Advertentie
sociaal / Nieuws

Maastricht tevreden met nieuwe aanpak 'onaantastbaren'

Persoonsgerichte aanpak in plaats van een aanpak gericht op het oplossen van een misdrijf in combinatie met veel instanties werpt z'n vruchten af.

11 juni 2014

Een nieuwe aanpak van ‘onaantastbaren’ zorgt er in Maastricht voor dat er niet alleen misdrijven opgelost worden, maar ook dat burgers en ondernemers zich veiliger voelen. Het resultaat is dus nu al zichtbaar, maar de aanpak zal nog vier tot zes jaar volgehouden moeten worden om van een écht goede oplossing te spreken, aldus burgemeester Onno Hoes.

Overlast

Sinds januari dit jaar werken politie, OM, gemeente, woningcorporaties, Bureau Jeugdzorg en tal van andere partners in Maastricht onder regie van het Veiligheidshuis intensief samen. Doel is de aanpak van een groep mensen die zonder deze intensieve werkwijze op allerlei manieren zorgen voor overlast in Maastricht. De groep van ongeveer 40 mensen bleek grotendeels uit 3 of 4 families afkomstig is. Vervolgens werd een aanpak ingezet die gericht is op de persoon, de ‘onaantastbare’ in plaats van een aanpak gericht op het oplossen van het misdrijf.


Boven de wet
‘Deze groep voelde zich boven de wet verheven’, legt burgemeester Onno Hoes uit. ‘Ze overvielen op klaarlichte dag een winkel of tankten benzine, zwaaiden naar de camera en reden zonder te betalen weg. Ze waanden zich onaantastbaar. Het gevolg hiervan was dat mensen geen aangifte meer durfden te doen uit angst voor represailles, want ze stonden soms ’s avonds mensen op te wachten die dat wel deden.’


Intimidatie en bedreiging
Veel 'onaantastbaren' waren bij de diverse instanties al bekend. Ze waren eerder opgepakt en soms veroordeeld. Maar vaak leverde dit alleen op korte termijn effect op. En als kinderen bij jeugdzorg bekend waren, leverde dat soms niets op vanwege intimidatie en bedreiging. Per persoon wordt nu gekeken naar de beste aanpak. Soms wordt er ingestoken vanuit de repressieve kant, soms vanuit de zorg en soms worden twee trajecten bewandeld. Dit heeft er onder meer geresulteerd diverse aanhoudingen in allerlei strafbare feiten, maar ook in versterking van de inzet van zorg, bijvoorbeeld op het vlak van jeugdzorg of wonen.


75 aanhoudingen
De politie heeft sinds de nieuwe aanpak 75 aanhoudingen verricht binnen deze groep. Het zijn 28 verdachten, waarvan met name een aantal minderjarigen vaak (meer dan vijf keer) binnen kwamen. Het gaat om diverse feiten, zoals winkeldiefstal, bedreiging, mishandeling maar ook op grote schaal plegen van ramkraken, inbraken en autodiefstallen. Bij een inval bij een opgepakte heler werden onder meer 147 laptops, 70 camera’s, 500 flesjes parfum, 400 pakjes sigaretten en 47 stuks zwaar gereedschap zoals kettingzagen gevonden.


Winkeliers werden opgewacht
Hoes is tevreden met de eerste resultaten. Daarbij kijkt hij naar de cijfers, maar ook naar de ‘zachte’ resultaten. ‘We merken het bij ondernemers. Velen durfden eerst geen aangifte te doen, maar nu ze zien dat het resultaat heeft, doen ze dat wel. Wij als gemeente hebben dan ook de plicht daar opvolging aan te geven zodat deze mensen niet ’s avonds opgewacht worden als ze hun winkel sluiten.’ Hij wijst er ook op dat de aanpak, die uit bestaande middelen gefinancierd wordt, niet een eendagsvlieg is. ‘Het OM en de politie hebben ons al gewaarschuwd dat zoiets alleen werkt als je het vier tot zes jaar volhoudt. Dus daar hebben we ons aan gecommitteerd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Een bijzonder goed voorbeeld van gerichte feed back in een versnipperde wereld.



50 jaar geleden zouden Maastrichtenaren deze verraders van de samenleving nog zelf hebben kunnen identificeren en corrigeren. Dát werkt nu niet meer.



Bravo!
Advertentie