Advertentie
sociaal / Nieuws

Veiligheidsapparaat groeit en groeit

Het ambtenarenbestand krimpt, maar openbare orde- en veiligheidspersoneel neemt toe. Zowel op centraal en lokaal niveau kleurt het steeds meer ‘blauw’ en ‘rood'

27 februari 2012

Het ambtenarenbestand krimpt, maar openbare orde- en veiligheidspersoneel neemt al sinds dertig jaar in omvang toe. Zowel op centraal en lokaal niveau kleurt het steeds meer ‘blauw’ en ‘rood.’

Harde cijfers

Dat blijkt uit onderzoek van de Leidse professor Frits van der Meer. De bestuurskundige kwam vandaag met harde cijfers in zijn oratie die hij uitsprak bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar op het gebied van Comparative Public Sector and Civel Service Reform aan de Universiteit Leiden. De leerstoel wordt ondersteund door kennisinstituut CAOP.

Brandweer

Volgens Van der Meer neemt vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw het openbare orde en veiligheidspersoneel (exclusief defensie) fors in omvang toe. De toename in de sector betreft vooral het personeel van de gehele justitiële keten, veiligheid en opsporingsdiensten, brandweer en rampenbestrijding. ‘Het is opvallend dat met de bestuurlijke opschaling van de politiezorg en de concentratie op de bestrijding van de criminaliteit, specifiek toezicht en handhavingsdiensten op lokaal niveau ook in omvang zijn toegenomen’, zegt hij. Hetzelfde geldt voor de klassieke waterstaatstaken met het bijbehorende personeel.

In hun vrijdag verschenen boek ‘De ambtenaar in een veranderen openbaar bestuur’ geven Caspar van den Berg, Gerrit Dijkstra en Van der Meer de ontwikkeling van 1849 tot 2009 weer. Voor wat betreft 2008 is het percentage inclusief waterstaatstaken op het totaal ongeveer 46 procent van het totale personeelsbestand van de overheid.

Tabel

Openbare orde, veiligheid- en justitiepersoneel op totale personeelsbestand van de overheid (in procenten).

.

1920

15%

1960

10

1996

20

2008

26

Eind vorig jaar al toonde Van der Meer aan dat de omvang van de publieke dienst niet zo groot is als vaak wordt verondersteld. Het Rijk zelf is volgens hem mede debet aan die beeldvorming. Zo maakte de OECD in opdracht van Binnenlandse Zaken een rapport in het kader van de vernieuwing van de Rijksdienst. Het ministerie bracht menigmaal in de publiciteit dat in Nederland de centrale overheid relatief vrij groot is, vergeleken met andere landen. Ook zou het Rijk een relatief goot administratieve component bezitten. Van der Meer stelt dat de interpretatie van de conclusies van het ministerie ‘niet zo nauw aansluit bij de inhoud van dit OECD rapport.’ Anders gezegd: het Rijk geeft een valse voorstelling van zaken.

Klein apparaat

Internationaal vergelijkend onderzoek van Van der Meer geeft aan dat Nederland relatief gezien laag zit wat betreft het aantal ambtenaren als percentage van de totale bevolking. In ons land werken minder ambtenaren per hoofd van de bevolking dan in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. De VS hebben na Nederland relatief gezien het kleinste ambtenarenapparaat.

Ook in vergelijkingen tussen het openbaar bestuurspersoneel (de bestuurlijke kern) van Frankrijk, de VS en Nederland, komt ons land er relatief gunstig uit. Daarnaast worden bestuursambtenaren in Nederland vaak aangeduid als beleidsambtenaren. Dat hoort volgens Van der Meer niet. ‘In feite houden zij zich bezig met de ondersteuning van het politieke bedrijf, de strategieformulering en het onderhouden van relaties in de context van onder andere Europa, andere overheden, belangengroeperingen, toezichthouders en beheersambtenaren’, zegt hij.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Kijk, als iemand eens goed onderzoek doet en de resultaten in europees of mondiaal perspectief zet, komt er een heel ander verhaal uit dan VVD, CDA, PVV, D66 telkens uitkramen. Jammer genoeg is er al veel kennis en vakmanschap verdwenen bij de overheid. Ook loyaliteit heeft zijn grenzen wanneer je werkgever bar weinig waardering voor zijn personeel heeft. Dit rapport zou eens bij Van Nieuwkerk of P&W neergelegd moeten worden, die er een best een leuk onderwerp van kunnen maken.
g. geuvers / beleidsadviseur WMO
Is het aandaal veiligheid 46% zoals in de tekst of 26% zoals in de tabel staat. In het laatste geval vind ik het veel. In de eerste geval beangstigend.
fijnakobieta / toezichthouder
Inderdaad Gerrit,



Maar zie eens de totale ontwikkeling in wereld in volgorde : privatisering, individualiseringen ..en nu versecutirisering. En als laatste stap robottisering ?

Jeroen / bestuursadviseur
Is niet alles relatief? Komt dat niet doordat veiligheid als een echte overheidskerntaak wordt gezien en daarom nooit op afstand wordt gezet of afgestoten terwijl dat wel met andere ambtenaren (ik noem OV bedrijven in grote steden bijvoorbeeld) wel is gebeurd? Dan krijg je percentueel gezien idd een groter veiligheidaandeel.
Michiel
Lijkt me niet zo vreemd.....bestuurders voelen zich voor steeds meer verantwoordelijk op veiligheidsgebied....de pers vergroot dat uit....de inwoners verwachten -door het gedrag van politiek en pers- steeds meer van bestuurders....en bestuurders proberen daar aan te voldoen door vieligheid prioriteit te geven (met middelen en mensen) ten koste van andere thema's. Grootste nadeel is natuurlijk dat het veiligheidsgevoel in Nederland steeds verder daalt door alle ophef en incidentenpoeperij, terwijl het in het land objectief gezien steeds veiliger wordt......
Jan
Indien er al sprake is van toename in absolute getallen in plaats van percentages (daar heeft Jeroen gelijk in) dan is er hooguit meer blauw achter bureaus terecht gekomen, niet op straat.
mark / controller
Met de komst van de veiligheidsregio 2 jaar geleden zal de omvang alleen maar verder toenemen. Nieuwe structuur vergt nieuwe lagen. Tot 2 jaar geleden was de burgemeester baas van de brandweer. Deze is nu ondergebracht in de veiligheidsregio met eigen directeur, beleidsmedewerkers en stafmedewerkers. Ze vragen steeds meer geld. Sinds de komst van de veiligheidsregio zijn de kosten voor mijn gemeente al met 10-20% toegenomen. Ze willen waarschijnlijk voor 2013 nog meer geld. Er zit totaal geen rem op. Het is niet hun geld, ze vragen geld bij de gemeenten. De veiligheidsregio wordt gedomineerd door de grotere gemeenten. Een kleine gemeente heeft vaak maar 1 stem van de 20-25 stemmen. Het is financieel een losgeslagen schip aan het worden met alleen maar eigen belangen. En de gemeente en dus de burger mag betalen.
dingemans / ambtenaar
Het risico van al deze veiliheidsregio's is, dat ze niet meer politiek controleerbaar zijn maar hun eigen normen stellen - ook financieel. Voor de gemeenten binnen die regio's is het een externe veiligheidsfactor geworden waaraan de gemeenten zich hebben te conformeren en moeten meebetalen. De regio's hebben hun eigen structuur en oncontroleerbare overhead; ze opereren als een zelfstandig lichaam/bedrijf dat min of meer naar eigen inzicht overheidstaken uitvoert. Zo ziet privatisering er in de praktijk uit.
Kees / (gepensioneerd) beleidsadviseur
Aangeduid als 'veiligheidsapparaat' gaat het vooral om een controle-apparaat. De controle op de inwoners wordt voortdurend uitgebreid. Om daar een zeker draagvlak voor te scheppen, is de tactiek eenvoudig: 1. angst voor ernstige problemen teweeg brengen (angstgevoelens zijn het grootst bij oudere mensen, die relatief het minst slachtoffer zijn van criminaliteit....); regelmatig is er weer ergens een terroristische aanslag verijdeld, zonder dat hiervoor later enig bewijs wordt geleverd. 2. oplossingen voor die 'problemen' bieden: meer politie-volmachten, meer controles (camera's op straat en snelwegen, vingerafdrukken op paspoorten, enz.). 3. de controle op ons effectueren.

Onveiligheidsgevoelens nemen eerder toe dan af (en zo hoort het ook wil de overheid op deze weg verder kunnen gaan!).

Zou slechts een fractie van de huidige maatregelen destijds door het Hitlerregime zijn genomen, dan zou onze verontwaardiging over dat geweldsapparaat nog veel groter zijn geweest.

L. Berends / dir. Pb en OO
Interessant is nu of in de onderzoeksperiode de veiligheid en/of het veiligheidsgevoel zijn toegenomen? Functioneert justitie beter; boeken we vooruitgang in de opsporing van strafbare feiten en hebben we de beheersing van calamiteiten op een hoger niveau gebracht?

De aandacht lijkt te verschuiven van de voorkant naar de achterkant. Maar voorkomen was toch beter dan genezen!
Mark / Beleidsmedewerker
Wellicht dat het artikel van Van der Meer meer duidelijk biedt hoe hij in de laatste 50 jaar omgegaan is met wijze waarop de rampenbestrijdingsorganisatie veranderd is. Volgens mij is lange tijd namelijk naast de BB een civiele-verdedingstaak binnen defensie (o.a. met goedkope dienstplichtigen) uitgevoerd te weten het Korps Mobiele Colonnes. Deze zijn in 1993 opgeheven, dus zouden deze capaciteiten onderdeel van de statistieken uit moeten maken, ondanks het feit dat het defensie activiteiten betrof.

@ Mark: Ik ben benieuwd hoeveel overhead er is binnen de door jou waargenomen steiging. Voorheen waren er namelijk 430 korpsen met een zekere mate van overhead verdisconteerd in het gemeentebudget, die meen ik door Berenschot voor gemeenten op rond de 35% wordt geraamd. Heeft de veiligheidsregio waar jouw gemeente deel van uitmaakt een vergelijkbaar percentage overhead?

Is er wellicht sprake van een veranderd takenpakket sinds de introductie van de Wet Veiligheidsregio t.o.v. de brandweerwet? Of is er sprake van een Algemeen Bestuur, waar de Burgemeesters van alle gemeenten (groot en klein) in de veiligheidsregio deel van uitmaken, die besluiten dat de veiligheidsregio meer of andere taken uitvoert?

Sec constateren dat er sprake is van een 'loose cannon' in termen van een stijging in uitgaven/kosten voor gemeenten is te gemakkelijk.
Advertentie