Kamer wil inwoners en gemeenten stem geven bij sluiten ziekenhuis
Inwoners en lokale bestuurders moeten beter worden betrokken bij beslissingen rondom het sluiten of afschalen van zorgvoorzieningen.
Bij een dreigende sluiting van de spoedeisende hulp, acute verloskunde of een compleet ziekenhuis moeten inwoners en lokale bestuurders veel meer betrokken worden dan nu. Dat wil een groot deel van de Tweede Kamer. Ook wil een deel van de Kamer dat de acute zorg uit de marktwerking wordt gehaald en op een andere manier wordt gefinancierd. Zorgminister Ernst Kuipers is daar geen voorstander van, zo bleek tijdens een lang en af en toe fel Kamerdebat.
Meer betrokkenheid
'Inwoners en lokale bestuurders moeten beter worden betrokken bij beslissingen rondom het sluiten of afschalen van zorgvoorzieningen in hun eigen regio', zei PvdA-Kamerlid Julian Bushoff. Samen met coalitiepartij CDA werkt de PvdA aan een wetswijziging die dit moet regelen. Dat kan rekenen op de steun van een Kamermeerderheid.
Sluiting afdelingen
Het zint de Kamer niet dat in het ziekenhuis in Zutphen de kraamzorgafdeling werd gesloten en de spoedeisende zorg wordt afgeschaald, tot verrassing van de buitenwereld. Diverse partijen vrezen dat dit het begin van het einde voor het ziekenhuis is. Ook andere ziekenhuizen in Nederland dreigen afdelingen te sluiten of helemaal dicht te gaan.
Geen zeggenschap
Kuipers ziet weliswaar ruimte om de betrokkenheid van lokale bestuurders en inwoners te verbeteren, maar benadrukt dat het niet om zeggenschap kan gaan. Bovendien is het soms niet verantwoord om een acute zorgpost of acute verloskunde open te houden, als er onvoldoende gekwalificeerd personeel is, benadrukte de minister.
Acute zorg
Een beschikbaarheidsbijdrage voor de acute zorg ziet Kuipers vooralsnog niet zitten. Het gaat daarbij om een soort subsidie, zoals ook de ambulancedienst en brandweer krijgen. 'Het is niet verstandig om dit als overheid volledig via een beschikbaarheidsbijdrage te financieren. Iedereen moet zijn rol kunnen pakken bij het organiseren en inkopen van de zorg.' Hij noemde onder meer het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), dat ervoor moet zorgen dat een patiënt zo snel mogelijk de acute zorg krijg die hij nodig heeft.
Een motie van de PVV om toch die bereikbaarheidsbijdrage voor de acute zorg in te voeren, ontraadde Kuipers dan ook. Mogelijk komt hiervoor wel steun van een Kamermeerderheid. Het CDA lijkt er wel voor te voelen, maar de fractie neemt daar pas dinsdag een definitief standpunt over in, laat CDA-Kamerlid Joba van den Berg weten.
In het lopende onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de manier waarop de acute zorg het beste kan worden bekostigd, moet dit wel als optie worden meegenomen, wil het CDA.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.