Meer jongeren in de bijstand
Het aantal mensen in de bijstand daalt, behalve als het gaat om jongeren.
De VNG publiceert een vernieuwde landelijke overzichtskaart van werkende initiatieven van gemeenten en organisaties die zich actief inzetten op het versterken van de BIG-5 van jongvolwassenen: wonen, inkomen, welzijn, school, en werk en support. Tegelijkertijd rapporteert het CBS dat er voor het tweede kwartaal op rij meer jongeren in de bijstand zitten.
Meer jongeren
Eind juni 2023 ontvingen bijna 36 duizend jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering. Dit zijn er ongeveer duizend meer dan een jaar eerder, wat een stijging van 3 procent betekent. Eerder meldde het CBS dat het aantal werkloze jongeren in de loop van 2023 is toegenomen. Van 7,9 procent werkloosheid in april tot 8,6 procent in juli.
De rest minder
Het totale bestand aan bijstandsgerechtigden laat opvallend genoeg een omgekeerde ontwikkeling zien. Eind juni 2023 ontvingen 396 duizend mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er juist 6 duizend minder dan een jaar eerder. Al negen kwartalen achtereen ligt het aantal bijstandsgerechtigden lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over een langere periode bezien is het aantal bijstandsontvangers terug op ongeveer hetzelfde niveau als ruim 10 jaar geleden.
BIG-5
Om de zelfstandigheid van jongvolwassenen te stimuleren zetten gemeenten in op wat het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de BIG-5 noemt: wonen, inkomen, welzijn, school, en werk en support. In Nederland heeft 15% van de jongvolwassenen tussen 16 en 27 enige vorm van ondersteuning nodig. Juist deze jongeren ontbreekt het vaak aan een sociaal vangnet. Gemeenten willen dit bieden maar missen hierbij vaak een helder overzicht van de lopende pilots en programma's, aldus de VNG.
Overzichtskaart
In een nieuwe landelijke overzichtskaart, die tevens bedoelt is om gemeenten te inspireren, toont de VNG aantoonbaar werkende initiatieven. Zo laat de kaart zien welke gemeenten particuliere initiatieven inzetten die kunnen helpen om het aantal geschikte en betaalbare woningen voor jongvolwassenen te vergroten. Ook wordt zichtbaar welke regio’s nog met geen van de door de VNG erkende initiatieven in zee zijn, bijvoorbeeld in het Noord-Hollandse West-Friesland en de regio Noordoost-Friesland.
Deze gemeente heeft 14.000 vacatures die allemaal vanuit midden- en oost Europa zullen worden ingevuld. Die mensen moeten allemaal wonen, eten etc. en hebben na 5 jaar recht op een verblijfsstatus voor onbepaalde tijd. Het is minimumloon, geen pensioenregeling, geen overwerk toeslag, dus je moet wel heel wanhopig zijn als je dit soort banen wil hebben. Maar ja, Nederlanders willen dit werk niet meer doen ‘he’. Dat is het grote probleem. Gelukkig kan een heel klein groepje mensen ten koste van Nederland veel geld verdienen door Chinese rommel etc. via Moerdijk verder te verspreiden. Lang leve een heel klein clubje dat hier iets aan heeft, jammer voor Nederland.