Jeugdzorg mislukt zonder innovatie
'Zonder innovatie mislukt de decentralisatie.' Dat zegt Mariëtte van Leeuwen, wethouder in Zoetermeer en voorzitter van de VNG-commissie gezondheid en welzijn deze week in Binnenlands Bestuur.
Als de jeugdzorg niet innoveert, dan explodeert hij over een paar jaar. Dit zegt Mariëtte van Leeuwen, wethouder in Zoetermeer en voorzitter van de VNG-commissie gezondheid en welzijn deze week in Binnenlands Bestuur.
Slachtoffer succes
‘In Zoetermeer hebben we dertig procent meer jongeren in de jeugdhulp terwijl de budgetten dalen. We zijn het slachtoffer van ons eigen succes. We bouwen een nieuwe organisatie en behouden de oude. We houden alle ballen in de lucht. Dat is begrijpelijk, want er moet een vangnet blijven, maar voor innovatie blijft geen geld over. En zonder innovatie mislukt de decentralisatie’, aldus Van Leeuwen (40).
Verfrissend
De Zoetermeerse wethouder zit sinds 2014 in het bestuur van de VNG. ‘Verfrissend en onconventioneel’, noemt een medebestuurslid haar. Van Leeuwen werd in 2006 raadslid namens de lokale partij van oud-LPF minister Hilbrand Nawijn. ‘Wie is die mijnheer Nawijn; wat wil hij toch van mij?, vroeg Van Leeuwen zich af toen hij haar eind 2005 belde met de vraag of ze op de lijst van zijn nieuwe partij in Zoetermeer wilde staan. ‘Ik was totaal overdonderd. Ik had een goede baan in het bedrijfsleven en had helemaal geen politieke ambities. Geen idee in welk tumult ik terecht zou komen. Veel mensen in dit vak hebben ernaar gestreefd. Het is misschien niet zo verstandig om in Binnenlands Bestuur te zeggen, maar het is wel de waarheid: de politiek is mij overkomen; ik ben erin gerold’, aldus de Zoetermeerse wethouder economische zaken, jeugd, sport, coördinatie drie decentralisaties en eerste locoburgemeester.
Beetje verwaand
Van Leeuwen is sinds 2010 wethouder in Zoetermeer. ‘En dan realiseer je je dat besturen geen partijtje voetbal is maar een partij schaken’. En ze kwam erachter dat het politieke bloed ondertussen rijkelijk door haar aderen stroomde en dat niets zo leuk was als besturen. ‘Het klinkt natuurlijk een beetje verwaand, maar ik ben er wel verdomd goed in. Ik begrijp hoe de politiek werkt en ik kan mij er heel goed in bewegen. Ik had nooit gedacht dat ik het leuk zou gaan vinden, maar ik geniet er met volle teugen van.’
Ambities
Ze heeft niet overwogen om dit voorjaar te solliciteren naar het burgemeesterschap van Leidschendam-Voorburg, waartoe ze was ‘uitgenodigd’. Van Leeuwen: ‘Mensen gingen het invullen: zo lang wethouder, zit bij de VNG, een vrouw met een netwerk in Den Haag. Ik heb niet gesolliciteerd. Mijn ambities reiken verder. Ik zou alleen burgemeester willen worden in een stad met een complexe opgave. Emmen gaat op zoek naar een burgemeester. Die stad heeft het heel moeilijk. Er moet een plan komen. Het is een voorbeeld hè, want ze zullen daar niet zo snel kiezen voor een dame uit Zoetermeer.’
Vernieuwende ideeën
Mariëtte van Leeuwen zit niet op de schopstoel in Zoetermeer en ze is er erg populair, maar als één sector een Van Leeuwen wel kan gebruiken, dan is het de zorg. Vindt ze zelf. ‘Ik zou wel zorgbestuurder willen worden, juist omdat er zoveel te verbeteren is. In de zorg zou ik mij kunnen uitleven met allemaal vernieuwende ideeën.’
Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ze sturen ouders echt niet weg zonder hun kind t e voorzien van een diagnose.
En ouders moeten niet gaan denken dat er wat aan hun kinderen mankeert door alle info die er gegeven wordt in de media de meesten zijn gewoon normale kinderen die je meer aandacht moet geven hou het zelf in de hand al die kinderen zijn echt niet opeens door de decentralisatie autistisch geworden en paniek is niet nodig laat die jeugdzorg niet overheersen in je gezin het is vaak gewoon een overgansperiode van een kind en dat verdwijnt altijd beter dan voor de rest van hun leven een stempel want ze krijgen automatisch begeleiding wat ok niet altijd goed valt.Ouders moeten zich niet laten beinvloeden en meeslepen.