Verhuisadviseur Senioren verleidt ouderen tot verhuizing
Verhuisadviseur Senioren verleidt ouderen tot verhuizing
Project bevordert zelfstandig wonen ouderen en doorstroming woningmarkt
Huurders die op hun oude dag zelfstandig blijven wonen en zorg nodig hebben, moeten eerder verhuizen naar een daarvoor geschikte woning. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder 163 woningcorporaties over wonen en zorg. Driekwart van de ondervraagde corporaties verwacht dat gemeenten en corporaties steeds minder geld te besteden hebben om huurwoningen aan te passen. Dat geldt zeker als er voldoende passende seniorenwoningen beschikbaar zijn. In Utrecht heeft de gemeente een Verhuisadviseur Senioren aangesteld die ouderen begeleidt in het verhuizen naar zo’n geschikte woning.
Verhuisadviseur senioren
Door de bezuinigingen in de langdurige zorg zien steeds meer ouderen zich gedwongen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Maar hoe zorgen gemeenten en corporaties dat deze ouderen een passende woning hebben, die bijvoorbeeld gelijkvloers is, en voldoende ruimte heeft in bad- en slaapkamer om zorg te verlenen? Behalve woningaanpassing is de begeleiding van ouderen bij het zoeken naar een passende seniorenwoning een oplossing. De gemeente Utrecht heeft hiervoor de Verhuisadviseur Senioren aangesteld. Zo’n verhuisadviseur zorgt dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en bevordert bovendien de doorstroming op de sociale woningmarkt.
Ouderen verhuizen niet snel
Ouderen verhuizen niet zo snel, om diverse redenen. Zij hebben behoefte aan een toegankelijk overzicht aan senioren- en aanleunwoningen in de stad, en dat is moeilijk te vinden. Voor veel ouderen is het lastig om te zoeken en reageren op woningadvertenties via internet, en emotionele en praktische redenen belemmeren de stap naar een verhuizing. Ook beleidsmatige aspecten spelen een rol: corporaties verhogen de huren bij een verhuizing maximaal, waardoor ouderen een enorme huursprong maken van een lage naar hoge huur. De huurtoeslag compenseert dat maar ten dele. Tegelijkertijd heerst er veel onzekerheid onder ouderen over mogelijke bezuinigingen op de AOW en de huurtoeslag. Allemaal factoren waarom ze de stap naar een andere woning niet durven te zetten, zelfs niet als hun huidige woning niet langer geschikt voor hen is.
Intensieve begeleiding ouderen
Stade Advies heeft voor de gemeente Utrecht een aanpak ontwikkeld van intensieve begeleiding van ouderen in combinatie met de ontwikkeling van een netwerk onder verhuurders, zorginstellingen en hulpverleners in zorg en welzijn. Ook een nauwe samenwerking met de gemeente is van essentieel belang, net als een grote naamsbekendheid van de door Stade geleverde verhuisadviseur. Utrechtse professionals, die meer dan de helft van de cliënten inbrengen, wisten die verhuisadviseur al snel na de start van het project te vinden.
Hulpvraag en zelfredzaamheid centraal
De hulpvraag en zelfredzaamheid van de cliënt staan centraal. Soms volstaat advies via de telefoon. Maar bij veel 75-plussers en kwetsbare ouderen gaat de verhuisadviseur thuis langs. Op die manier komen de mogelijkheden en belemmeringen in beeld. Uiteindelijk leidt dat tot een aantal oplossingen waarmee cliënten zelf aan de slag kunnen, soms met hulp van hun sociale netwerk. In 5 maanden tijd heeft de Utrechtse verhuisadviseur 80 huishoudens voorzien van advies en begeleiding.
Ouderen adviseren ouderen
Binnen het project leidt Stade Advies Utrechtse ouderen op als vrijwillig verhuisadviseur. Na een training en een meelooptraject gaat de vrijwilliger onder begeleiding zelf aan de slag als adviseur. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten: de vrijwillige ouderen kennen de stad én de doelgroep op hun duimpje, en het netwerk van verhuisadviseurs kan zich verder uitbreiden.
Voordelen voor gemeenten en corporaties
Corporaties hebben baat bij deze aanpak omdat zij seniorenwoningen die soms moeilijk verhuurbaar zijn sneller alsnog kunnen verhuren. Ook laten oudere huurders in meer dan de helft van de gevallen een grote en gewilde woning achter, die geschikt is voor gezinnen. Er ontstaat een keten van verhuizingen die ook starters weer ten goede komt. Bovendien houdt de verhuisadviseur rekening met verzoeken van ouderen die in de buurt van hun kinderen willen komen te wonen of van kinderen die bij hun ouders willen inwonen. Dat vergemakkelijkt voor de betrokkenen de eventuele mantelzorg.
Knelpunten in beleid en regelgeving in kaart gebracht
Bijkomend voordeel is dat de verhuisadviseur al doende in kaart kan brengen welke knelpunten in beleid en regelgeving de verhuizingen naar passend wonen voor ouderen in de weg staan. Dat helpt gemeente en corporaties om een doelmatig volkshuisvestelijk beleid te ontwikkelen dat past bij de eisen van deze tijd.
Meer weten over verhuisadviseur
De ontwikkelde aanpak van Stade Advies is ook uitstekend inzetbaar in andere gemeenten. Wilt u meer weten over de verhuisadviseur? Neem contact op met de (verhuis)adviseur bij Stade Advies:
- Claartje Sadée - 06 4611 6323 - of c.sadee@stade.nl
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.