Advertentie
sociaal / Nieuws

Onenigheid CBS en CPB over 'werkloosheid'

Wie is werkloos en wie niet? Daarover verschillen de twee overheidsbureaus die zich met die cijfers bezighouden, het CBS en het CPB. De twee hanteren verschillende criteria, waardoor het mogelijk is dat het werkloosheidcijfer van het ene bureau stijgt, terwijl dat van het andere bureau daalt. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

27 september 2010

Het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert de stelregel dat iemand werkloos is wanneer hij of zij een baan zoekt voor minstens twaalf uur per week. Maar in de definitie van de Europese Unie, die het Centraal Planbureau hanteert, is iemand al werkloos als hij voor één uur een baan zoekt.

 

Internationaal gehanteerde definities

'Er heeft uitgebreid overleg plaatsgevonden tussen de betrokkenen, maar het is niet gelukt om op een lijn te komen. We zijn er niet uitgekomen', zegt hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS. 'Ons geluk is niet toegenomen', zegt hij erbij. Het CPB vindt op zich dat er niets mis is met de definitie van het CBS maar vindt er 'nu eenmaal veel voor te zeggen om aan te sluiten bij de internationaal gehanteerde definities'.

 

Beide instanties zeggen dat er een reëel risico bestaat dat beide cijfers zo nu en dan een andere richting uit kunnen bewegen. Het CBS heeft toegezegd de statistieken zo te zullen inrichten dat het CPB over niet al te lange tijd ook de cijfers op basis van de Europese definitie aangeleverd krijgt.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola
In mijn definitie ben je werkeloos als je een of andere uitkering krijgt omdat je niet kunt of wilt werken.

En met een baan voor één uur kun je jezelf lastig bedruipen tenzij je behoort tot de grote kliek grote graaiers en een krankzinnig hoog wachtgeld geniet.
Bas / logicus
CBS en CPB hebben niet alleen last van de in het stuk genoemde onduidelijke richtlijnen.
De cijfers m.b.t. werkeloosheid worden in Nederland namelijk kunstmatig lager gehouden dan de werkelijkheid. De overheid heeft namelijk in het kader van sociale werkverschaffing baantjes gecreëerd die eigenlijk niet onder de noemer echt werk mogen vallen. Als voorbeeld; parkeercontroleurs, handhavingteams en verkeersregelaars.
Het is slechts bedoeld om bij de werkeloze (voornamelijk de slechter Nederlands sprekende allochtoon die anders kansloos zou zijn op de arbeidsmarkt) het gevoel van nutteloosheid weg te nemen. Het tweede doel is het beïnvloeden van de publieke (autochtonen) opinie omdat het zo lijkt alsof er minder scheefgroei is in de verhouding werkende en uitkeringtrekker onder autochtonen en allochtonen. Dit om voor die groep de negatieve trend van; zie je wel , ze komen slechts om hun hand op te houden, te verminderen of te doorbreken.
Op zich misschien een nobel streven maar daarmee doet Nederland het wel valselijk lijken alsof het hier allemaal wel meevalt en we beter presteren dan de overige Europese landen.
Dit dus eerst naar de eigen bevolking en als tweede naar de Europese Unie.
Ria Huisman / directeur
Iemand die bij het UWV Werkbedrijf, staat ingeschreven, niet ouder is dan 65 jaar en jonger dan 16 jaar, geen arbeidsverhouding heeft en die wenst en in staat is om arbeid te verrichten in loondienst voor meer dan 12 uur per week.
Dit is de definitie in het woordenboek.

In Nederland wordt al jarenlang gewerkt met kengetallen die niet kloppen of die oud zijn (jaren '70)
Er zijn in werkelijkheid dus veel meer werklozen als dat die mooie bureau's van CPB en CBS aangeven.
Strooi zand in de ogen van de burger dan lijkt Nederland economisch er toch goed aan toe te zijn!!
Geeft de burger moet.
Advertentie