Asscher legt druk op Marokko over uitkeringen
Minister Asscher wil dat Marokko instemt met een aanpassing in het verdrag waarin onder meer het ontvangen van Nederlandse uitkeringen in Marokko is geregeld, Asscher wil dat de uitkering wordt verlaagd naar het levenspeil van Marokko.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken voert de druk op Marokko om in te stemmen met een aanpassing van het sociale zekerheidsverdrag tussen Nederland en Marokko op. Werkt Marokko niet mee, dan is opzeggen van het verdrag een optie, zei Asscher eerder al.
De minister wijst erop dat de tijd ,,schaars'' begint te worden voor Marokko om het in onderhandelingen in september eens te worden. Nederland wil dat uitkeringen voor Marokkaanse Nederlanders die in Marokko wonen, aanpassen aan het levenspeil daar en ze dus verlagen.
Rechtszaken verloren
Maar dat gaat niet eenvoudig. Asscher heeft al meerdere rechtszaken verloren, ook deze week weer toen de rechtbank in Amsterdam een voor hem ongunstige uitspraak deed in een zaak over nieuwe WIA-uitkeringen naar Marokko en Turkije. Mocht na bestudering van deze uitspraak blijken dat dit ook geldt voor de export van nabestaandenuitkeringen, dan zouden de gezamenlijke financiële gevolgen enkele miljoenen euro's per jaar zijn, aldus Asscher. Hij overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.
15 miljoen euro
Asscher spreekt tegen dat - als hij de aanpassing er niet door krijgt - dat een tegenvaller van honderden miljoenen euro's betekent voor zijn begroting. Per jaar gaat het volgens hem om 15 miljoen euro voor alle landen en alle uitkeringen samen. Mogelijk is er wel sprake van een eenmalig hoger verlies als met terugwerkende kracht moet worden gecorrigeerd.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Die niet-Nederlanders die een bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving, hebben ook recht op de Nederlandse uitkeringen die daar betrekking op hebben.
Gepensioneerden moeten gewoon pensioen krijgen. Daar hebben ze jarenlang voor gewerkt. Afblijven dus.
Voor werkzoekenden, kinderbijslag ed. ligt de zaak anders. Blijkbaar is er voor gekozen om terug te gaan naar het vaderland. Prima, maar dan wel zonder Nederlandse financiele ondersteuning. Door te kiezen om terug te gaan wordt ook gekozen voor de sociale regelingen van die thuislanden.
Voor de inwoners van ons land "is dit allemaal zo maar geregeld", het geld exporteren naar landen waar mensen daar een luxe bestaan van kunnen financieren zou niet aangepast kunnen worden ?
Het is een schande dat hier nu pas iets aan wordt gedaan. Het had veel eerder moeten gebeuren, maar goed liever laat dan nooit. En ligt er weer eens een linkse rechter dwars, dan gewoon de wet aanpassen of verdragen eenzijdig opzeggen. Snel anpakken en doorpakken, heel simpel.