Advertentie
sociaal / Nieuws

'Mantelzorgboete' nog niet van de baan

De 'mantelzorgboete' die AOW'ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, is niet van de baan. Er komt een breed onderzoek naar de omstreden maatregel, maar of dat ook tot afstel kan leiden, laat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in het midden.

24 juni 2014

Meepraten
Wel krijgt het parlement alle mogelijkheden om mee te praten over de uitkomst van het onderzoek, beloofde ze dinsdag in de Eerste Kamer. Een ruime meerderheid in de Senaat neemt hier genoegen mee. Dat betekent dat belangrijke wetgeving die Klijnsma dinsdag in de Eerste Kamer verdedigde, op voldoende steun kan rekenen. Het kabinet heeft daarmee een bezuiniging van in totaal 2 miljard euro veiliggesteld.


Gevolgen

Klijnsma heeft het gewraakte plan onder druk van die kritiek al uitgesteld tot 1 juli 2016. Het zou eerst een jaar eerder ingaan. Het uitstel wordt benut voor een onderzoek over mantelzorg, waaraan gemeenten en andere betrokken en zullen meedoen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de gevolgen die de mantelzorgboete heeft op de beslissing van AOW'ers om met hun kinderen te gaan samenwonen. Over de uitkomst wilde Klijnsma niet speculeren.


Levensonderhoud
Volgens het kabinet is het redelijk dat AOW'ers die met hun kinderen samenwonen een wat lager AOW-pensioen krijgen. Ze kunnen dan immers de kosten van levensonderhoud delen. De wetsvoorstellen die de Senaat dinsdag behandelt zijn de participatiewet, bedoeld om mensen met een arbeidshandicap aan de slag te krijgen, en een aanscherping van de bijstandsregels. Beide wetsvoorstellen samen moeten een bezuiniging van zo'n 2 miljard euro opleveren.

Het jaar uitstel van de mantelzorgboete kost de schatkist 33 miljoen euro. Mocht de maatregel helemaal worden geschrapt, dan loopt dat bedrag fors op.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Ja goed idee! 33 miljoen is vast heel veel geld, macro beschouwd. Een gemiddeld mislukt ict project kost al meer. Kijken de Haagse rovers nog wel eens in de spiegel?
En laat de fiscus de kinderen ook aanslaan voor stiekeme kamerverhuur. Dat zal ze leren om van hun ouders te houden!

Kan dat mens niet gewoon met haar scootmobiel hard de Hofvijver in rijden?
faber
Ik vind dat AOW-ers met een moestuin ook gekort moeten worden. Die hebben lagere kosten voor groente en fruit.
Ivo
Heel goed dat een respectabele site als Binnenlands Bestuur meegaat in de SP framing door te schrijven over een boete. AKSIE
Rex Rotary / Coördinator
Duidelijke reacties hier. Heeft onze fijne staatssecretaris in haar berekeningen ook meegenomen hoeveel mantelzorgers er door deze maatregel gaan afhaken? Wij stonden op het punt mijn schoonvader in huis te nemen. Door de dreiging van een boete zijn wij afgehaakt en hebben voor de oplossing gekozen die veel meer kost, maar niet door ons wordt betaald.....
Jack
Ook toen de term "mantelzorg" nog uitgevonden moest worden, was er mantelzorg. Het Kabinet doet alsof zij dit nu tot leven wekt. En dit nog op een stupide wijze. Immers gedwongen mantelzorg leidt tot ongewenste afhankelijkheid. Zelfstandigheid van degene die verzorging nodig, heeft moet centraal staan. Deze zelfstandigheid is vaak beter geregeld in een zorgcentrum. De kosten van zelfstandig wonen zijn vaak vele malen duurder. Maar ja, opname in een zorgcentrum is alleen mnog mogelijk als je op sterven na dood bent!
Anoniem
Het KOST de schatkist geen 33 miljoen. Ze kan 33 miljoen minder bezuinigen dan geraamd! Dat is echt iets anders.

Belachelijke regeling overigens. Bedacht door mensen die zelf geld genoeg hebben om de zorg van hun ouders particulier te regelen. Door mensen dus die zelf nooit aan de lat hoeven staan om mantelzorg te verlenen!
Ad / interim manager en ex-PvdA-er
Op het eerste gezicht lijkt het plan van Klijnsma logisch. Immers, als 2 mensen met een bijstandsuitkering samenwonen wordt dat ook naar beneden bijgesteld. Als je wat verder kijkt is het minder logisch. De mensen die worden getroffen zijn grosso modo boven de 75 jaar, zijn gaan werken in een periode waarin Drees de AOW introduceerde en pensioenregelingen in veel bedrijven nog geen gemeengoed waren en burenhulp (oud-Nederlands voor mantelzorg) gebruikelijk was. Deze mensen hebben vaak niet veel meer dan hun AOW. En dit kabinet heeft ze nu in een wurggreep. Door de verzorgingstehuizen te sluiten kunnen ze vaak niet veel meer dan terug vallen op familie. En dan kun je ze 'pakken' door te snijden in de AOW. Het valt eigenlijk niet eens meer tegen dat uitgerekende de PvdA met dit soort plannen komt. Die partij is al geruime tijd de voeling met de samenleving kwijt, alleen is het kennelijk nog niet doorgedrongen in Den Haag. Alles wordt in het werk gesteld om maar te kunnen blijven zitten, zodat de toorn van de kiezer de partij niet decimeert. En dan maar hopen op het gebrek aan lange termijn geheugen bij de kiezer.

Laten we eerlijk zijn, als we spreken over een niet gerealiseerde bezuiniging van 33 miljoen: waar hebben we het dan over. Er is vast wel ergen ruimte te vinden, zoals ook voor andere zaken zoals recentelijk door enkele partijen die het kabinet in de Eerste Kamer steunen afgedwongen. De wijze waarop we met onze ouderen omgaan zegt iets over (de ontwikkeling van) onze samenleving. Ik ben zeer benieuwd naar de afloop van dit dossier, maar zeker niet gerust op de uitkomst. Misschien wel door de toezegging dat het parlement 'alle mogelijkheden krijgt om mee te praten'. De Tweede Kamer was toch al voor, of hebben die zich niet gerealiseerd wat de effecten van hun besluit waren. Zegt ook weer iets over het niveau van de parlementariërs althans iets over hun voeling met de samenleving. Dat gebrek delen ze kennelijk met z'n 150-en. Over een paar jaar kruipen ze vanzelf weer uit hun cocon om te flyeren. Dan weten ze weer wat een brood kost en hoeveel een schoonmaker verdient.
faber
Ter info: de maatregel waar het om draait is het invoeren van de kostendelersnorm. Niet alleen bij de AOW maar ook bij de Bijstandwet (WWB) en de Nabestaandenwet. Maar de norm 'treft' ook mensen met inkomen zoals het AOW voorbeeld duidelijk maakt. Overigens vindt half Nederland dat de redenering die er onder zit zonder meer wel van toepassing is op mensen met een bijstandsuitkering die inwonen bij mensen met een inkomen uit arbeid of ook een uitkering (AOW of wat dan ook) hebben. Deze maatregel levert meer op dan 33 miljoen. Alleen bij de AOW gaat om 200 miljoen en bij de WWB en ANW om nagenoeg niks. Met name bij de WWB ia vooral symboolpolitiek im duidelijk te maken dat we de bijstandsgerechtigde echt niet in de watten leggen.
Advertentie