Advertentie
sociaal / Nieuws

Rijksambtenaren met behoud salaris voor de klas in Haagse regio

Rijksambtenaren die in de Haagse regio voor de klas willen gaan staan worden financieel gecompenseerd als zij er in inkomen op achteruit gaan.

04 april 2008

Rijksambtenaren die de overstap maken naar het onderwijs in de Haagse regio, kunnen dat de eerste twee jaar doen met behoud van honderd procent van hun oude salaris. In het derde en vierde jaar wordt de loonsuppletie afgebouwd tot tachtig procent en in het vijfde en laatste jaar tot 75 procent. Voordat rijksambtenaren de definitieve overstap maken naar het middelbare onderwijs, worden zij gedurende een oriëntatieperiode van maximaal drie maanden volledig doorbetaald door hun eigen ministerie. De loonsuppletie wordt bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor ex-ambtenaren die buiten hun schuld binnen een jaar worden ontslagen, geldt een terugkeergarantie.

 

Deze toezeggingen doet minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Guusje ter Horst in een convenant dat zij op 8 april afsluit met het A+O fonds Rijk, initiatiefnemer van het project 'Tussen Rijk en Onderwijs', het voortgezet onderwijs in Den Haag en het sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt.

 

Overstap

 

Het project heeft tot doel rijksambtenaren te begeleiden bij hun vrijwillige overstap naar een baan als leraar in het voortgezet onderwijs in de Haagse regio. 'Alle rijksambtenaren met een hbo of wo-diploma en affiniteit met het leraarschap kunnen zich ongeacht hun leeftijd aanmelden. De vacatures in het onderwijs liggen wel op specifieke tekortvakken, bètavakken als biologie, economie én klassieke talen', aldus Hanna Fisscher van het A+O fonds Rijk in Den Haag.

 

Sinds de start van de wervingsactie op 5 maart hebben 66 rijksambtenaren zich gemeld, aldus Fisscher, 'in de loonschalen 9 tot 14'. Geïnteresseerden hoeven geen onderwijsbevoegdheid te hebben, die halen ze vanaf het nieuwe schooljaar terwijl ze al voor de klas staan. De kosten hiervan worden voor de helft betaald door Binnenlandse Zaken en voor de helft door de scholen. De selectie is uitbesteed aan uitzendbureau Manpower.

 

Vijftig ambtenaren

 

Het convenant dat minister Ter Horst zal ondertekenen is de basis voor een pilot om het komende schooljaar vijftig rijksambtenaren onder te brengen op middelbare scholen in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. Kandidaten zullen de komende tijd zo snel mogelijk een intake-gesprek voeren bij Manpower. Vervolgens wordt voor hen een geschikte school gezocht. Na een gesprek met de schooldirectie breekt de oriëntatieperiode van maximaal drie maanden aan. In deze periode kan de kandidaat het 'vak van leraar proeven'.

 

Hanna Fisscher van het A+O fonds Rijk: 'Daar is het in het verleden vaak misgegaan. Mensen dachten: dit is leuk en dat wil ik doen, maar ze dachten vooral aan hun eigen schooljaren en niet aan het onderwijs en de jeugd van nu. Daarom laten we de kandidaten heel intensief kennismaken met het huidige onderwijs.'

 

Gedurende de oriëntatieperiode blijven de rijksambtenaren in dienst van hun ministerie. Pas aan het einde van de oriëntatieperiode en als ook een assessment is doorlopen bij de lerarenopleiding, wordt op 1 augustus de overstap naar het onderwijs definitief gemaakt.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie