Advertentie
sociaal / Nieuws

Rapport Samson legt falen jeugdzorg bloot

De overheid en Jeugdzorg Nederland zijn tekortgeschoten in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik, blijkt uit het rapport van Samson

05 oktober 2012

De overheid en Jeugdzorg Nederland zijn tekortgeschoten in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Dat concludeert de commissie-Samson, zo bevestigde een woordvoerder van de commissie.

Grotere kans op misbruik in jeugdzorginstelling

Het blijkt dat kinderen in een jeugdzorginstelling ongeveer 2,5 keer zo grote kans hebben om seksueel misbruikt te worden. Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans drie keer zo groot of zelfs meer. 'Die kinderen zijn onder de hoede van de staat geplaatst, onder dwang van een rechter. Als de percentages dan zo hoog zijn, vindt de commissie het risico veel te groot', aldus de woordvoerder. 'Wij vinden dat die percentages niet kunnen en dat zoiets bestreden moet worden.'

Jongeren verantwoordelijk

Ook blijkt dat niet de hulpverleners, maar vooral de kinderen en jongeren onderling verantwoordelijk zijn voor het misbruik, liet de woordvoerder weten. 'Groepsleiders moeten een zo veilig mogelijke omgeving creëren. Het gaat immers om minderjarigen, wiens lot in jouw handen ligt.'

Aanbevelingen

De commissie doet onderzoek naar het seksueel misbruik in de jeugdzorg. Aanstaande maandag zouden de conclusies pas bekend worden gemaakt, maar vrijdag lekten er al enkele uit. De commissie zal ook aanbevelingen doen hoe misstanden in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daar wilde de woordvoerder nog niets over kwijt.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

The Mask
Mevrouw Tiny Delisse vindt het cijfer van 800 uitermate weinig. Ik vind die reactie schandelijk. Elk misbruik is er eentje teveel.Ik zou graag haar reactie willen zien,als het misbruik één van haar familie of gezinslid zou zijn geweest.Dan denk ik dat zij anders had gepiept!

En al die cursussen en trainingen zijn gewoon een manier om het volk de indruk te geven dat zij er werk van zullen maken om verandering in de situatie te brengen.
Monique Willems / HRM-manager/Arbo-coordinator (veiligheid, gezondheid en welzijn)
Toen ik vanavond op Nieuwsuur de zinnen hoorde uit een klachtenrapport met termen als grensoverschijden of ontoelaatbaar, bedacht ik me weer hoe hulpverleners gedrag kort maar zg. krachtig omschrijven. En geen recht meer doen aan de film die zich afspeelt voor het lijdend voorwerp. De macht van taal, linguistiek.

Stel dat een film werd nagespeeld bij zo'n rapport. Met alle gevallen/casussen. Zou er niet wat meer gebeuren dan tot nog toe?

Ik ben geschokeerd door woorden. Meer proza gewenst?!!
W.F.Willems / maatsch.werker
Moniek, we noemen dit gulpverleners.
Tiny Delisse / voormalig directeur, teamleider, coordinator uitvoerende in JZ
Het zoveelste rapport. In de ruim 30 jaar dat ik werkzaam was in de JZ. zijn er tientallen Ik denk zelfs honderd rapporten verschenen! De JZ aangestuurd door Rijks Overheid, door de Provincie door de Gemeente. visa versa, adviespunten, klachtenprocedure, meldpunten, bureau JZ Voogdijinstellingen, pleeggezinnen- gastadressen- weekend pools etc. etc Excuses van de overheid aan slachtoffeers. Zoveel geneuzel in een rapport komt je niet vaak tegen Allemaal organisatorische veranderingen. Nu gaat de JZ weer naar de gemeente!. Volstrekt onzinnige en zeer kostbare maatregelen. Indicatiecommissie, multidisciplinaire teams, Inspecteurs JZ, soms wel 10 tot soms 128 hulpverleners (ik dacht al geconstateerd in een Rapport van het ITS medio 80 jaren) op één hulpverleners systeem.

Als het waar is dat er 800 keer sexueel misbruik heeft plaats gevonden de afgelopen 30-40 j lijkt me dat uitermate weinig. Wat is de waarde van dergelijke cijfers. Kortom in de prullemand met het rapport.

De markt van Welzijn en Geluk, ( eind '70) geeft een aardige inkijk in het mechanisme. Dit verander je niet door het zoveelste rapport
Advertentie