Advertentie
sociaal / Nieuws

Schuldenknooppunt genationaliseerd

Het digitale platform voor schuldeisers en schuldhulpverleners wordt onderdeel van het Inlichtingenbureau.

29 april 2025
Schuldenknooppunt Shutterstock
Shutterstock

Het Schuldenknooppunt, het digitale platform waar schuldhulpverleners en schuldeisers berichten met elkaar kunnen uitwisselen, gaat vanaf volgend jaar verder in publiek eigenaarschap. Het platform biedt een oplossing voor het voorkomen van de oploop van schulden en is inmiddels onderdeel van de basisdienstverlening binnen de schuldhulp. De huidige vorm van financiering past volgens het kabinet niet meer.

Senior Projectmanager EPD GGZ Vernieuwing

JS Consultancy
Senior Projectmanager EPD GGZ Vernieuwing

Teammanager Planning en Control

Gemeente Tilburg
Teammanager Planning en Control

Het knooppunt

Het Schuldenknooppunt is in 2021 opgericht als een publiek-private stichting met als doel de totstandkoming van schuldregelingen te versimpelen. Volgens de richtlijnen van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverleners, mag het tot stand brengen van een schuldregeling maximaal 4 maanden duren. In de praktijk duurt het regelmatig wel 2 of 3 keer zo lang.

Onderdeel van de basisdienstverlening

Dat komt onder andere omdat er allerlei communicatiestromen door elkaar heen lopen. E-mails, brieven, en tal van web-portalen. Het schuldenknooppunt brengt dat allemaal samen op 1 plek. Instanties als de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen zijn sinds vorig jaar aangesloten bij het Schuldenknooppunt. Volgens het rijk is aansluiting bij het platform inmiddels onderdeel van de basisdienstverlening bij schuldhulp.

Nationaliseren

Het Schuldenknooppunt wordt momenteel gefinancierd via abonnementsgelden van schuldeisers en gemeenten. De stichting is daarnaast op dit moment voor een belangrijk deel afhankelijk van een rijkssubsidie. In de derde Voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden van 25 juni 2024 schreef het kabinet al dat het zou laten onderzoeken of dit niet anders kan: in publiek eigenaarschap.

Inlichtingenbureau

Uit dit onderzoekt blijkt dat het een goede optie is om het Schuldenknooppunt vanaf 1 januari 2026 onder te brengen bij het Inlichtingenbureau. Dat is een andere stichting, in 2001 opgericht door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de VNG. Het Inlichtingenbureau wordt door gemeenten gebruikt om eenvoudig persoonsgegevens met andere overheidsinstanties uit te wisselen.

Dienstverlening blijft gelijk

Voor de aangesloten partijen van het Schuldenknooppunt verandert er niets, zo schrijft de stichting op haar website. ‘Het streven is om per 1 januari 2026 als publieke voorziening onder het IB te vallen, zonder impact op de dienstverlening.’ Staatssecretaris Jurgen Nobel schrijft daarnaast in een brief aan de Kamer dat de continuïteit van het knooppunt gewaarborgd dient te worden omdat het een belangrijk middel is voor het realiseren van de Landelijke Pauzeknop, en het Integraal Schuldenoverzicht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie