Advertentie
sociaal / Nieuws

'Regeling fietsdepot ook voor minima'

Het kopen van goedkope fietsen uit het fietsdepot zou niet voorbehouden moeten blijven aan studenten. Laurens Ivens van de SP vindt dat ook minima zo'n fiets moeten kunnen kopen. De partij wil dat minima ook zo’n fiets kunnen kopen. Sinds vorig jaar kunnen zij eens per jaar meedoen aan een loterij waarbij 1 op de 4 een goedkope fiets kan bemachtigen.

04 september 2010

Ook voor minima bestaat er een regeling. Zij kunnen eens per jaar meedoen aan een loterij, waarbij een op de vier mensen een goedkope fiets kan bemachtigen. Maar vooralsnog komen ze niet in aanmerking om gedurende het hele jaar goedkope fietsen uit het depot te kopen. Dat is voorbehouden aan studenten.

Werkgelegenheidsproject
Bij Het Fietsdepot, vroeger bekend als het AFAC, komen alle fietsen terecht die zijn verwijderd door de gemeente. De fietsen die  niet door de eigenaar worden opgehaald en wel enigszins bruikbaar zijn, komen terecht bij fietshandelaren en bij vier werkgelegenheidsprojecten, zo vertelt David Pruijt van de gemeente Amsterdam. Van die projecten is er een, Pantar, die een deal heeft met studentenvakbond ASVA. Studenten die hier lid van zijn kunnen tegen een gereduceerd tarief een fiets kopen, die is opgeknapt op de werkgelegenheidsinstelling.

Minima
Laurens Ivens van de Amsterdamse SP wil dat de regeling wordt uitgebreid. Hij vindt dat het niet alleen jaarlijks mogelijk moet zijn voor minima om een goedkope fiets te bemachtigen, maar dat het ook door het jaar heen mogelijk is en zij van dezelfde regeling als de studenten gebruik kunnen maken.  ‘ Er zijn genoeg fietsen dus het kán, zo'n 30 procent van de fietsen in Amsterdam zijn weesfietsen. Als er meer fietsen naar de sociale werkplaats gaan, zijn er alleen maar mooie bijkomstigheden: de weesfietsen verdwijnen, iedereen is mobiel en we houden mensen aan het werk.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pragrea / Adviseur
Ik neem aan dat het genoemde werkgelegenheidsproject bekostigd wordt uit belastinggelden en dus feitelijk volledig betaald wordt door de werkenden.
Dan lijkt het me niet minder dan redelijk dat ook zij in aanmerking dienen te komen voor een goedkope fiets. Zij betalen er tenslotte al genoeg voor. Belachelijk om dat voorrecht eventueel voor te behouden aan degenen die toch al zo goed als niets bijdragen aan de nationale pot der collectieve solidariteit. Op die manier woekert de cumulatie van enerzijds bijdragen en anderzijds uitsluiting al meer voort.
Mo Koster
@ Boris: de mensen die een uitkering hebben, oftewel die mensen in zo'n werkgelegenheidsproject geplaatst zijn, betalen ook belasting hoor, misschien tijd voor wat bijscholing? Probeer eens voorbij je eigen negativiteit te kijken en de feiten op een rijtje te krijgen.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Nog beter lijkt me de regeling af te schaffen en de fietsen, nadat ze opgeknapt zijn, in de witte kleur of de kleuren van de gemeente voor een ieder ter beschikking te stellen, zonder slot dus. Het witte fietsemnplan van Provo was zo gek nog niet.
Advertentie