Advertentie
sociaal / Nieuws

Ombudsman: overheid moet toleranter

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, roept in zijn jaarverslag over 2009 de overheid 'in al haar onderdelen' op tot meer tolerantie en zich niet te laten leiden door incidenten. Hij deed dat woensdag ook nog eens mondeling, bij de presentatie van het verslag in de Tweede Kamer.

17 maart 2010

De-escaleren
Conflicten en incidenten horen nu eenmaal bij de samenleving, zegt de ombudsman. . 'Een behoorlijke overheid is een overheid die kan de-escaleren. Kwesties niet op de spits drijven, niet op de persoon spelen en durven relativeren zijn daarbij belangrijk. De overheid heeft op dat gebied nog te leren.'

 

Klachten
Brenninkmeijer constateerde over 2009 wel een afname van 6,5 procent in het aantal klachten over overheidsdiensten. Klachten over de Belastingdienst zijn bijvoorbeeld met een kwart verminderd. 'De overheid leert meer en meer hoe op een behoorlijke manier om te gaan met burgers.'

 

Jeugdzorg
Over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de Bureaus Jeugdzorg waren er juist meer. De ombudsman heeft te doen met de werkers in de jeugdzorg. 'De professionals in de jeugdzorg worden geregeerd door angst. Angst voor incidenten. Er is een vlucht in protocollen en verantwoordingsformulieren. Kwajongensstreken, die van alle tijden zijn, worden met de bril van het strafrecht bekeken.'

 

Spanning
Brenninkmeijer constateert een toenemende spanning tussen openbaar gezag en burger. 'Het respect voor elkaar valt weg en er vallen steeds vaker harde woorden. Er worden harde maatregelen genomen. Er is een voortdurende roep om de toepassing van nieuwe repressieve bevoegdheden bij de overheid. Vanuit de politiek klinkt steeds de roep om hard op te treden.' Dat kan zijn doel voorbijschieten, zegt de ombudsman.

 

Robot
'De professionals bij de politie zeggen tegen mij dat ze onder deze druk van boven hun werk niet meer goed kunnen doen. De politieman of -vrouw die geen eigen keuze mag maken en alleen maar hard mag optreden, wordt een robot', waarschuwt hij.

 

Volgens Brenninkmeijer scoort Nederland opmerkelijk hoog als het gaat om het aantal doden door politiekogels en het aantal kinderen dat wordt opgesloten.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marten / gemeenteambtenaar
Kan deze parmantige tweelingbroer van Pieter van Vollenhoven niet weg. Hij bemoeit zich steeds met zaken die hem niet aangaan.
Kritikus / Geen Hagenees
Ja natuurlijk, meneer Brennikmeijer. De gigantische fouten van het politiekorps te Dordrecht in de zaak van het vermoorde meisje Milly zijn het gevolg van de druk vanuit de politiek.

Ga jij maar fijn verder dromen, Alex.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Alex Brenninkmeijer gaat er in zijn visie aan voorbij, dat - kort gezegd - iedere samenleving de overheid krijgt die zij verdient. Dat volksvertegenwoordigers een flipperkastbenadering naar het bestuur kiezen (en dat geldt voor alle bestuurslagen) komt voort uit algemeen ongeduld, verengde visies en hitsige, op effectbejag beluste, media. En dat leidt tot beleid en maatregelen voor de korte termijn en oplossingen die kordaat overkomen in de begerige (kwaliteit verliezende) media, maar contra-productief zijn op de midellange en lange termijn. Het heil moet gezocht worden in een cultuurverandering in de richting van langere lontjes.
Advertentie