Advertentie
sociaal / Nieuws

Aanvragen bijstand stijgt met ruim de helft

Normaal gesproken is het aantal aanvragen voor bijstand door het jaar heen redelijk stabiel. Maar in maart lag dat al ruim de helft hoger dan in de maand ervoor.

14 mei 2020
closed-covid-19.jpg

Het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering is in maart met 56 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit de gegevens van de Divosa Benchmark Werk en Inkomen. De stijging is het gevolg van de coronamaatregelen.

Ruim de helft hoger
Normaal gesproken is het aantal aanvragen voor de bijstand door het jaar heen redelijk stabiel. Het aantal aanvragen lag in februari rond het gemiddelde van de periode februari 2019 tot en met februari 2020. Maar in maart lag dat dus al ruim de helft hoger dan in de maand ervoor. Het aantal toegekende bijstandsuitkeringen is daarentegen slechts licht gestegen. Het duurt namelijk enkele dagen tot weken voordat een gemeente een aanvraag heeft verwerkt en het recht op een uitkering heeft vast kunnen stellen.

Benchmark
De benchmark werd gemaakt door Divosa, de koepel van directeuren in het sociaal domein. De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van 179 gemeenten die over de periode maart 2019 tot en met maart 2020 complete gegevens hebben geleverd over het aantal aanvragen algemene bijstand in hun gemeente. Deze gemeenten vertegenwoordigen 61% van het bijstandsbestand.

Meer afwijzingen
Ongeveer 74 procent van de aanvragen voor bijstand leidt bij een gemiddelde gemeente, in een normale situatie, tot een uitkering. Er zijn enkele signalen vanuit gemeenten dat zij nu vaker een aanvraag afwijzen omdat er geen recht op een uitkering is. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld nog een beroep kunnen doen op de Ww of een partner hebben die inkomen heeft.

Verdere stijging
Divosa verwacht dat het aantal aanvragen in april verder zal stijgen. De VNG waarschuwde eerder al dat zzp’ers na het beëindigen van de tijdelijke steunregeling Tozo, die eind mei afloopt, niet meteen aan het werk kunnen, en daarom naar de reguliere bijstand doorstromen. 'Gemeenten moeten een enorm vangnet gaan spannen, terwijl een meerderheid vóór corona al worstelde om het hoofd boven water te houden’, zei Peter Heijkoop, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie, in het Financieele Dagblad. 'Het kan niet anders dan dat de effecten jaren doorklinken', voegde Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa, daaraan toe.


Afbeelding

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie