van verschillende jaren met elkaar worden vergeleken en wordt inzichtelijk hoe de wijk of buurt zich heeft ontwikkeld.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.