Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamer stemt over ophoging taaleis inburgeraars

Het demissionair kabinet steunt het idee, maar zegt in een reactie op de motie van de VVD dat deze deels is gestoeld op verkeerde aannames.

04 juni 2024
VVD ANP Bente Becker
Bente Becker (VVD) tijdens het debat afgelopen donderdagANP/Hollandse hoogte/Peter Hilz

De huidige demissionaire regering spreekt opnieuw haar steun uit aan het voornemen om de taaleis voor naturalisatie te verhogen naar B1 niveau. De Kamer stemt vandaag over een motie van het lid Becker (VVD) met die strekking en demissionair staatssecretaris Van der Burg reageert positief. Wel wijst hij op de significante kosten die een dergelijke hogere eis met zich meebrengen. Ook benadrukt het demissionair kabinet dat de motie op verkeerde aannames is gebaseerd.

Contractmanager Ruimtelijke Uitvoering

JS Consultancy
Contractmanager Ruimtelijke Uitvoering

Strateeg Gebiedsontwikkeling

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Velsen
Strateeg Gebiedsontwikkeling

Hogere eis

Volgens Becker, en haar mede-indieners van BBB, PVV, SGP en NSC, moet Nederland een hoger taalniveau van haar immigranten eisen als zij willen naturaliseren tot Nederlander. ‘Ik denk dat we mensen, als zij zeggen dat ze Nederlander willen worden en hier voor altijd willen blijven, een ontzettend plezier doen door dan ook van hen te vragen om op dat niveau Nederlands te leren’, zei Becker tijdens het Tweeminutendebat afgelopen donderdag.

Taalniveau's

Het taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands, met eenvoudige woorden en korte zinnen. Iemand kan dan een lopende tekst schrijven en belangrijke punten begrijpen uit duidelijke teksten. Op dit moment geldt als minimumniveau om het inburgeringsexamen te halen niveau A2, met dat taalniveau kan iemand zich in eenvoudige, alledaagse situaties redden, maar sinds de nieuwe inburgeringswet worden veel leerroutes al op B1-niveau gegeven.

Moest al eerder

De indieners van de motie willen dus dat eis hoger wordt. Het is geen nieuw idee, al in 2018 kondigde toenmalig minister Koolmees aan dat de taaleis omhoog zou gaan. Dat zou in 2021 gebeuren, maar ging vervolgens niet door. Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vooral omdat de extra financiering hiervoor niet beschikbaar was. In tegenstelling tot taalexamens met niveau A2 worden B1-examens getoetst worden via Staatsexamens, en dat kost veel geld.

Nieuwe coalitie

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB liet al in het nieuwe hoofdlijnenakkoord opnemen dat de taaleis voor naturalisatie voor iedereen verhoogd zal worden naar B1. Daarnaast willen de partijen ook de termijn voor naturalisatie verdubbelen naar tien jaar. De VVD laat er dus geen gras over groeien en komt nu al met een motie, waardoor ook het huidige demissionair kabinet gedwongen is een standpunt in te nemen.

Kosten

Dat standpunt is in beginsel positief, wel benadrukt Van der Burg de kosten die erbij komen kijken. Ook merkt hij op dat hij de uitvoering van de motie laat aan het volgende kabinet. Demissionair minister Karien van Gennip reageerde tijdens het Tweeminutendebat in eerste instantie kritisch. De VVD schrijft in haar motie namelijk ook dat het op dit moment op verschillende manieren mogelijk is om het Nederlanderschap te verkrijgen zonder de taal te spreken, maar dat klopt volgens haar niet.

Verkeerde aannames

Becker wijst echter op de zogenaamde ‘zelfredzaamheidsroute’, voor mensen voor wie de reguliere routes te ingewikkeld zijn. ‘Die kent een urenverplichting en geen toets aan het einde.’ Daarmee staat volgens de VVD’er niet vast dat iemand ook daadwerkelijk Nederlands kan. Dat is misschien wel waar, maar na de zelfredzaamheidsroute komt iemand ook helemaal nog niet aanmerking voor het Nederlanderschap, legde Van der Burg daarop uit. Daarvoor moet in dat geval nog een toets worden gemaakt.

De Kamer spreekt zich later vandaag uit over de motie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie