Advertentie
sociaal / Nieuws

Jonge werklozen azen op baan gepensioneerden

‘Wanneer begint mijn pensioen?’ Het is geen voor de hand liggende naam voor een werkgelegenheidsproject om werkloze jongeren aan een baan te helpen. Toch dekt het de lading van een in Noordoost Groningen ontwikkeld idee, waarbij jongeren met hulp van het UWV zelf bij bedrijven gaan informeren wanneer en waar werknemers met pensioen gaan.

20 augustus 2010

800 werklozen

De bedoeling is dat de lokale UWV’s van de gemeenten Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn rond de 800 werkloze  jongeren in het project betrekken. Zij krijgen een algemene training in bijvoorbeeld gespreksvaardigheid en worden vervolgens bij het lokale bedrijfsleven langs gestuurd.

8000 bedrijven
Daar inventariseren ze waar de vacatures ontstaan doordat oudere werknemers met pensioen

gaan, aldus  woordvoerster Marjanne de Groot van het landelijke UWV. Deze informatie van 8000 bedrijven en bedrijfjes wordt vervolgens door het UWV verzameld en geanalyseerd. Vervolgens worden de banen en de werklozen bij elkaar gebracht.

 

Dwang

De Groot: ‘Als je weet waar en wanneer de banen vrijkomen, dan kun je daar op anticiperen door bijvoorbeeld een gerichte opleiding aan te bieden, zodat de jongeren klaar zijn als de werknemer met pensioen gaat’. Jongeren kunnen niet of nauwelijks weigeren: de uitkeringsvertrekker zal zeker dwang uitoefenen om mee te werken.

 

Passende scholing

'Het mooie is dat een jongere al tijdens het onderzoek contacten legt en aan zijn of haar netwerk kan werken. Als hij zich goed presenteert, dan kan de baas van het bedrijf hem zo maar een baan aanbieden of in het achterhoofd houden als er iemand met pensioen gaat. Via het UWV kan daar dan de passende scholing bij worden gezocht.’

 

Gemeentelijke knuffel

De drie gemeentebesturen hebben het project volgens De Groot ‘omarmd’ in de strijd tegen de hoge jeugdwerkeloosheid. Zij zijn er als ketenpartner nauw bij betrokken, de uitvoering ervan verloopt deels via de werkpleinen. Maar het geld komt van de Rijksoverheid.

 

Zes euro

 Het UWV heeft bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een subsidie van 50.000 euro aangevraagd om het project in oktober te kunnen starten. Met iets meer dan zes euro per werkloze lijkt dat een koopje. ‘De lokale UWV’s en de gemeenten nemen natuurlijk het werk voor hun rekening, maar we hebben inderdaad voor een sobere insteek gekozen’, aldus de woordvoerster van het UWV.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie