Advertentie
sociaal / Nieuws

Ongenoegen over dubbel werk politie

De 25 regionale politiekorpsen moesten beter en effectiever samenwerken. Daaraan schort het volgens de CDA-fractie in de Tweede Kamer. ‘Er moet iets veranderen.’

12 december 2008

Klip en klaar sprak het CDA zich in zijn verkiezingsprogramma uit voor de invoering van een nationale politie. In de kabinetsformatie ging dat punt door toedoen van PvdA en ChristenUnie van tafel. De nationale politie ging in de ijskast en eind 2008 zou worden beoordeeld of de 25 korpsen voldoende en effectief samenwerken. Dat moment is nu aangebroken.

 

Het CDA constateert dat het aan die samenwerking ontbreekt. CDA-Kamerlid Coskun Çörüz: ‘Er zijn negentien samenwerkingsafspraken over concrete zaken gemaakt. Zoals het nu gaat, gaat het niet goed. De politie functioneert niet als één organisatie. Er is veel dubbel werk, er wordt niet efficiënter gezamenlijk ingekocht. We hebben een politieacademie uitgerust met honderd fte voor de werving en selectie van beleidsmensen, maar op regionaal niveau doet men dat gewoon over. Elke agent extra die ingezet wordt voor beleid, wordt dus niet ingezet voor blauw op straat. Korpsen schaffen verschillende typen zakcomputers aan, die niet met elkaar kunnen communiceren.

 

Als een pilot over eergerelateerd geweld bij één korps goed werkt, wordt dit daarna niet uitgerold over alle andere korpsen. En wanneer blijkt dat op de A28 cameratoezicht op kentekenregistratie goed werkt, zie je dat andere korpsen door verschillende ict-systemen een andere aanpak kiezen. Kortom: het ontbreekt aan effectiviteit en uniformiteit. Daarom pleitten we in ons verkiezingsprogramma voor de invoering van nationale politie.’

 

Steviger regie

 

Het CDA-Kamerlid doet geen uitspraak of die nationale politie er dan toch maar moet komen. ‘Er moet iets veranderen, dat is duidelijk. De regie op de politie moet steviger, want dat scheelt veel tijd en geld en leidt tot veel mensen op straat. Hoe dat moet, is een punt van uitvoering. We zitten in een coalitieregering en we moeten daarom met elkaar overleggen.’

 

Het kabinet bekijkt vandaag of de politie-samenwerking voldoende effectief is en of de afspraak uit het regeerakkoord moet worden uitgevoerd. Voor de PvdA-fractie is de keus helder. ‘We waren en zijn tegen de invoering van een nationale politie’, aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. De PvdA ziet ook wel dat het nog niet allemaal even goed gaat in de samenwerking tussen de korpsen, maar wil het graag aan de betrokkenen overlaten om het beter te doen.

 

‘Wij vinden dat er per beheerstaak bekeken moet worden op welk niveau die het nuttigst en handigst kan worden uitgevoerd. De drie noordelijke provincies hebben bijvoorbeeld één meldkamer. Als dat de juiste schaal is, dan zijn wij voor. Wij zijn ook niet tegen stevige afspraken, zelfs niet om zaken als ict op landelijk niveau te regelen. Maar het moet geen doel zijn om het op dat niveau te regelen. Wij vinden het belangrijk dat de politie regionaal georganiseerd blijft, want daar doet zich de onveiligheid voor’, aldus Kuiken. De PvdA kreeg deze week bijval uit onverwachte hoek. De vertrekkende Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten, tevens voorzitter van de VVD, sprak zich uit tegen de nationale politie.

 

Lokale inbedding

 

Volgens Opstelten is een lokale inbedding van de politie essentieel. ‘Ik ben voor een zo goed mogelijke opererende politie. Dat kan alleen bij een goede verankering van de politie in het lokaal bestuur. Daarom ben ik voor een decentraal politiebestel. Het betekent dat je als burgemeester verantwoordelijk bent voor het gezag en wat er aan politieagenten beschikbaar is. Je moet daarin keuzes kunnen maken en de discussie daarover met de raad kunnen aangaan. Daarom moet de centralisering van de politie van tafel’, aldus de Rotterdamse burgemeester en VVD-partijvoorzitter in een vraaggesprek met Binnenlands Bestuur.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie