Onenigheid CBS en CPB over 'werkloosheid'
Wie is werkloos en wie niet? Daarover verschillen de twee overheidsbureaus die zich met die cijfers bezighouden, het CBS en het CPB. De twee hanteren verschillende criteria, waardoor het mogelijk is dat het werkloosheidcijfer van het ene bureau stijgt, terwijl dat van het andere bureau daalt. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert de stelregel dat iemand werkloos is wanneer hij of zij een baan zoekt voor minstens twaalf uur per week. Maar in de definitie van de Europese Unie, die het Centraal Planbureau hanteert, is iemand al werkloos als hij voor één uur een baan zoekt.
Internationaal gehanteerde definities
'Er heeft uitgebreid overleg plaatsgevonden tussen de betrokkenen, maar het is niet gelukt om op een lijn te komen. We zijn er niet uitgekomen', zegt hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS. 'Ons geluk is niet toegenomen', zegt hij erbij. Het CPB vindt op zich dat er niets mis is met de definitie van het CBS maar vindt er 'nu eenmaal veel voor te zeggen om aan te sluiten bij de internationaal gehanteerde definities'.
Beide instanties zeggen dat er een reëel risico bestaat dat beide cijfers zo nu en dan een andere richting uit kunnen bewegen. Het CBS heeft toegezegd de statistieken zo te zullen inrichten dat het CPB over niet al te lange tijd ook de cijfers op basis van de Europese definitie aangeleverd krijgt.
En met een baan voor één uur kun je jezelf lastig bedruipen tenzij je behoort tot de grote kliek grote graaiers en een krankzinnig hoog wachtgeld geniet.