Advertentie
sociaal / Nieuws

Norm voor inhuur extern personeel overheid

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil een norm vastleggen voor het inhuren van externe adviseurs en uitzendkrachten door departementen. Vrijdag bespreekt de ministerraad een voorstel van haar om ministers toe te staan maximaal 13 procent van hun personeelskosten in te zetten voor extern personeel.

12 juni 2009

Zwaar gevecht
Dat zal echter een 'zwaar gevecht' worden omdat verschillende ministers deze grens niet accepteren, zei Ter Horst donderdagavond in een overleg met de Tweede Kamer. Vooral ministeries die nu boven de 13 procent zitten, zullen problemen met dit plafond hebben. 'Het zal een boeiende discussie in de ministerraad geven', aldus de bewindsvrouw. De norm van 13 procent is het gemiddelde percentage dat ministeries uitgaven aan advies in 2007.

 

Doorn in het oog
De grootschalige inhuur van externen is de Tweede Kamer al tijden een doorn in het oog. Onlangs stelde de Algemene Rekenkamer nog vast dat een aantal departementen er niet in slaagt het bedrag voor de inhuur van organisatieadviseurs, interim-managers, uitzendkrachten en automatiseringsadviseurs te verlagen. Het Rijk gaf vorig jaar in totaal 1,3 miljard euro uit aan extern personeel. Volgens Ter Horst is dat 'niet overdreven veel'. Ze wees erop dat het grootste deel van het bedrag naar de inzet van uitzendkrachten gaat.

 

Verantwoording
Ter Horst wil dat ministers zich in het kabinet verantwoorden als ze te veel extern personeel hebben ingehuurd. Deze verantwoording moet ertoe leiden dat ministeries zorgvuldiger met de inhuur omgaan.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Minder ambtenaren roepen en dan een explosie aan extern personeel met alle kosten van dien.

Hoe integer is men in Den Haag?
Hoe deskundig is men in Den Haag dat dit nodig is?

Toch moet er een commissie bij de PvdA komen die de verkiezingsuitslag moet analyseren. Zijn dat ook deskundigen die betaald moeten worden?
Men hoeft alleen maar op fora van eigen partij te kijken of die van anderen, of commentaren van lezers bij kranten.

Het is een en al een brevet van onvermogen aan de kant voor de overheid!

Bedenk centraal op allerlei terreinen breed doorwrochte blauwdrukken en laat dat gewoon overal uitvoeren. Betrek daar vooral veldwerkers en doelgroep bij.
Door gemis van het laatste wordt het meeste broddellappen.



Hans casteleijn / als lezer
De hele discussie getuigt inderdaad van een brevet van onvermogen. Net als bij aanbestedingen moeten ministeries een protocol met richtlijnen ontwikkelen. De overheid ontkomt er nu eenmaal niet aan om specialistische kennis in te huren, maar de omvang hiervan is goed te plannen. Het blijft voor mij overigens slechts te begrijpen dat de overheid zelf niet veel actiever is met het opzetten van een pool van specialistische ambtenaren die flexibel bij verschillende ministeries en/ of lagere bestuurslagen ingezet kunnen worden. En dat is iets heel anders dan voor elk maatschappelijk of organisatorisch probleempje een leger dure communicatie-adviseurs in te huren op kosten van de belastingbetaler. De Nederlandse burger verliest niet voor niets zijn vertrouwen in de overheid, want hij of zij verwacht gewoon daadkracht en verantwoording.
Advertentie