Oss helpt 80 procent 'niet-willers' aan een baan
De groep 'niet-willers' gaat in therapie voordat ze aan een baan worden geholpen. 80 procent van de deelnemers is nu aan het werk.
Mensen die niet willen werken? In Oss weten ze er wel raad mee. Van de 120 ‘niet willers’ die in de bakken van de Sociale Dienst gevonden werden, hebben er inmiddels 100 een baan. Het geheim: ‘therapie’, aldus wethouder René Peters (CDA) van Sociale Zaken.
Cognitieve gedragstherapie
Voor een deel ziet de aanpak van Oss eruit als in veel andere gemeenten: activeren, dagritme behouden, netwerk vergroten. Maar voor een specifieke groep die moeilijk aan het werk te krijgen is, heeft Oss een specifieke oplossing: De ‘niet willers’. ‘Dat is geen waardeoordeel’, aldus wethouder Peters. 'Maar als je lang genoeg teleurstellingen te verwerken gekregen, dan gebeurt dat. Met die groep moesten we dus wat. Sinds 2011 hebben we daarom het project Focus. Daarin krijgen mensen cognitieve gedragstherapie en intensieve begeleiding. En dat klinkt misschien soft, maar probeer het maar eens een dag vol te houden. Het is echt zwaar.’
Niet vrijblijvend
In een persoonlijk gesprek dat alle Wwb’ers krijgen, wordt gekeken naar sterktes en zwaktes en worden wensen en kansen in kaart gebracht. Als blijkt dat er sprake is van een ‘niet-willer’ dan moet die persoon aan zijn houding en gedrag gaan werken. In groepen van zo’n 20 mensen komen ze samen, 22 tot 32 uur per week. Week in week uit. ‘De meeste mensen zitten er tussen de zes en 12 maanden’, aldus Peters. ‘Ze werken aan motivatie, werkhouding, gedrag en krijgen cognitieve gedragstherapie. Wat is je probleem? Dan gaan we daaraan werken.’
Er is ook een strak ritme van werken, therapie en sporten. Letterlijk in beweging komen dus. Bovendien het is niet vrijblijvend. Weigeren is geen optie, want wie zijn bijstand wil houden, moet er iets voor doen. Peters: ‘Zo niet, dan wordt je gekort.’ Om er meteen aan toe te voegen: ‘maar dat gebeurt bijna nooit, want het werkt!’
Werking van de groep
Mensen die niets meer deden en zichzelf tot weinig in staat achtten, hebben inmiddels een baan gevonden. ‘Mooi om te zien is ook de werking van de groep’, aldus Peters. ‘Een man die als vrachtwagenchauffeur aan de slag was gegaan, maar op een dag niet kwam werken omdat hij teveel gedronken had. Toen ‘de groep’ daarachter kwam, zijn ze naar hem toegegaan en hebben ze hem ervan overtuigd zijn baas te bellen, de waarheid te zeggen en te beloven de verloren uren dubbel en gratis in te halen. En zo is het toch goed gekomen en heeft hij zijn baan nog.’
Baan behouden
En er zijn meer voorbeelden, weet Peters. 'Een jongen die een jaar geleden geen werk en geen vriendin had en eigenlijk niet veel deed. Weinig zelfvertrouwen ook. Na het project Focus heeft hij nu niet alleen een baan, maar ook een vriendin. Zijn hele leven is anders.' Positief punt aan het project is ook dat mensen niet alleen aan een baan geholpen worden, maar deze ook behouden. Voor zowel werknemers als de werkgevers, staan de mensen van Focus dan ook klaar om vragen te beantwoorden. 'Als er wat is, is er altijd iemand te bereiken. Desnoods 24 uur per dag', verklaart Peters.
Hoge uitstroom
Mede door het project Focus heeft Oss een hoge uitstroom uit de bijstand. Maar helaas is de instroom dat ook. Peters: 'We hebben nu eenmaal een hoge werkloosheid hier. Met de korting op de re-integratiebudgetten en de bezuinigingen die gemeenten boven het hoofd hangen, is de vraag gerechtvaardigd of Oss het project voort kan zetten. Daar heeft Peters vertrouwen in. ‘Het zou ook wel het laatste zijn dat ik zou laten vallen.’
Reacties: 26
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Oss suggereert dat baanloosheid met therapie kan worden opgelost. Is dit een nieuwe vorm van hospitaliseren? En vervolgens komen er termen als gedragstherapie, basisemoties, enzovoorts. De indruk wordt gewekt dat er gedragswetenschappers bij Focus werken. Ben benieuwd naar hun achtergrond, diploma's. Een en ander doet een beetje lijken op Diederik Stapel.
Waar gaat het naar toe in Nederland??
Hulp hoort moreel gezien uit te gaan van ziekte-inzicht en een concrete hulpvraag vanuit de mens zelf. Het is in Nederland pas na een gerechtelijke uitspraak mogelijk om mensen tegen hun wil in in behandeling te nemen. Mensen korten omdat ze niet medisch psychiatrisch behandeld willen worden? Of omdat ze niet sporten? Wat is de rol van de huisarts in dit proces? Zijn er gediplomeerde hulpverleners te vinden die hieraan mee durven werken?
Dit soort initiatieven baart mij ernstige zorgen.
En hoe zit het met de 'niet willers' onder werkgevers? Ook een verplichte gedragstherapie betaald vanuit de gemeente? Of mogen die 'niet willers' gewoon Polen inhuren.
Is er nog enig kritisch besef onder de ambtenaren van tegenwoordig? Want dit model is onhoudbaar.
Ook al liggen de banen niet voor het oprapen en het is niet altijd leuk werk of niet goed betaald, jaren niets doen levert niemand wat op. Als je eenmaal werk in het ritme zit en ervaring opdoet, kun je altijd op zoek gaan naar een leukere baan of een beter betaalde baan.
basisemoties (boos, bang, blij en bedroefd)
onder woorden te brengen [...]." Hallo zeg, hebben we hier te maken met werkloze volwassenen of met imbiciele kleuters? Als werkloze word je wel als dat laatste behandeld!
Kan het niet geloven. het gros zal wel weer aan het werk zijn voor een bijstandsuitkering. Precieze cijfers graag.
als 100 mensen zijn uitgestroomd hoeven we dus niet meer naar Lourdes, maar we kunnen in Oss gezegend worden met heilig WWB-water
2. in de pdf over focus staat letterlijk, we realiseren 80 % uitstroom , zonder aan te geven dat die mensen betaald werk hebben .
3. een disciplineringstraject van 1 jaar om recht op uitkering te behouden gaat wel erg ver. logisch dat mensen afhaken , daar komt de resultaat score vandaan
Mijn gedrag was en blijft sociaal. Wat ik nodig had, was een baan. Hiervoor solliciteerde ik elke dag ongeacht banen, desondanks kreeg ik er geen antwoord of soms een afwijzing. Vandaar dat ik afhankelijk van de Sociale Dienst was.
Na twee weken in die traject vroeg ik aan dhr. Willem Brouwer of hij mij naar een baan kan helpen. Toen zei hij dat hij mij nog niet goed kende en daarom wilde hij dat niet doen. Twee weken later vroeg ik hem opnieuw of hij mij nu goed genoegd kent. Toen zei hij: Ik heb een bepaalde afsprak met de gemeente over je, dus een baan voor je nu is er geen sprake van.
Eind juni van dit jaar heb ik een baan gevonden, maar dhr. John Veldhuis, een assitent van dhr. W. Brouwer, heeft geprobeerd om dat te blokkeren. Gelukkig is dat hem niet gelukt. Vandaar dat ik uit die associale traject gegaan.
Wat de bovengenoemde reintegratietraject betreft, vond en vind ik dat het niet meer en niet minder dan een soort hersenheropvoedingskamp conform de concept van de Vietnamese communisme. Ik gebruik de term hersenheropvoedingskamp, omdat alle deelnemers bij Focus bij ontbijten, lunchen, vertellen over de emoties enz. enz. moest het zelfde zijn. Anders werd die persoon aangevallen en als pispaal wordt gebruikt.
Wat ik u hierboven schrijf is de waarheid en de rest mag u het zelf weten.
Lees op uw gemak en denk na a.u.b,
Traject Jij Aanzet – Gemeente Oss
t.a.v. Dhr. Willem Brouwer
Tubantenweg 8
5349 BD Oss
Oss, 27 december 2012.
Betreft: Mijn mening over de inhoud van de traject JAZ.
Geachte heer Brouwer,
Per 10 december jl. nam ik deel aan de bovengenoemde traject en vandaar dat ik dit en dat heb geconstateerd. En dat heb ik u tijdens de GGI op de afgelopen Donderdag 20 december j.l. verteld. Hieronder probeer ik zo veel mogelijk duidelijk uiteen te zetten zodat u dat kunt begrijpen. En van harte hoop ik dat u dat goed nadenkt en mij niet kwalijk zult nemen. Want het is absoluut niet mijn bedoeling om u of deze Traject dwars te zitten.
De huidige situatie:
1- Uw komt naar het Gemeentehuis om met een “zogenaam” kandidaat te spreken. U vraagt die kandidaat dit en dat. En daarna vertelt u in het kort over JAZ. Wat die inhoud betreft, heeft u de kerne term, zoals correctiesgedrag, emotie..... enz. enz.gebruikt.
***Deze termen maken iedere “additionele” kandidaat niet alleen angstig maar ook afschrikkend. Omdat al die kandidaten een normaal leven en gedrag hebben.
2- Bij het intake gesprek heb ik u aangegeven dat ik ca. twee weken nodig heb om over de Traject JAZ na te denken voordat ik ja of nee zal zeggen. U bent wat mijn verzoek betreft niet mee eens. U zei: U zult het aan de Gemeente Oss doorgeven. En wat de gevolgen betreft, moet ik het zelf zien.
Dit is met mij gebeurt en dus met andere kandidaten zullen toch hetzelfde zijn.
*** Het feit dat ze deze Traject deelnemen zijn niet op basis van vrijwilligheid maar ze worden door de Gemeente Oss en u gedwongen.
2- Iedere Trajectsdeelnemer ontvangt slechts een Reglement van Traject JAZ en verder niks.
*** Dit manier van werken hoort absoluut niet thuis in deze eeuw.
3- De GGI (Groep Geleiden Integratie of Interactie). Met 4 thema’s: Bang, Blij, Boos en Bedroef.
Wat nu dagelijks gebeurt, moet iedere Trajectdeelnemer 1 van de 4 bovengenoemde thema’s kiezen. En dan moet ze over hun beleving van de afgelopen dag of dagen in de groep vertellen. Dat moeten andere Trajectcollega’s opschrijven. Daarna moeten de collega’s de opbouwende kritiek, commentaar en/of advies geven.
De een geeft een opbouwende kritiek maar de andere geeft slechts kritiek. Dit is begrijpelijk, omdat men elkaar niet kennen. Desondanks heeft u dat niet ingegrepen en bijgestuurd. En dit is wel kwalijk, want degenen die fout hebben gemaakt, weten of ontdekken het niet eens. Tegenover zijn degenen die goed hebben gezegd of gepresenteerd, een faalgevoel en ook een wantrouwgevoel krijgen. Dit zal langzaam maar zeker averechts leiden.
*** De GGI gaat slechts over het privé leven en niet om de toekomstige baan. En dat levert dus geen enkele toegevoegde waarde voor de Trajectdeelnemer aan, die naar een nieuwe baan opzoek is.
*** Waarom moet de Trajectdeelnemer 1 van 4 bovengenoemde B thema’s kiezen, terwijl hun leven
normaal loopt ??? Wat zit hier achter ???
*** Los hiervan is de huidige vorm van GGI rechtsongeldig t.o.v. de rechtsbescherming van de privacy van een mens. Verder is dit Traject JAZ ook niet bij Het Ministerie van de Sociale Zaken bekend dus laat staan dat het goedgekeurd is.
4..- Fitness Centrum.
Iedere deelnemer moet op Dinsdagmiddag en Donderdagmiddag naar de door u gekozen Fitness Centrum gaan. Maar in de werkelijkheid is dat niet zo. Omdat u en ook uw naaste medewerker “John” niet deelnemen en daarom bent u wat dit betreft niet op de hoogte.
Wat de deelnemer wat Fitness Centrum betreft, is een zeer klein aantal. Desondanks durfden die mindeheid niet nog een keer in de groep (tijdens GGI) over te praten, omdat die minderheidsgroep dat al eerder in de groep openbaar heeft gemaakt en de meerderheidsgroep heeft hun flink aangevallen. U was toen aanwezig maar u was stil gehouden. Zo heb ik dat vernomen.
*** Indien dat u het sporten van de Trajectdeelnemers echt belangrijk vindt, dan moet u een controlesysteem ervoor zorgen. Daarnaast is er ook maatregelen nodig voor degene, die zonder reden niet gaat sporten.
Al met al ben ik van mening dat het niet zo kan als u de Traject JAZ t.b.v. de werkzoekenden heeft opgezet. Vandaar dat ik van mening ben dat het ander
kan en moet. Want anders houdt de toekomst voor de Traject JAZ op.
De nieuwe situatie:
A.- De doelstelling en het duur van de Traject JAZ moet duidelijk en op papier staan.
B.- Een korte en duidelijke omschrijving van de dagprogramma, waarin thema, taak enz., vermeld staan.
Beide punten A en B worden naar de kandidaten gestuurd voordat ze voor een kennismakingsgesprek
komen.
Naar aanleiding hiervan kan iedere kandidaat lezen, nadenken en kiezen (Ja of Nee).
Wat de laatste betreft, wil ik zeggen: De deelnemers moeten echt vrijwillig aan de Traject JAZ deelnemen en niet door de Gemeente of wie dan ook gedwongen zijn.
C.- De inhoud van een intakegesprek met de kandidaat moet over o.m. onderwerpen gaan, zoals:
Opleiding, werkervaring, persoonlijkheid, kwaliteit en de toekomstige verwachting van de kandidaat.
Naar aanleiding van deze punt wordt er een analyse en een prognose van die kandidaat gemaakt.
D.- Na afronding van punt C. kunt u en/of uw collega met die kandidaat bespreken, adviseren en begeleiden naar een nieuwe baan. Indien die kandidaat begrijpt en meewerkt. Anders moet u die kandidaat ook niet dwingen om deel te nemen. Want het heeft geen enkel nut voor beide partijen.
Zolang de punten van A t/m C niet in orde is, dan heeft dit Traject geen toekomst !!!
E- De GGI is belangrijk, maar het doel moet op de werkvloer richten en niet op de privé leefomstandigheden. Omdat als mens elders werk, dan heeft men te maken met de chef, de directe collega’s en overige collega’s. Daar praten ze over de situatie op dat werkgebied en niets anders.
Met andere woorden: Wat het privé leven betreft, is er wel met bepaalde collega overgepraat maar niet tegen iedere collega’s waar men werkt. En dat is dus niet juist om daarop te focussen.
De GGI moet dus richten op de zakelijke omgangsvorming met de chef en de collega’s, o.a. thema’s zoals:
Initiatief nemen en tonen waar mens werkt. Dit is zeer belangrijk voor iedere werkgever.
Collegiaal en hulpbiedend aan collega’s, indien dat echt nodig is.
Verwoorden: Kort, krachtig, begrijpelijk maar niet kwetsen.
Opletten van het verbaal van je eigen gedrag en ook van je collega’s.
F-. Wat Fitness Centrum betreft, is het absoluut geen slechte idee. Maar wat ik hierboven heb geconstateerd, is het niet goed voor de Trajectdeelnemers en ook voor de schatkist van de Gemeente Oss. Dus ben ik van mening dat u dat nu moet overwegen.
G-. Samen ontbijten en samen lunchen ten koste van de Gemeente Oss lijkt mij niet nodig. Omdat niet iedereen behoefte heeft aan ontbijten en lunchen. Daar komt nog bij dat de smaak van een ieder verschillend is. Wat dit punt betreft, ben ik van mening dat u dit aan de Trajectdeelnemers moet overlaten.
M.a.w.: Laat a.u.b. de Trajectdeelnemers hun eigen ontbijt en lunch meenemen. Want dit moeten ze ook doen als ze een baan elders krijgen. Verder is dit geen gevangenis en de Trajectdeelnemers zijn ook geen gevangenen, dus laat a.u.b. de keuze aan de trajectdeelnemers over.
Tot slot zeg ik u van uit mijn hart het volgende.
Een mens kan het gedrag van een andere mens niet corrigeren door het opleggen, verplichten en bang maken. Stel: Dat de bovengenoemde manieren gaan lukken, dan is dit slechts sprake van een tijdelijke periode. Een mens kan het gedrag van een andere persoon zeker beïnvloeden. Wel moet die persoon echt bewust zijn en vrijwillig meedoen. Dit lever pas een duurzaam resultaat op.
De term correctiegedrag is zeer ruime betekenis in de maatschappij en tegenover is die term slechts door de Psychiater of Psychotherapeut in hun praktijk gebruikt.
Dus de Traject JAZ moet die term niet gebruiken om de volgende redenen:
U en uw collega (John) zijn geen Psychiater of Psychotherapeut.
De werkzoekenden alsmede de kandidaten van de Traject JAZ zijn gewone werklozen. De een zit kort en de andere zit lang thuis, maar hun psychisch en/of hun gedrag is in orde. Mocht het zo zijn dat hun psychisch niet in orde is, dan moeten ze naar een andere instelling gaan maar niet naar Traject JAZ. En dit weet u ook heel goed. Vandaar dat ik denk dat het toepasselijk voor dit Traject zal zijn als u de term “Verdiepen in het menselijke gedrag” gebruikt.
Ik ben onder de indruk van uw wijsheid en uw intelligentie en dus verwacht ik ook dat u mijn bedoeling via dit schrijven begrijpt.
Mocht het zo zijn dat mijn Nederlands niet correct is zodat u zich moet afvragen, dan verneem ik dat
graag van u en vervolgens leg ik u alles uit.
Van harte hoop ik dat u deze schrijven serieus zult lezen, denken en verwerkelijken. Zodat ‘t doel en ‘t doen van de Traject JAZ echt helder en effectief is. En daarna is er vanzelfsprekend zoals: Dat groeit, bloeit en boeit.
Met vriendelijke groet,
Anh Le
Hofvijver 12
5346 KC Oss
Mob: 06-27396011
P.S: U zult deze brief per post ontvangen, want vanaf 17 december jl. tot heden is uw e-mailadres wbrouwer@jijaanzet.nu en van uw collega John Veldhuis jveldhuis@jijaanzet.nu niet intact is.
Beste Willem,
I.v.m. de sollicitatie van Marjolijn bij van Hoes Champignonkwekerij heb ik haar opgebeld om haar op de hoogte te houden over haar sollicitatie daar. Nadien heeft Marjolijn mij verteld dat het gespreks-
onderwerp op dinsdag 14 mei a.s. bij de gemeente over de Bioscoop Patent gaat. Wat dit betreft, is zij niet alleen ongerust maar ook erg bedroef.
Naar aanleiding van de bovengenoemde schrijf ik je deze brief om jouw serieuze aandacht, hulp en oplossing hiervoor te vragen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat er een miscommunicatie en misstanden tussen je en Marjolijn was en dat blijft tot heden.
Ik begreep heel goed dat Marjolijn toen niet vrijwillig naar JAZ ging. Maar zij heeft haar verplichting gedaan. Tijdens de periode bij JAZ is iets onverwacht ontstond waardoor haar uitkering 100% wordt gekort. Deze gebeurtenis deed Marjolijn veel pijn en verdriet en tegelijkertijd raakte haar vertrouwen
in je kwijt.
Als traject leider had je toen geen begrip voor Marjolijn. Vandaar dat je haar onbewust laten straffen voor wat zij niet heeft veroorzaakt. Wat dit betreft, is het heel erg jammer, vind ik !!!
Sinds ik Marjolijn leerde kennen bij JAZ, heb ik gemerkt dat Marjolijn ongerust, nerveus en bang is voor je. Daarom kant zij tijdens de GGI niet goed verwoorden zoals zij dat wenst. En dit zou weer een miscommunicatie en misstanden geven, meen ik.
Je bent een gedragsgeleerde dat wilt niet zeggen dat je alles weet en kent voordat je echt meelevend en meedenkend in iemands anders positie ben. Verder is er ook sprake van het verschil tussen de generaties van toen en van heden. Dus koppelen van het gedrag van deze generatie met een behoorlijke oudere gedragstheorie lijkt mij niet van toepasselijk.
Je hebt heel veel voor Susanne, Lex, Jelle, Stijn en Ton over. Dus doe dat a.u.b. nu ook voor Marjolijn. Je handreiking bij deze geeft Marjolijn’s haar vertrouwen in jouw terug en dat is echt een succes en waardevol voor jouw.
Tot slot ben ik van mening dat een langdurige succes het volgende eigenschappen nodig, t.w.:
Joviaal, royaal, menselijke gevoel, begripvol en behulpzaam.
Ik hoop van harte dat je mijn schrijven als een spiegel beschouwt en mij niet kwalijk neemt. Want het is niet mijn bedoeling geweest. Verder wens ik je heel veel succes met alles.
Met vriendelijke groet,
Anh Le