Advertentie
sociaal / Nieuws

Provincie Groningen maakt als eerste vaste afspraken over asielopvang

Afgesproken is dat in Groningen 5744 asielopvangplekken komen, waarvan 3550 reguliere plekken en 2194 noodopvangplekken.

ANP
14 februari 2023
Aanmeldcentrum Ter Apel
Dronefoto van het aanmeldcentrum in Ter Apel, 25 augustus 2022.ANP

De tien gemeenten in de provincie Groningen hebben als eerste gezamenlijk afspraken gemaakt met het Rijk over de opvang van asielzoekers de komende twee jaar. De provincie is daarmee de eerste die zich vastlegt op aantallen voor verschillende soorten opvangplekken. De regio loopt daarmee vooruit op de spreidingswet die het kabinet in de maak heeft. De afspraken tussen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en burgemeester Koen Schuiling namens de betrokken gemeenten, zijn vrijdag gemaakt en maandag naar buiten gebracht.

Beleidsmedewerker Belastingen

Gemeente Midden-Delfland
Beleidsmedewerker Belastingen

Projectleider Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Projectleider Ruimtelijk Domein

Afspraken

Afgesproken is dat in Groningen 5744 asielopvangplekken komen, waarvan 3550 reguliere plekken en 2194 noodopvangplekken. Ook komen er 160 opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, 3033 plekken voor Oekraïense vluchtelingen en 260 plekken voor de landelijke vreemdelingenvoorziening. Dat is een pilot met mensen die niet in Nederland mogen blijven maar nog niet zijn teruggekeerd. Ook komen er 278 flexwoningen beschikbaar die deels naar statushouders gaan. De komende maanden worden afspraken die zijn gemaakt over onderwijs, zorg en openbare orde en veiligheid verder uitgewerkt.

Opvangcrisis

Schuiling wijst er op dat juist Groningen de regio is die de opvangcrisis vorig jaar van dichtbij heeft meegemaakt. Zo boden gemeenten extra opvangcapaciteit aan toen de instroom bij het aanmeldcentrum Ter Apel (gemeente Westerwolde) uit de hand liep, waardoor mensen soms buiten moesten slapen. 'Steeds hebben we als tien Groninger gemeenten zij aan zij gestaan om onze verantwoordelijkheid te nemen in het realiseren van opvangplekken voor vluchtelingen. Met deze overeenkomst weet het Rijk wat ze de komende twee jaar van ons mag verwachten en dat schept duidelijkheid en rust. Hopelijk kunnen we de crisis daarmee achter ons laten', aldus Schuiling.

Rust en stabiliteit

Van der Burg is blij met de overeenkomst. 'De zekerheid die Groningen hiermee aan het Rijk geeft, creëert precies de rust en stabiliteit die zo hard nodig is in de asielopvang. Provincie Groningen geeft hiermee weer het goede voorbeeld. Ik ben ze daar heel dankbaar voor.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er zijn 80 miljoen erkende vluchtelingen wereldwijd. Mensensmokkelaars bepalen hoeveel mensen er naar Nederland gaan. Hoe kunnen we dan spreken van “vaste opvangcapaciteit?” Het is geleuter van de bovenste plank. We kunnen beter ieder jaar 50.000 vluchtelingen uit Jemen gaan halen, die voldoen zeker aan alle criteria en die hoeven geen vluchtverhalen te verzinnen. Kunnen we direct kwijt in een sociale huurwoning. Maar dat doen we niet. We vragen van vluchtelingen een mega triatlon tegen betaling aan de mensensmokkelaar om naar Ter Apel te komen. Het partijcongres van VVD en CDA wil minder instroom, dat betekent dus de triatlon extra zwaar maken zodat er zoveel mogelijk mensen afvallen. Allemaal kletspraat. We moeten af van het asielrecht in de huidige vorm en opnieuw gaan bepalen (1) of we vluchtelingen willen helpen (2) wat we ervoor over hebben en (3) hoe we het het beste kunnen doen. Dat zal de humaniteit ten goede komen en leiden tot afschaffing van de huidige asielpraktijk. Het humanitair effect van de huidige praktijk is nihil.
Advertentie