Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamervragen over verschillen in ondersteuning aan kinderen

De SP wil van Klijnsma weten wat ze vindt van de grote verschillen in ondersteuning aan arme kinderen en of ze die verschillen wil accepteren.

15 februari 2016

Het is schandalig dat de woonplaats van een arm kind bepaalt of er een beetje ondersteuning of redelijk goede ondersteuning is. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil naar aanleiding van het bericht hierover in Binnenlands Bestuur uitleg van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken). GroenLinks pleit voor meer geld voor de gemeenten.

Onwenselijk
In het artikel wordt duidelijk dat er grote verschillen bestaan in de mate waarin kinderen in armoede ondersteund worden. Zo geeft de gemeente Noordoostpolder maximaal 150 euro per jaar uit aan een kind dat rond het sociaal minimum leeft. In andere gemeenten kan dat per jaar oplopen tot 500 of 600 euro. ‘Onwenselijk’, aldus Karabulut. ‘Buiten het feit dat we het een schande vinden dat er in Nederland überhaupt kinderen in armoede opgroeien, is het schrijnend dat de kansen van kinderen verkleind of vergroot worden afhankelijk van waar ze wonen. Willekeur zet kinderen op een achterstand.’


Niet uit te leggen
De SP is niet verbaasd over de uitkomsten van de vergelijking in Binnenlands Bestuur. ‘De regering heeft gemeenten een kleiner budget gegeven en die mogen zelf bepalen hoe ze het uitgeven. Dan krijg je die verschillen.’ Omdat ze de verschillen niet uit te leggen vindt, pleit ze – niet voor het eerst – voor een Kindpakket waarin vastligt waar kinderen recht op hebben. Onder meer moet daarin regelingen opgenomen worden zodat kinderen kunnen meedoen aan kunst en cultuur. Veel gemeenten hebben een soort kindpakket, maar was daarin geregeld is, is heel verschillend.

Lacune
Daarnaast pleit de SP ervoor dat de sociale grondrechten van kinderen opgenomen worden in het nationale recht. Nu is dat niet het geval, waardoor kinderen als ze helemaal geen ondersteuning krijgen niet naar de Nederlandse maar naar een internationale rechter moeten. Hoogleraar socialezekerheidsrecht  Gijsbert Vonk pleitte er in BB voor die lacune op te heffen. Ook Karabulut wil dit. ‘Het is belachelijk dat kinderen op die manier rechteloos zijn. Ik heb hier bij de staatssecretaris al op aangedrongen, maar ga dat nogmaals doen.’

Kamervragen
Karabulut wil door middel van Kamervragen van Klijnsma weten wat ze vindt van de grote verschillen in ondersteuning aan arme kinderen en of ze die verschillen wil accepteren. Ook wil ze weten hoe Klijnsma tegenover haar plan staat om een vast kindpakket over alle gemeenten uit te rollen zodat alle kinderen de basale benodigdheden krijgen om mee te doen in de samenleving.

Meer geld
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt het op zich geen probleem als kinderen in de ene gemeente op een andere manier ondersteund worden dan in een andere. ‘In Wassenaar is een andere aanpak nodig dan in Delfzijl.’ Ze vindt het wel schrijnend dat er steeds meer kinderen in armoede opgroeien en waarschuwt voor een tweedeling. ‘Het uitgangspunt moet zijn dat kinderen in Nederland genoeg krijgen om zich te ontwikkelen. Daarom maak ik me zorgen over de mogelijkheid van gemeenten om kinderen te geven wat ze nodig hebben’. Ze wijst op de extra taken en extra bezuinigingen waarmee de gemeenten te maken hebben gekregen. ‘Het kabinet moet ervoor zorgen dat het budget dat gemeenten voor deze taken krijgen voldoende is en dus de bezuinigen op het sociaal domein verlagen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

elsvroomen
Armoede in Nederland is een grote schande ,ik schaam me voor zoveel asociaal beleid ten koste van kinderen ouderen en chronisch zieken menen in de bijstand of diegene die werken voor een habbekrats .
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker/raadslid
De oplossing moet niet worden gezocht in meer middelen vanuit het Rijk, maar in meer ruimte voor individuele gemeenten om belastingen te mogen heffen. De lokale politiek kan dan beter keuzes maken waar geld voor wordt gevraagd en de inwoners kunnen bij verkiezingen aangeven welke partij voor hen een goede keuze is.
Harold van Garderen
Centraal regelen is inderdaad heilloos en verschillen moeten juist kunnen worden gemaakt. Maar m.i. zit de eerste grote klap in het de-professionaliseren van de hulp en pas dan kijken naar de financiering. Oftewel: budgetloos aan de slag en gewoon de rekening betalen, maar dan ook per direct de professionals een flink toontje lager laten zingen in de hiërarchie van de verwijzingen, indicatie-stellingen en andere bureaucratische rompslomp. Weet bijna zeker dat er dan geen € probleem meer zal zijn.
Advertentie