sociaal / Partnerbijdrage

Nu al schuldregelingsaanbod Msnp nieuwe stijl

De schuldsanering ondergaat binnenkort grote wijzigingen

30 maart 2023
Schuldsanering Schulinck

Het gaat echt gebeuren: de schuldsanering ondergaat binnenkort grote wijzigingen. Sommige wetsaanpassingen hebben meer gevolgen dan andere. Uitschieters qua impact zijn de halvering van de standaard looptijd van de schuldsanering en het meetellen van de maanden waarin voorafgaand aan de Wsnp al is gespaard voor de schuldeisers.

Teksttoevoeging in aanbodbrief scheelt straks veel werk

Hoewel de wetswijzigingen pas later ingaan, veranderen deze aanpassingen op dit moment al wel de manier waarop je een schuldregelingsaanbod voor Msnp doet. De aanpak van zo’n aanbod nieuwe stijl is gelukkig heel simpel. Eenvoudigweg een korte tekst invoegen in de voorstellen aan de schuldeisers is genoeg. In deze opinie van mr. Charifa Choukeri, mr. Patricia Eickmans – van der Poel en Jenny Vlemmings leggen zij uit:

  • Wat de nieuwe werkwijze voor een schuldregelingsaanbod inhoudt
  • Welke tekst vanaf nu kan worden toegevoegd aan de aanbodbrieven
  • Waarom het belangrijk is hier nu al mee aan de slag te gaan

Schuldregelingsaanbod nieuwe stijl

De aanpak van een schuldregelingsaanbod nieuwe stijl gaat als volgt. Allereerst bereken je het bedrag dat de schuldeisers ontvangen niet op 36 maanden, maar op 18 maanden. Dat is voortaan het bedrag wat je aan de schuldeisers aanbiedt.

Onder het voorstel in de aanbodbrief komt vervolgens de onderstaande tekst te staan:
Recent is er een wetswijziging aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Deze wijziging regelt o.a. twee dingen die belangrijk zijn voor dit aanbod. Allereerst regelt de wetswijziging dat de standaard looptijd van een Wsnp 1,5 jaar wordt. Daarnaast regelt de wetswijziging dat de maanden waarin wordt gespaard in het voortraject, worden afgetrokken van de looptijd van de Wsnp. De wetswijziging zal waarschijnlijk op 1 juli 2023 of 1 januari 2024 in werking treden.

Daarom is de looptijd van deze schuldregeling 1,5 jaar. Mocht de wetswijziging onverwacht nog niet in werking zijn getreden na 1,5 jaar looptijd, dan wordt de looptijd van deze schuldregeling verlengd. De regeling eindigt dan op de eerste van de volgende twee momenten: het moment dat de wetswijzigingen alsnog in werking zijn getreden of na het verstrijken van een looptijd van 3 jaar.

 

Wachten is geen optie

Waarom nu al anticiperen op de kortere Wsnp looptijd? 

Het lijkt raar om nu al het schuldregelingsaanbod aan de schuldeisers aan te passen. Waarom is dat toch belangrijk en is wachten geen optie?
Bij het doen van een schuldregelingsvoorstel is je minimale aanbod aan de schuldeisers altijd gelijk aan of hoger dan de opbrengst voor de schuldeisers in de Wsnp. Je wilt immers zorgen dat je de weg naar het dwangakkoord en de Wsnp niet afsluit.

Bij de minnelijke schuldregeling maak je een afspraak met de schuldeisers. Is iedereen akkoord, dan ben je vanaf dat moment gebonden aan die afspraken. De wetswijzigingen veranderen die afspraken niet. Het doorvoeren van de nieuwe schuldregelingstermijn in lopende schuldregelingen kan straks alleen met toestemming van alle partijen. Zijn er schuldeisers die daarmee niet akkoord gaan, dan is de gang naar de rechter de enige manier om die aanpassingen alsnog te krijgen. Dat kan een tijdrovend karwei worden. Afwachten tot de nieuwe wetgeving er is hoeft gelukkig niet.

Het is bekend welke wetswijzigingen eraan komen en daarom is het mogelijk om nu al vooruit te kijken en afspraken te maken met de schuldeisers die in lijn zijn met die nieuwe wetgeving. Als je de genoemde tekst invoegt in je aanbod, hoef je straks dus niet alle schuldeisers in de verschillende dossiers opnieuw aan te schrijven.

Looptijd in je aanbod verkorten

De standaard 1,5 jaar looptijd begint onder de nieuwe wetgeving al te lopen zodra er wordt gespaard voor de schuldeisers. Dat is de reden waarom je de looptijd in je schuldregelingsaanbod nu al kunt verkorten van 3 naar 1,5 jaar. We weten niet precies wanneer de wet in werking treedt, dus je houdt nog een slag om de arm. Mocht de inwerkingtreding van de wet onverwacht lang op zich laten wachten, dan kan de looptijd wat langer worden, maar nooit langer dan 3 jaar. Zo heb je een prima aanbod.

Kortom…

Er gaat behoorlijk wat veranderen met deze wijzigingen van de Wsnp, ook voor schuldhulpverleners. De standaard looptijd van de schuldsaneringen zal in de nieuwe situatie halveren. En de maanden waarin voorafgaand aan de Wsnp al gespaard is voor de schuldeisers, tellen voortaan ook mee. Voor de Msnp moet je met die kennis nu al aan de slag: wachten op het inwerkingtreden van de wet is geen optie. Gelukkig is het schuldenregelingsaanbod nieuwe stijl eenvoudig: voeg daarvoor simpelweg de uitleg met de aangepaste looptijd van 1,5 jaar toe aan de voorstellen aan de schuldeisers. Dat scheelt na de wetswijziging onnodig extra werk in dossiers die je vanaf vandaag start.

Meer weten over schuldhulp?

In Schulinck Schuldhulpverlening, de praktische online kennisbank, staat alle relevante informatie om schuldhulp snel en zorgvuldig uit te voeren. Ook vind je daar praktijkvoorbeelden, stappenplannen en rekentools. Mocht je na het raadplegen van deze informatie nog vragen hebben, dan staan de Schulinck experts klaar om je verder op weg te helpen via de helpdesk in de kennisbank.

Nog geen abonnement op Schulinck Schuldhulpverlening? Gemeenten kunnen deze online kennisbank een maand gratis uitproberen met een proefabonnement.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.