Advertentie
sociaal / Nieuws

Platteland wil meer geld voor jeugdcentra

Plattelandsgemeenten krijgen te weinig geld voor de oprichting van Centra voor Jeugd en Gezin. Dat schrijven ze in een brandbrief aan minister Rouvoet.

28 maart 2008

De provincie Friesland en de Friese gemeenten schrijven deze week in een brandbrief aan minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) dat er te weinig geld is voor de Centra voor Jeugd en Gezin. Ook Zeeuwse gemeenten trekken met dezelfde klacht bij de minister aan de bel. Alle gemeenten moeten van het kabinet binnen een aantal jaar een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben gerealiseerd. Daarin moet laagdrempelige hulp aan ouders en kinderen worden gegeven, door samenwerking van verschillende instanties: van de jeugdgezondheidszorg tot Bureau Jeugdzorg en maatschappelijk werk. Hiervoor heeft het kabinet een bedrag van 441 miljoen euro beschikbaar gesteld.

 

Een deel van dat budget is 'nieuw' geld, deels betreft het ook geld voor de jeugdgezondheidszorg waarover gemeenten nu al beschikken. De verdeling van die bestaande middelen gaat veranderen. Of een gemeente uit meerdere kernen bestaat en verspreid is over een groot gebied, doet er straks voor de verdeling niet meer toe. 'Dat betekent dat landelijke gemeenten minder geld krijgen voor de jeugdgezondheidszorg, terwijl deze dienst juist de basis voor de centra moet vormen', aldus Andries Eckhart, wethouder te Sneek, die zegt dat ook Groningse en Drentse gemeenten vergelijkbare klachten hebben. Vanaf 2009 komt er vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning wel geld bij, maar dat lost volgens hem het probleem niet op. 'Van dat geld moet meer gebeuren dan alle en de oprichting van de centra. Bovendien is in het begin, met de oprichting, juist extra geld nodig.'

 

Budget

 

De 31 Friese gemeenten hebben vanaf volgend jaar volgens hun berekening samen veertien procent minder te besteden voor de jeugdgezondheidszorg. Enkele gemeenten krijgen meer geld, Leeuwarden zelfs fors meer, maar het grootste deel levert flink in. Zo moet Vlieland meer dan de helft van het budget inleveren.

 

'Wij zijn niet te vergelijken met de grote steden, dat snap ik ook wel', aldus Eckhart. 'We hebben hier minder allochtonen, maar werkloosheid, armoede en opleidingsniveau zijn reële problemen. Onlangs bleek bijvoorbeeld nog uit het onderzoek Kinderen in Tel dat Friese kinderen vaak opgroeien in armoede.' Door de korting kunnen volgens de ondertekenaars van de brief basistaken niet goed meer worden uitgevoerd. 'Over de aanpak van problemen als overgewicht hebben we het dan niet eens.' De ontwikkeling van de centra wordt ernstig bedreigd en mogelijk zelfs teniet gedaan door de verdeling van het geld, stellen ze. Het ministerie houdt binnenkort een hoorzitting met de gedupeerde gemeenten.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie