Advertentie
sociaal / Nieuws

Landerd in de greep van Q-koorts

Burgemeester Willy Doorn van de Brabantse gemeente Landerd heeft eindelijk gesproken met hoge ambtenaren van VWS en LNV over de bestrijding van de Q-koorts. Doorn wilde graag extra maatregelen tegen de ziekte in haar zwaar getroffen gemeente, maar die krijgt ze vooralsnog niet. 

06 november 2009

Miskramen
Wel krijgt de burgemeester aan het eind van het jaar meer duidelijkheid over de landelijke bestrijding van de Q-koorts. De De bacterie komt vrij bij miskramen van geiten en kan zo worden overgebracht op mensen. In Landerd zijn veel geitenhouderijen en landelijk de meeste inwoners ziek geworden.

 

Brieven
In februari stuurde Doorn al een brief naar de verantwoordelijke ministers. ‘Het is geen milde griep, het leidt tot ziekenhuisopnames. Vorig jaar hadden we al 136 patienten. Ze waren erg moe, sommigen werden zelfs chronisch ziek. Ik wilde voor het lammerenseizoen weten wat het ministerie dit jaar zou doen. Dat had geen resultaat, want men wist niet wat het was’. In juni stuurde Doorn weer een brief, waarop de ministers in juli op werkbezoek kwamen.

 

Melktankonderzoek
Nu is het seizoen achter de rug en is het aantal patiënten gestabiliseerd op 206. ‘In mijn derde brief van begin oktober vraag ik de ministers om voldoende maatregelen, zodat er niet nog meer zieke mensen bijkomen. Daarop zijn twee hoge ambtenaren langsgeweest.’ Van hen hoorde Doorn dat er melktankonderzoek wordt uitgevoerd, waarvan het resultaat eind deze maand wordt verwacht. Dan zal er ook meer informatie bekend worden over de maatregelen. De minister heeft hierover afgelopen week een brief naar de Kamer gestuurd.

 

Adequaat
Voor Doorn is deze informatie vooralsnog bevredigend. ‘Ik heb de zorg voor mijn inwoners, maar weet nu dat er volop aan gewerkt wordt. De aanpak kan nog adequater, maar er wordt al gevaccineerd en verdachte bedrijven hebben een vervoers- en uitrijverbod. De vraag is of het adequaat genoeg is, zodat we niet nog meer patiënten krijgen. De GGD spreekt al over een epidemie.’

 

Bijeenkomst  
De Q-koorts is dit jaar bij meer dan 2200 mensen vastgesteld. Tachtig procent van de gevallen is geregistreerd in Brabant. Zes mensen zijn aan Q-koorts overleden. Donderdag kwamen in Den Bosch microbiologen, artsen en verzorgers uit het hele land bij elkaar om te praten over de Q-koorts.

Bekijk hier de Kamerbrief over de Q-koorts.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie