Advertentie
sociaal / Nieuws

Met dorpsondersteuner minder zorgkosten

Door de inzet van dorpsondersteuners worden de zorgkosten verlaagd en neemt de werkdruk bij huisartsen af. Dat blijkt uit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health naar dorpsondersteuners in drie Groningse dorpen.

03 maart 2020
geld-en-zorg---pixabay-1961431-640.jpg

Door de inzet van dorpsondersteuners worden de zorgkosten verlaagd en neemt de werkdruk bij huisartsen af. Dit komt vooral omdat de dorpsondersteuner vraag en aanbod naar informele en formele zorg aan elkaar koppelt. De dorpsondersteuner draagt daarnaast bij aan de verbetering van het welzijn en de leefbaarheid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health naar dorpsondersteuners in drie Groningse dorpen. Op verzoek van de Vereniging Groninger Dorpen en Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN) is de meerwaarde van dorpsondersteuners geëvalueerd.

Informele zorg

De dorpsondersteuner zet zich in om de leefbaarheid in het dorp te optimaliseren. Hij organiseert informele zorg en legt verbinding tussen het sociaal en het medisch domein. Ook helpt de dorpsondersteuner de dorpsbewoners bij hun contact met zorgorganisaties en de overheid. Tevens zet de dorpsondersteuner zich in voor de versterking van het verenigingsleven en de organisatie van sociale activiteiten. Uit het onderzoek blijkt dat de maatschappelijke en economische baten van de dorpsondersteuner groter zijn dan de maatschappelijke en economische kosten.

Kostendaling

De dorpsondersteuner helpt met name laaggeletterde en oudere (alleenstaande) dorpsbewoners, zo blijkt uit het onderzoek. Door vroegtijdige inzet van vrijwilligers kan hogere kosten op langere termijn voorkomen. De gemiddelde kosten van huisartsenzorg in Wedde en omliggende dorpen is gedaald na de introductie van de dorpsondersteuner. Tussen 2014-2017 stegen de kosten in rest van de omgeving. Ook in Ulrum daalden de kosten.

Noodsituaties

‘De dorpsondersteuner levert mij heel veel tijd op’, citeert onderzoeker Richard Jong-A-Pin huisarts Hans Berg van Wedde. ‘Het levert mij op dat minder mensen in noodsituaties belanden. Minder mensen doen een beroep op de eerste hulp en de doktersdienst.’ De kostendaling in Wedde bedroeg 38 euro per patiënt. Bij een (gemiddelde) patiëntenpopulatie van 2.283 patiënten is daarmee een kostenbesparing van ruim 86.000 euro gerealiseerd. De kostenbesparing voor de lange termijn, als gevolg van vroegtijdige signalering van hulpvragen, kon nog niet in kaart worden gebracht.

Wmo

Met name lagere overheden profiteren van een dorpsondersteuner die niet alleen de leefbaarheid in eigen omgeving verhoogt, maar er ook voor zorgt dat mensen minder (snel) beroep doen op de Wmo. (Financiële) ondersteuning van de overheid en/of zorgverzekeraars is noodzakelijk om de inzet van een dorpsondersteuner mogelijk te maken, stelt Jong-A-Pin. Dit kan niet aan de markt worden overgelaten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eelke / adviseur
Voor wie meer wil weten over de dorpsondersteuner kijk/klik op https://groningerdorpen.nl/nieuws/onderzoek-wijs …
H. Wiersma / gepens.
Vragen:

-wat zijn de kosten van de dorpsondersteuner zelf?

-wat is zijn rechtspositie? Is deze in dienst bij de gemeente of vrijwilliger?

-hoe zit het met privacywetgeving?
Bouman
Fijn om te lezen en benieuwd naar beantwoording van de vragen van Spijker. Ik heb zomaar de verwachting dat de dorpsondersteuner niet betaald wordt door zorgverzekeraar/ huisarts/ in dienst is van...
Advertentie