Advertentie
sociaal / Nieuws

NVVK kritisch over hoge rentes gemeentekredieten

De branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK is kritisch over de hoge rentes die door sociale kredietbanken in 132 gemeenten worden geheven. Volgens het consumentenprogramma Kassa rekenen sociale kredietbanken soms het maximumtarief van 14 procent.

18 december 2017

De branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK is kritisch over de hoge rentes die door sociale kredietbanken in 132 gemeenten worden geheven. Volgens het consumentenprogramma Kassa rekenen sociale kredietbanken soms het maximumtarief van 14 procent.

‘Lagere rentes passen bij sociaal krediet’

‘Met sociaal krediet biedt een gemeente kansen die mensen niet regulier krijgen. Wij vinden dat daar lagere percentages bij passen’, laat NVVK-voorzitter Marco Florijn weten. 'Hoe laag en met welke afweging is een politieke keuze. Gemeenten zouden hier echt werk van moeten maken en gemeenteraden moeten zich hier bewust van zijn.’

Rondvraag

Kassa onderzocht met een rondvraag hoeveel rente er gerekend wordt door sociale kredietbanken die een contract hebben met gemeenten. Daaruit blijkt dat in maar liefst 132 gemeenten een rente tussen de 12 procent en de wettelijk maximaal toegestane 14 procent wordt geheven. In die categorie valt onder meer Amsterdam, waar 13 procent rente wordt gerekend. In 22 gemeenten betaalt men tussen de 10 en 12 procent rente over een lening en in dertien gemeenten ligt de rentevoet tussen de 5 en de 10 procent. In 22 gemeenten wordt maximaal vijf procent rente over sociale kredieten geheven, waaronder Den Haag. ‘Bij een sociaal krediet hoort een sociale rente’, reageerde Den Haag, dat tot januari nog 11,5 procent rente rekende, tegenover Kassa. Van de 308 gemeenten die reageerden, verstrekken er 119 geen sociale leningen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
1. Gemeenten die kredieten tegen lage rentes willen verlenen moeten die kredietverlening zelf gaan uitvoeren en niet uitbesteden/overlaten aan sociale kredietbanken. Daar hebben ze doorgaans geen directe invloed meer op.

2. Het komt uit de lengte of de breedte. Een rentevergoeding op een lening dekt diverse kosten en dienst daarmee ook soms om verliesgevende activiteiten mee te financieren. Knijp dit af en er moet subsidiegeld bij voorzover de kosten niet omlaag kunnen.

3. Sociaal lenen is vooral: lenen aan mensen die het terug kunnen betalen, rente en aflossen. Mensen die dat niet kunnen moet je geld geven ipv lenen.

4. Sociale banken lenen aan mensen die het terug kunnen betalen maar die vaak desondanks geen lening bij een gewone bank kunnen krijgen.
L. Trentelman / bestuurslid Wmoraad
Dat kan allemaal zo zijn, maar waarom dan ook nog een boete heffen bij vervroegd aflossen van 1%? En waarom bijvoorbeeld een hogere rente bij een lage lening (€ 2.500) lagere rente bij een hoger bedrag (€ 25.000). Er zal toch sprake zijn van ongewenste neveneffecten.
Advertentie