Advertentie
sociaal / Redactioneel

Niemand geholpen met quotum topvrouwen

Afdwingen dat dertig procent van de topfuncties in het bedrijfsleven wordt ingevuld door vrouwen is vragen om problemen. Voor de bedrijven en de vrouwen.

26 oktober 2009

Ten eerste is het percentage van dertig procent, zoals PvdA, CDA en VVD nastreven, in geen verhouding met het aantal vrouwen dat beschikbaar is voor topfuncties. Vrouwen voor de raad van bestuur of de raad van commissarissen moeten geworven worden uit het kader net onder de top. In de meeste bedrijven bestaat die subtop ook nog niet voor dertig procent uit vrouwen. Zeker niet bij bedrijven in de ‘mannenhoek’, zoals de industrie.

Dat betekent dat moet worden gerekruteerd uit een kleinere groep, waarmee het risico voor de bedrijven groter wordt dat ze iemand benoemen die niet voldoet. Dat is ook meteen een risico voor alle vrouwen, want door zo'n quotum ligt de hele groep onder een vergrootglas. Problemen met een enkeling stralen onmiddellijk negatief af op de rest. ‘Zie je wel, zo’n quotum zorgt alleen maar voor ongelukken.’ Lekker dan, als je als vrouw met hard werk en veel doorzettingsvermogen op eigen kracht zo’n functie hebt bemachtigd.

 

Dat die dertig procent zo buitenproportioneel is, is ook meteen duidelijk als je het naast het streefcijfer legt dat de overheid zichzelf heeft opgelegd, namelijk over twee jaar vijfentwintig procent vrouwen in het hoogste kader. Met heel veel extra inspanning gaat dat waarschijnlijk wel gehaald worden. Dan hebben we het dus over de overheid: een sector waar sowieso al relatief veel vrouwen werken, en vaak met arbeidsvoorwaarden waar je in het bedrijfsleven alleen maar van kunt dromen.

 

Ten tweede klopt het hele principe achter zo’n quotum niet. Er is geen rechtvaardiging te verzinnen waarom zo’n ingrijpende maatregel moet worden opgelegd voor zo’n klein clubje. Waarom dan niet ook een quotum voor dertig procent mannen in de verpleging of voor de klas? Of dertig procent vrouwen achter de vuilniswagen? Waarom geen quotum voor allochtonen? Of gehandicapten?

 

Is er dan geen probleem? Natuurlijk wel. Dat maar zeven procent van de hoogste functies in het bedrijfsleven door vrouwen wordt ingenomen is vreemd. Het ís moeilijk om de top te bereiken, en om als vrouw te werken in een omgeving met alleen maar mannen om je heen is soms extra zwaar. Maar het is niet vol te houden dat er niets verandert. Er komen vrouwen aan de top en elk zichzelf respecterend bedrijf streeft ernaar om dat er meer te laten zijn. Zonder dat ze een quotum wordt opgelegd. Misschien gaat het niet hard genoeg. Maar koppig doordrammen is in dit geval echt geen oplossing.

Sandra Olsthoorn

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
Als je vrouwen hoger wilt laten springen, moet je de lat niet lager leggen.
Paul / projectleider
Om meteen beren weer zien op de weg...

Een simpel richtpunt maakt het wel makkelijker.

De kernvraag is 'wat is wenselijk?', wat is de maatschappelijk aanvaardbare grens.

Volgens mij valt er nog veel actie te ondernemen...
Marloes
@ "A. van den Heuvel "

Wij vrouwen mogen zelf wel bepalen wat we doen. Dit soort dingen moeten niet opgelegd worden door de staat. Er zijn veel meer huisvrouwen dan huismannen omdat mannen niet die kans krijgen. Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld niet zulke hoge ambities. Posities organisaties dienen om eerlijke wijze te worden behaald en niet door een bepaald geslacht voorrang te geven. Iedereen dient op eerlijke en gelijke wijze beoordeeld te worden anders is er geen gelijkheid in de samenleving als een bepaald geslacht wordt voorgetrokken wat dus zeer oneerlijk zou zijn tegenover de anderen.
Marloes
Voor de duidelijkheid: De reden waarom meer mannen full-time werken is omdat vrouwen amper hun mannen de kans geven om huisman te zijn. Dus de man moet dan wel full-time werken als de vrouw dat niet wilt doen om te betalen voor de kosten voor de vrouw die niet of part-time werkt en de kinderen. Mannen en vrouwen hebben niet echt dezelfde prioriteiten in het leven, er zijn grote verschillen. Dit verklaart ook waarom bij ons minder waarde wordt gehecht aan de ratten race.
Advertentie