Advertentie
sociaal / Nieuws

Kwijtschelden schulden in Arnhem verloopt moeizaam

Inwoners blijken zo wantrouwig dat ze zelfs dit aanbod van de gemeente afslaan.

02 september 2024
Arnhem ANP Immerloo
Een voordeur in de Arnhemse wijk ImmerlooANP/Hollandse Hoogte/Ramon van Flymen

Het experiment van de gemeente Arnhem waarbij schulden van kwetsbare gezinnen worden kwijtgescholden komt maar moeizaam van de grond. Dat vertelt wethouder Mark Lauriks vandaag aan het AD. Veel van de gezinnen zijn angstig voor de gevolgen van het accepteren van de hulp.

Adviseur Contractmanagement/Assistent Contractmanager Meanderende Maas

JS Consultancy
Adviseur Contractmanagement/Assistent Contractmanager Meanderende Maas

Financieel Consultant

JS Consultancy
Financieel Consultant

Wantrouwen

Zo denken ze bijvoorbeeld dat ze het bedrag later toch moeten gaan terugbetalen. ‘Zó diep zit het wantrouwen tegen de overheid in deze buurt. Er is zelfs een groep die blijft weigeren’, zegt Lauriks tegen de krant. Volgens de wethouder wonen er in de wijk Immerloo II, waar het experiment plaatsvindt, veel gezinnen met kenmerken die lijken op de slachtoffers van de toeslagenaffaire.

Overheid

Daarom begrijpt hij het wantrouwen dat de gemeente nu tegenkomt. Het streven was en blijft om de schulden van veertig tot zestig gezinnen volledig kwijt te schelden. Inmiddels zijn er tien gezinnen gevonden waarvan de gemeente in totaal 249.000 euro aan schulden aflost. Volgens Lauriks is ruim 110.000 euro daarvan een schuld bij de overheid. Het geld om de schulden af te lossen komt van een aantal lokale stichtingen.

Kosten-baten

Ondanks de terughoudendheid uit de wijk blijft het college van Arnhem achter het experiment staan. Het vraagt een andere manier van het kijken naar schulden, waarbij het uitgangspunt is dat het hebben van schulden niet altijd je eigen schuld is. Daarnaast levert het kwijtschelden volgens Lauriks misschien wel meer op dan dat het kost.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het hebben van schulden is niet altijd je eigen schuld, maar je kunt er zelf wel veel aan doen om het te voorkomen. Het begint dus altijd -binnen het beschikbare budget- zelf verantwoordelijkheid nemen en zelf doelen stellen. Breng vooral structuur aan in je wijze van leven.
Advertentie