Advertentie
sociaal / Achtergrond

'Lokaal bestuur is een ingewikkeld krachtenveld'

Vorig jaar ging Veronica Dirksen (55) werken als senior-consultant bij P&O Services Groep (POSG). Een mobiliteitsbureau dat ambtenaren en bestuurders op weg helpt naar een nieuwe baan. Het lokaal bestuur mist volgens haar nog een zekere professionaliteit. Daarvoor had ze haar eigen mediationbureau en was ze wethouder in Maastricht.

23 mei 2008

Wat maakt u zo geschikt voor deze functie?
Veel van mijn werkervaring komt hier samen. In de politiek was ik bezig met het behartigen van belangen van burgers en besturen. Maar één op één iemand helpen en coachen, heeft ook mijn passie. Ik merk dat de mensen die ik begeleid blij zijn dat ik snap in welke omgeving ze hebben gewerkt.

 

U begeleidt oud-bestuurders?
Dat traject is vorig jaar van start gegaan en het is ondermeer mijn taak het verder te helpen ontwikkelen. Wij proberen samen met de afgetreden bestuurder een nieuwe toekomst te ontwerpen.

 

Waarom vallen er zoveel colleges?
Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Maar het heeft in mijn ogen wel te maken met een toenemende behoefte aan professionalisering. Door verschillende ontwikkelingen als herindeling van gemeentes, dualisering en steeds meer Europese regelgeving is het lokale bestuur een ingewikkeld krachtenveld geworden. In dat krachtenveld kun je wel eens sneuvelen. Je zou van tevoren beter moeten weten aan welke competenties bestuurders moeten voldoen. Daarnaast heeft het ook te maken met de samenwerking binnen een college en een goede rolverdeling. Wij verzorgen teambuilding voor colleges zodat bestuurders beter collegiaal besturen en onderlinge verschillen overbruggen.

 

Waar komen die oud-bestuurders terecht?
Heel verschillend. Ze kunnen terug naar het oude vak en bestuurder blijven, advieswerk doen of kiezen voor een hele andere tak van sport. De vraag is hoe ze competenties als visie, overtuigingskracht, enthousiasme en het verbinden van mensen kunnen inzetten.

 

Is het moeilijk voor ze om aan de bak te komen?
De buitenwereld heeft wel vooroordelen. Ze denken zo iemand is eigenzinnig, heeft te lang op het pluche gezeten. Het is aan ons ze te stimuleren hun competenties beter zichtbaar te maken.

 

Heeft u weleens heimwee naar de politiek?
Dat heb ik wel gehad. Ik vond het een ongelooflijk leuke functie. Je begeeft je in de publieke arena, werkt met veel mensen samen, zit overal middenin.

 

Waarom bent u gestopt?
Het was een intensieve en bijzondere periode en om die reden ben ik ook gestopt. Ik vond het na acht jaar mooi geweest. Als je twaalf jaar blijft zitten, worden mensen ook moe van je, ga je misschien zwakke plekken vertonen en kun je kwetsbaar worden in je functioneren. De politiek kan ook keihard zijn. Maar de liefde voor het openbaar bestuur is moeilijk los te laten. Dat hoor ik ook van de mensen die ik begeleid.

 

Wat zijn de grote verschillen met het wethouderschap?
Als wethouder werd alles voor me gedaan. Nu moet ik alles zelf doen. Toen had ik twee secretaresses die afspraken voor me maakten en kwamen mensen naar mij toe. Nu heb ik meer vrijheid, maar moet ik mijn eigen werk meer zelf organiseren. Dat is wel wennen. Maar je blijft dezelfde mens, met dezelfde gedrevenheid, alleen de vanzelfsprekendheden zijn anders.

 

Gaat u fluitend naar uw werk?
Ja. POSG is een laagdrempelige, collegiale en professionele organisatie. Iemand van 55 aannemen is hier een uitdaging, geen risico. Ze zagen wat in mij. Misschien ook wel juist door mijn senioriteit. Ik heb genoeg ervaring opgebouwd die ik kan inzetten en weer aan anderen door kan geven.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie