Kies waar mogelijk voor de snelle schuldhulproute
De cliënt duurzaam schuldenvrij: dat is het doel van zowel schuldhulpverleners als beschermingsbewindvoerders.
Maar in de praktijk blijkt dat er nog vaak dubbel werk wordt verricht. Dat is zonde van de tijd én niet nodig. Door een speciale snelle schuldhulproute in te zetten bij cliënten onder bewind bespaart de schuldhulpverlener veel tijd en is de cliënt sneller schuldenvrij. Voor die oplossing is wel een goede samenwerking noodzakelijk.
Lees de opinie van Jenny Vlemmings, waarin zij:
- Vertelt hoe de speciale snelle schuldhulproute werkt;
- Wanneer deze snelle route kan worden ingezet;
- Hoe belangrijk goede communicatie tussen schuldhulpverlener en bewindvoerder daarbij is.
Tijdverlies treedt vaak op omdat in een dossier twee keer dezelfde handelingen worden uitgevoerd. De beschermingsbewindvoerder vraagt allereerst de recente schuldbewijzen op bij de schuldeisers. Hij meldt de cliënt vervolgens aan bij schuldhulpverlening, die dit proces herhaalt bij het opvragen van de openstaande saldo’s. Dat is gelukkig niet meer nodig.
Schuldhulpverlener heeft nu zelf bevoegdheid
Voordat de Wgs werd gewijzigd, moest de bewindvoerder van alle schulden een recent bewijsstuk verstrekken bij aanmelding van een cliënt bij de schuldhulpverlening. De schuldhulpverlening mocht deze gegevens immers niet zelf opvragen. De wetswijziging heeft hierin verandering gebracht: inwoners die een schuldhulpverzoek doen, hoeven de schuldenbewijzen niet meer te verstrekken. De bewindvoerder is daarmee ook van deze verplichting ontslagen. De schuldhulpverlener heeft nu zelf de wettelijke bevoegdheid gekregen om de bewijzen rechtstreeks bij de schuldeisers op te vragen. Een lijstje met schuldeisers is dus al genoeg voor de schuldhulpverlener.
Vragen mag natuurlijk altijd
Natuurlijk mag een schuldhulpverlener de bewindvoerder best vragen om de schuldenbewijzen: vragen staat immers vrij. De bewindvoerder heeft deze stukken vaak toch al in zijn bezit omdat hij voor zijn dossier alle schulden inventariseert en aan de hand van de bewijsstukken controleert of de schulden bijvoorbeeld zijn verjaard. Hij zal er dan ook meestal geen probleem mee hebben om de stukken aan te leveren.
De snelle schuldhulproute met recente schuldbewijzen
Er is een goede reden om de bewindvoerder om recente schuldbewijzen te vragen. Je hebt hiermee namelijk de mogelijkheid om de snelle schuldhulproute in te zetten. Met die route is het niet meer nodig om opnieuw alle schuldeisers te vragen om de hoogte van de schuld. Zo vermijd je dubbel werk.
Wanneer de cliënt stabiel is én alle benodigde informatie, waaronder de recente schuldbewijzen, via de bewindvoerder in je bezit is gekomen, dan kun je de stap saldo-opvraag overslaan en direct doorgaan naar het aanbod aan de schuldeisers. Dat scheelt tijd voor alle betrokken partijen: de cliënt, de bewindvoerder, de schuldeisers, maar ook de schuldhulpverlener.
Recente bewijzen niet voorhanden – regulier traject
Het kan natuurlijk zijn dat de bewindvoerder geen recente schuldbewijzen heeft. Vaak is dat het geval als het bewind al langer loopt en de situatie van de cliënt eerst moest worden gestabiliseerd. De schuldbewijzen zijn dan verouderd: de bewindvoerder had ze immers helemaal aan het begin van het bewind opgevraagd. In dat geval heeft de bewindvoerder bij aanmelding van zijn cliënt bij schuldhulpverlening de keuze:
- De schuldeisers zelf vragen om recente schuldbewijzen, óf
- De cliënt aanmelden zonder daarbij recente schuldbewijzen te verstrekken
De snelle schuldhulproute is in dat laatste geval niet mogelijk: de schuldhulpverlener moet namelijk wel weten of de bestaande schuldenlijst nog actueel is. De schuldhulpverlener volgt dan het reguliere traject en vraagt recente schuldbewijzen op.
Communicatie is heel belangrijk
Als bewindvoerders en schuldhulpverleners goed samenwerken, behalen ze sneller en gemakkelijker hun gezamenlijke doel. Communicatie is daarbij belangrijk. Als je als schuldhulpverlener schuldbewijzen opvraagt bij de bewindvoerder, vertel hem dan dat dat tijd bespaart door inzet van de snelle schuldhulproute. De bewindvoerder zal het voordeel zeker zien. Alle partijen kunnen tijd besparen door in te zetten op een goede samenwerking. Steeds meer gemeenten leggen afspraken met bewindvoerders vast in een convenant. Daar leent ook de keuze voor deze speciale snelle schuldhulproute zich uitstekend voor!
Ook interessant binnen het thema schuldhulp:
- Een handig schema: Gegevens opvragen door schuldhulp.
- Opinie van collega mr. Patricia Eickmans – van der Poel: gegevens opvragen tijdens intakefase schuldhulp.
- Informatie over de online kennisbank Schulinck schuldhulpverlening.
- Voor klanten van de online kennisbank: schema gegevensuitwisseling schuldhulpverlening.
- De eendaagse training ‘Actualiteitendag Schuldhulpverlening’, waarin recente en komende wetswijzigingen aan bod komen.
- De Opleiding Wgs in de praktijk Voor als u meer wilt weten over de mogelijkheden die de wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en het gemeentelijk beleid te bieden heeft.
Meer over het thema schuldhulp?
In Schulinck Schuldhulpverlening, onze praktische online kennisbank, kunt u alles vinden over het thema ‘schuldhulp’. Mocht u na het raadplegen van deze informatie nog vragen hebben, dan staan Jenny Vlemmings en haar collega’s bij Schulinck voor u klaar om u verder op weg te helpen via de juridische helpdesk, gewaardeerd onderdeel van de kennisbank.
Nog geen abonnement op Schulinck Schuldhulpverlening? Uw gemeente kan deze online kennisbank een maand lang gratis uitproberen met een proefabonnement.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.