Flinke stijging van flexwerkers in de bijstand in 2020
In 2020 moesten twee keer zoveel WW'ers tussen 15 en 35 jaar terugvallen op de bijstand als in het voorgaande jaar. Bovendien komt de stijging volledig voor rekening van mensen die voorafgaand aan de WW-uitkering als uitzendkracht of met een tijdelijk contract werkten.

Het aantal mensen dat vanuit een WW-uitkering in de bijstand belandt, lag in coronajaar 2020 ruim anderhalf keer zo hoog als het jaar daarvoor. Die stijging wordt met name veroorzaakt door jonge flexwerkers in de uitzendsector en de horeca.
Baankansen
Dat meldt uitkeringsinstantie UWV dinsdagochtend. Als gevolg van de coronacrisis, die in 2020 hele sectoren platlegde en daardoor baankansen verminderde, stroomden er in dat jaar aanzienlijk meer WW'ers noodgedwongen door naar de bijstand. Dat aantal daalde sinds 2015 gestaag, maar liep tussen 2019 en 2020 weer op van zo'n 13.500 tot bijna 21.000 mensen.
Herstelfase
Het percentage WW'ers wiens uitkering stopte vanwege het vinden van een baan, lag dan ook lager. Het aandeel dat doorstroomde naar de bijstand groeide juist, van 3,9 procent in 2019 naar 5,3 procent in 2020. Dat percentage is nog wel iets lager dan in de jaren 2015 en 2016, toen de arbeidsmarkt nog in de herstelfase van de vorige economische crisis zat.
Flexwerk
De stijging is het sterkst onder jonge werklozen. In 2020 moesten twee keer zoveel WW'ers tussen 15 en 35 jaar terugvallen op de bijstand als in het voorgaande jaar. Bovendien komt de stijging volledig voor rekening van mensen die voorafgaand aan de WW-uitkering als uitzendkracht of met een tijdelijk contract werkten. Het aantal mensen dat vanuit een vast contract via de WW in de bijstand belandde, daalde in 2020 zelfs licht. De helft van de doorstromers in 2020 kwam uit de uitzendbranche of de horeca.
Regio’s
Hoewel het percentage doorstroom naar de bijstand in alle regio's toenam, zijn er wel grote verschillen. Zo kwamen in de regio's Rijnmond (rondom Rotterdam) en Haaglanden (rondom Den Haag) 7 tot 8 procent van de WW'ers in de bijstand terecht. In Noord-Limburg was dat maar net boven de 3 procent.
Klik op de afbeelding om te vergroten.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.