Advertentie
sociaal / Nieuws

Klijnsma onderzoekt tegenprestatie bijstand

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken laat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met het vragen van tegenprestaties aan bijstandsgerechtigden.

05 juni 2013

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken laat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met het vragen van tegenprestaties aan bijstandsgerechtigden. Ze heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd.

Willekeur bij gemeenten
De Kamer had op zo'n onderzoek aangedrongen, net als de FNV. In het regeerakkoord is afgesproken dat aan bijstandsontvangers een tegenprestatie gevraagd kan worden. Volgens de VVD vullen gemeenten dat op hun eigen manier in en is er sprake van willekeur.

Iets terugdoen
VVD-Kamerlid Sjoerd Potters wil dat iedereen met bijstand daar iets voor gaat terugdoen, bijvoorbeeld koffie zetten in een verzorgingshuis of klaar-over zijn voor schoolkinderen. Anderzijds zijn er signalen dat sommige gemeenten bijstandsgerechtigden werk laten doen waarmee ze reguliere banen verdringen.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Okee, maar dan moet dit ook gelden voor de politici die gebruik maken van een wachtgeldregeling.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
k vind het heel normaal om als tegenprestatie voor je Bijstand maatschappelijk nuttige taken te doen. Want de hardwerkende belastingbetaler moet wel al het uitkeringsgeld ophoesten.



D.m.v. de tegenprestatie naar vermogen voor je uitkering voorkomen we dat de hardwerkende Nederlander uitkeringsgerechtigden bejegent als profiteurs en nietsnutten en is er geen enkele reden meer om uitkeringen maar drastisch te verlagen. Want de maatschappelijk nuttige tegenprestatie naar vermogen levert zelfs geld op. Ook behoud je daarmee het normale arbeidsritme.



Wel moet er bij de tegenprestatie sprake zijn van maatwerk waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijkheden, wensen en beperkingen van de Bijstandsgerechtigde en een respectvolle bejegening. Als ik de verhalen op www.doorbraak.eu mag geloven, zou daar helemaal geen sprake zijn van maatwerk en een goede bejegening.



Zelf doe ik al een paar jaar een goede tegenprestatie voor de Wajong bij een werkproject van de zorginstelling ProMens-Care. Daar doe ik technisch tekenwerk in een CAD-programma en maak ik wekelijks het sanitair schoon.Ik wil daarmee het goede voorbeeld geven om aan te tonen dat het heel normaal is om ook voor de Wajong een tegenprestatie te doen. Een tegenprestatie naar vermogen moet dan ook verplicht worden voor Wajong-gerechtigden. Dit kan bijv. in het kader van de Arbeidsmatige Dagbesteding (AWBZ/WMO) of vrijwilligerswerk. Wel uiteraard rekening houden met de handicaps van Wajong-gerechtigden.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
# AMB te Naar Ik heb onlangs een mevrouw gesproken. Ze is Nederlander. Ze zegt vol enthousiasme en trots, dat ze vanaf 16 jaar een Wajong uitkering heeft ontvangen. Inmiddels is ze met pensioen. Ze heeft geen 1 dag gewerkt. Arbeidsritme is een volkomen onbekend begrip voor haar. Ik vroeg aan haar of ze nooit een oproep heeft ontvangen om bv vrijwilligerswerk op te pakken om arbeidsritme te krijgen. Ik heb nog nooit een oproep ontvangen zegt ze. Vervolgens voegt ze eraan toe, dat ze heerlijk gaat genieten van haar pensioen. Daar hebben wij ook jaren. Dag in dag uit belasting voor betaalt. Waarom heeft zij nooit een oproep ontvangen ? Heeft ook in de Telegraaf gestaan. N.B. Ze was geen buitenlander, maar een nuchtere Nederlander. Uitkeringtrekkers worden direct geassocieert met de buitenlanders.
True
begin met langdurig werklozen, slapjanussen die na 40 jaar bijstand inmiddels tegen hun welverdiende pensioen aanhangen. Laat ze kutklusjes doen, elk moment van de dag oproepbaar, als afschrikwekkend voorbeeld voor jonge staatsruifvreters die een dergelijk leven ambiëren.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Een bijdrage leven aan de samenleving met behoud van uitkering verhoogt het gevoel van eigenwaarde en zorgt onder werkenden voor een positieve beeldvorming van uitkeringsgerechtigden, daar zij zich in ruil voor hun uitkering zich nuttig maken voor de samenleving. Daardoor zullen termen als profiteur en parasiet tot het verleden behoren en heeft Halbe Zijlstra geen enkele reden meer om uitkeringen te verlagen.



Vanaf nu heet een uitkering geen uitkering meer, maar gemeenschapsloon dat je van de gemeenschap krijgt in ruil voor je maatschappelijk nuttige tegenprestatie!
Igor
@Kees Bloemendaat : Als je wilt liegen op een forum moet je je wel eerst een beetje inlezen.

Wajong vanaf je 16de en nu pensioen? De voorloper van de Wajong, de AAW, bestaat sinds 1976, en wajong vanaf 1998.

Pure leugen en laster dus.
Romy / Vertaler
@Kees Bloemendaal, bijstand is iets anders dan wajong. Wajong heeft iemand omdat hij of zij niet kan werken of niet 100% kan werken doordat diegene voor zijn 17de arbeidsgehandicapt is geraakt. Door gehandicapt te zijn geboren of in zijn jeugd een handicap of ziekte gekregen heeft. Dat is wel wat anders dan bijstand lijkt me.



En zoals eerder gezegd: de AAW de voorloper van WA-jong bestaat sinds de 2de helft van de jaren 70. Bovendien krijgen mensen die hier recht op hebben op hun 18de een uitkering en niet zoals jij zei, als ze 16 jaar zijn. De verhaal van de mevrouw zoals jij schetst klopt dus van geen kanten. Of je hebt een hele grote duim waar je het uit verzonnen hebt, of je moet de feiten voortaan beter controleren.
Rebel
@M: Als een uitkering een loon wordt dan moeten ook de rechten gegund worden die bij loonarbeid horen. Minimumloon, CAO en pensioenopbouw, etc. Dan hebben de mensen die nu in de uitkering zitten een baan, een loon, en hoeft niemand meer over ze te zeuren en te leuren. Daar bovenop: Het is nogal narcistisch om wat jij als prettig ervaart anderen verplicht op te willen leggen. Maar misschien zit je om dat probleem wel in de wajong en kan je er verder ook niks aan doen.



@Kees Bloemendaal: Een vrouw die vanaf haar 16e wajong ontvangt en nu met pensioen gaat? Wajong bestaan zolang helemaal niet! Absolute borrelpraat dus. Wel stemmingmakend, en daar gaat het bij verhalenvertellers zoals jou natuurlijk om.
A. Wassenburg
Tjonge, wat klinkt dat leuk, tenminste oppervlakkig bezien. Maar nou eventjes goed kijken. Als de bijstanders reguliere arbeid verdringen zoals het artikel stelt, dan betekent dat dus dat er voor hen geen reguliere arbeid is, zij zijn - het klinkt behoorlijk rot, ik weet het - overbodig. Zonder inkomen hebben ze recht op bijstand. De tegenprestatie die gevraagd wordt als er geen reuliere baan bestaat, is voor deze mensen volkomen perspectiefloos. Ze worden gedwongen vrijwilliger en krijgen geen ondersteuning bij pogingen om uit die bijstand te raken en weer een eigen bestaan op te bouwen. De straf voor overbodigheid is slavernij. Waarom worden alleen de mensen gestraft die toch al alle nadelen ondervinden van de liberalistische economie en de bijbehorende crisis die zij niet hebben veroorzaakt? Ja, natuurlijk zijn er bijstanders die misbruik maken. Maar die kun je vast wel op een andere manier aanpakken dan door allen maar te duperen. Maar het komt natuurlijk wel goed uit. Als de ouderenzorg definitief is uitgekleed kun je die bijstanders goed gebruiken, toch? Twee vliegen in een klap. Ouderenzorg gratis, bijstanders werken voor niks. Mooi meegenomen voor het rijke deel van Nederland, dat toch al niet op basis van zijn inkomen voor zorg hoefde te betalen. Ik las vandaag nog een 'leuk' bericht: mensen met lage inkomens die vanwege het eigen risico in de zorg maar geen fysio meer nemen en geen specialist meer inschakelen, ook als hun huisarts dat gewenst vindt. En dat is dan de groep die zelf gratis zorg moet gaan verlenen. Hoe verzin je zoiets in 's hemelsnaam?
John Brouwers / zelfstandig juridisch adviseur
Tegenprestatie bijstandsgerechtigde voor mijn gevoel pure discriminatie volgens art 1grondwet. Waarom kan dit de laatste jaren wel en al die decennia niet t.a.v. het ijzeren bestand dat iedere gemeente heeft van weerloze niet werkwillende. Die zijn voor zover ik weet nog nooit zo massaal verplicht te werk gesteld.

Hoezo is dit de laatste jaren zo'n hot item, vanwege de crisis? Dan stel ik toch dat de regering ernstig tekort is geschoten in haar verplichtingen volgens art. 22 lid 2 en 3 van de grondwet.

En dat gebeurd nog dagelijks, door mensen te verbieden stage te lopen op relevante werkplaatsen zo ook het UWV maar zeker ook de gemeentes, bijvoorbeeld gemeente Overbetuwe, te Elst Gelderland.



V.w.b. De politie geldt het zelfde hoezo worden aangiftes van de één wel en van de ander niet opgenomen?



Hoezo mogen ambtenaren een toezegging doen dat je de audiotapes na de hoorzitting krijgt en vervolgens deze afspraak niet nakomt. Wederom de gemeente Overbetuwe. Ik stel bij deze beide overheden bij deze openbaar in gebreken. Nu gaan we kijken hoeveel vrijheid de advocatuur nog heeft want hoezo moet de advocatuur onder toezicht gesteld worden? Leven wij hier in een bananenrubliek, ik kan mij niet indenken dat onze nieuwe Koning en Koningin dit kunnen waarderen, zij houden zich wel aan de grondwet, hopelijk kunnen zij nog orde scheppen in deze vreemde democratie. Hoe kan het bestaan dat vreedzame demonstranten aangehouden worden terwijl de grondwet hen de mogelijkheid geeft in art.7 lid 1tot 4 GW.

Nou eens kijken wat er nu weer gaat gebeuren?

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
De gemeenten vragen niet aan je of je voor de
WWB uitkering een tegenprestatie wil
doen. Je wordt verplicht, wordt niet gevraagt.
Als je niet opgelegde werk oppakt wordt
je WWB uitkering stopgezet.
Dagobert Duck / Miljonair
Bijstand gerechtigden doen hun uiterste best om een betaalde baan te vinden. Ze zijn dag in dag uit bezig met solliciteren. Ze worden niet eens uitgenodigt voor een oriënterend gesprek of als je solliciteert krijg je niet eens een reactie van de werkgever. De overheid moet de ondernemers gaan stimuleren om te investeren in Nederland. Sinds Rutte I en Rutte II regeerperiode is de economische en politieke klimaat zodanig, dat de ondernemers elders in het buitenland vestigen of zich failliet laten verklaren. Iedereen wijst altijd naar de zwakkeren in de samenleving tijdens een economische recessie. Met name naar de bijstandsgerechtigden. Persoonlijk geloof ik helemaal niet, dat er sprake is van een economische recessie in Nederland. Dat word wel op deze wijze "verkocht", zodat de burgers niet protesteren tegen de structurele lastenverzwaringen. Persoonlijk geloof ik ook niet, dat Nederland een financieel tekort heeft. Op schrift misschien wel, maar die cijfers c.q. rapportages kan iedereen beinvloeden. De vraag is dan: Waar gaat onze belastinggeld naartoe ?
T. ten Klooster
Eindelijk een instrument waarmee mensen gedwongen kunnen worden iets terug te doen voor de maandelijkse uitkering die ze ontvangen! En dan heb ik het niet over het grootste deel van de bijstandsontvangers die van goede wil zijn, maar over een klein deel dat op papier wel meewerkt maar in de praktijk niet. Sommige mensen zitten al jaren thuis, solliciteren wel, maar dan op hogere functies omdat ze in het verleden ook een hoge functie hebben gehad. Op lagere functies solliciteren ze met grote tegenzin. Een werkgever wil ze ook niet hebben voor een lage functie. Kunnen die mensen ook niets aan doen natuurlijk, al ken ik voorbeelden van mensen die nadrukkelijk laten blijken aan een werkgever dat ze eigenlijk veel te goed zijn voor de functie. Maar dan wel op zo'n manier dat niet kan worden gesteld dat het alleen maar door het gedrag van de sollicitant komt dat hij de baan niet heeft gekregen. Zo iemand kan mooi een tegenprestatie doen in plaats van de hele dag thuis te zitten. Over de tegenprestatie in het algemeen: het is toch beter iets te doen dan de hele dag/week/maand thuis te zitten, al is het alleen maar om een arbeidsritme te houden.
Advertentie