Advertentie
sociaal / Nieuws

Re-integratietraject ouderen effectiever dan voor jongeren

Re-integratietrajecten voor ouderen zijn over het algemeen effectiever dan voor jongeren. Ook zijn trajecten die in tijden van laagconjunctuur ingezet worden effectiever dan trajecten die in hoogconjunctuur zijn ingezet. Dat schrijft staatssecretaris Paul de Krom (SZW) aan de Kamer, in antwoord op vragen van PVV-Kamerlid De Jong en D66'er Azmani-Koser Kaya. De twee hadden de staatssecretaris gevraagd duidelijkheid te verschaffen over de netto effectiviteit van re-integratie.

17 februari 2011
Re-integratietrajecten voor ouderen zijn over het algemeen effectiever dan voor jongeren. Ook zijn trajecten die in tijden van laagconjunctuur ingezet worden effectiever dan trajecten die in hoogconjunctuur zijn ingezet. Dat schrijft staatssecretaris Paul de Krom (SZW) aan de Kamer, in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Malik Azmani en D66'er Fatma Koser Kaya. De twee hadden de staatssecretaris gevraagd duidelijkheid te verschaffen over de netto effectiviteit van re-integratie.

Training en scholing

Uit internationale studies in meer dan twintig landen, blijkt dat training en scholingsprogramma's op de korte termijn een weinig positief effect hebben. Na een paar jaar, laten deze echter wel positieve resultaten zien. Bemiddeling naar werk en het toepassen van sancties laten gunstige resultaten zien, schrijft De Krom.

 

Langere termijn gunstig

Instrumenten om loonkosten te verlagen zijn gemiddeld effectief in vergelijking met andere instrumenten. Gesubsidieerde arbeid in de publieke sector en programma's die zich uitsluitend richten op jongeren zijn minder succesvol. Voor jongeren is een preventieve aanpak effectiever. Voor mannen en vrouwen zijn er geen verschillen. Voor bijna alle instrumenten geldt dat de effecten op de langere termijn gunstiger zijn dan die op de korte termijn. Het begeleiden naar werk is hier een uitzondering op.

 

Netto effectiviteit

Volgens de onderzoeken ligt de netto effectiviteit van re-integratieprojecten tussen de 2 en 20%-punt. Bij een netto-effectiviteit van 20% is de kans op het krijgen van een baan met 20% toegenomen door het traject. Uit twee in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerde onderzoeken blijkt volgens De Krom dat de netto effectiviteit in Amsterdam is verbeterd de afgelopen jaren.

 

Experiment

De onderzoeken geven geen beeld van de kosten en baten van de trajecten. Daarvoor moet worden gekeken wat een traject heeft gekost en hoeveel jaren uitkering-verstrekken daarmee wordt voorkomen. Hierover zijn echter geen gegevens bekend. De Krom noemt het 'onbevredigend' dat de kosten en baten niet in beeld kunnen worden gebracht en zal een experiment starten om een beter beeld te krijgen. Hij verwacht dat over drie jaar de resultaten van het experiment bekend zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie